Τρίτη, 20 Μαΐ, 2025
Ο Πάπας Λέων ΙΔ' εκφωνεί την προσευχή Regina Caeli μετά τη Θεία Λειτουργία, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Βατικανό, 18 Μαΐου 2025. (Alberto Pizzoli/AFP μέσω Getty Images)

Ο Πάπας Λέων δεσμεύεται να ενώσει την Καθολική Εκκλησία

Ο νέος Ποντίφικας δηλώνει ότι θα συνεχίσει την πορεία του προκατόχου του υπέρ των φτωχών και της προστασίας του περιβάλλοντος

Την πρόθεσή του να ενώσει την Καθολική Εκκλησία διατηρώντας ταυτόχρονα την ιστορική της κληρονομιά διατύπωσε ο Πάπας Λέων ΙΔ΄, κατά την πρώτη ημέρα της παποσύνης του, στις 18 Μαΐου. Στο κήρυγμά του, το οποίο αναγνώστηκε στα ιταλικά, τόνισε ότι σκοπεύει να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του, δίνοντας έμφαση στην καταπολέμηση της φτώχειας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τον ενθρόνισε επίσημα ως τον 267ο Ποντίφικα και κυρίαρχο μονάρχη του Κράτους του Βατικανού, κατά τη διάρκεια υπαίθριας Θείας Λειτουργίας στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, παρουσία δεκάδων χιλιάδων πιστών και μετά την πρώτη του διαδρομή με το γνωστό αυτοκίνητο.

Απευθυνόμενος στους πιστούς, ο νέος Πάπας φέρεται να εξέφρασε την επιθυμία του να αποτελέσει η Εκκλησία σημείο ενότητας και κοινωνίας, το οποίο θα λειτουργεί ως καταλύτης συμφιλίωσης για τον κόσμο. Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι θα ηγηθεί της Καθολικής Εκκλησίας των 1,4 δισεκατομμυρίων πιστών με αίσθημα δέους και ευθύνης απέναντι στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

Oil-painting-ntdtv

Ο 68χρονος Λέων, γεννημένος στο Σικάγο, είχε εργαστεί ως ιεραπόστολος στο Περού, όπου και απέκτησε την υπηκοότητα. Πολλοί από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν σημαίες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Περού, με πιστούς από τις δύο χώρες να τον θεωρούν ως τον πρώτο Πάπα από την πατρίδα τους.

Το πλήθος φώναζε συνθήματα όπως «Viva il Papa» («Ζήτω ο Πάπας») και «Papa Leone», το ιταλικό του όνομα, καθώς ο αυτοκίνητό του διέσχιζε την πλατεία.

Ο νέος Πάπας, το κοσμικό όνομα του οποίου είναι Ρόμπερτ Πρέβοστ, ήταν σχετικά άγνωστος πριν από την εκλογή του στις 8 Μαΐου, έπειτα από κονκλάβιο που διήρκεσε λιγότερο από 24 ώρες. Είχε λάβει τον τίτλο του καρδιναλίου μόλις πριν από δύο χρόνια.

Ο προκάτοχός του, Φραγκίσκος, από την Αργεντινή, απεβίωσε στις 21 Απριλίου, έχοντας ηγηθεί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για 12 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της παποσύνης του, ο Φραγκίσκος είχε ταχθεί υπέρ των φτωχών και των περιθωριοποιημένων, ενώ συχνά δεχόταν επικρίσεις από συντηρητικούς και παραδοσιακούς κύκλους.

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην τελετή ενθρόνισης ηγείτο από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Ντ. Βανς, και τον υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, αμφότερους Καθολικούς. Κατά την έναρξη της τελετής, ο Βανς αντάλλαξε χειραψία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λίγους μήνες μετά τη δημόσια αντιπαράθεσή τους σε συνάντηση στον Λευκό Οίκο.

Κάλεσμα για ενότητα

Ο Λέων ΙΔ΄φέρεται να δήλωσε ότι οι καρδινάλιοι επέλεξαν έναν Πάπα που θα μπορέσει να διαφυλάξει την πλούσια κληρονομιά της χριστιανικής πίστης, ενώ ταυτόχρονα θα ανταποκρίνεται στα ερωτήματα και τις προκλήσεις της εποχής.

Ο νέος Ποντίφικας αναλαμβάνει την ηγεσία μιας Εκκλησίας που παραμένει διχασμένη, καθώς ορισμένοι κατηγορούσαν τον Φραγκίσκο ότι προκαλούσε σύγχυση με δηλώσεις που κρίνονταν υπερβολικά πολιτικές, όπως εκείνες για τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

Στο κήρυγμά του, ο Λέων ΙΔ΄φέρεται να χρησιμοποίησε τέσσερις φορές τη λέξη «αρμονία» και επτά φορές τις λέξεις «ενότητα» ή «ενωμένοι», επισημαίνοντας ότι θα επιδιώξει την αποστολή του «με φόβο και τρόμο» — μια αναφορά στο ομώνυμο έργο του Δανού χριστιανού υπαρξιστή φιλοσόφου Σόρεν Κίρκεγκορ.

«Δεν πρόκειται ποτέ για την κατάκτηση των άλλων με τη βία, τη θρησκευτική προπαγάνδα ή τα μέσα εξουσίας. Αντίθετα, είναι πάντα και μόνο ζήτημα αγάπης, όπως έκανε ο Ιησούς», είπε.

Απευθυνόμενος στον Απόστολο Πέτρο, από τον οποίο οι Πάπες αντλούν την πνευματική τους εξουσία, ο Λέων φέρεται να τόνισε ότι ο Πέτρος καλείται να καθοδηγεί το ποίμνιο χωρίς να ενδίδει στον πειρασμό του αυταρχισμού, αλλά να υπηρετεί την πίστη των αδελφών του και να συμπορεύεται μαζί τους.

Στην τελετή παρέστησαν αρκετοί ηγέτες κρατών, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι του Περού, του Ισραήλ και της Νιγηρίας, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, του Καναδά και της Αυστραλίας, ο καγκελάριος της Γερμανίας και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Του Jacob Burg

Με πληροφορίες από το Reuters

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε