Παρασκευή, 07 Οκτ, 2022
Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς προεδρεύει σε κοινή σύνοδο του Κογκρέσου για την επικύρωση των αποτελεσμάτων του Εκλεκτορικού Κολλεγίου στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου 2020. (Erin Schaff / The New York Times μέσω Getty Images)

Ο Πενς αρνείται να επικαλεστεί την 25η Τροπολογία

Εγγραφή στο Newsletter της Epoch Times

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είπε ότι αρνείται να επικαλεστεί την 25η Τροπολογία για την απομάκρυνση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από το αξίωμά του, λέγοντας ότι θα δημιουργήσει ένα «φοβερό προηγούμενο».

Σε μια επιστολή προς την Πρόεδρο της Βουλής Νάνσυ Πελόζι (Δημοκρατική-Καλιφόρνια), ο Πενς είπε ότι δεν πιστεύει ότι η επίκληση της 25ης τροπολογίας είναι προς το καλύτερο συμφέρον του έθνους και σε συμφωνία με το Σύνταγμα.

«Με μόλις οκτώ μέρες να απομένουν για τη θητεία του Προέδρου, εσείς και η Δημοκρατική Συνέλευση απαιτείτε από το Υπουργικό Συμβούλιο και εμένα να επικαλεστούμε την 25η τροπολογία», έγραψε. «Δεν πιστεύω ότι μια τέτοιου είδους μέθοδο δράσης είναι προς το καλύτερο συμφέρον του Έθνους μας και συμβαδίζει με το Σύνταγμά μας».

«Την περασμένη εβδομάδα, δεν υποχώρησα στη πίεση για να ασκήσω εξουσία πέρα από τη συνταγματική μου εξουσία για να καθορίσω το αποτέλεσμα των εκλογών και δεν θα υποχωρήσω ούτε τώρα σε προσπάθειες της Βουλής των Αντιπροσώπων να παίξουν πολιτικά παιχνίδια σε μια τόσο σοβαρή στιγμή στη ζωή του Έθνους μας».

Επιστολή του Αντιπροέδρου Μάικ Πενς προς την Πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι (Δημοκρατική-Καλιφόρνια) στις 12 Ιανουαρίου 2021.

 

Η 25η τροπολογία, που εγκρίθηκε το 1967, αναφέρει ότι εάν ένας αντιπρόεδρος και μια πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου συμφωνούν ότι ο πρόεδρος δεν είναι ικανός να ασκήσει τα καθήκοντά του, ο πρόεδρος μπορεί να απομακρυνθεί και ο αντιπρόεδρος να αναλάβει την προεδρία.

«Όπως γνωρίζετε καλά, η 25η τροπολογία σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει την προεδρική ανικανότητα ή αναπηρία», έγραψε ο Πενς στην επιστολή του, προσθέτοντας αργότερα, «Σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, η 25η τροπολογία δεν αποτελεί μέσο τιμωρίας ή σφετερισμού. Η επίκληση της 25ης τροπολογίας με τέτοιο τρόπο θα αποτελούσε τρομερό προηγούμενο».

Ο Πενς είπε ότι η ενέργεια της κυβέρνησης Τραμπ «κατευθύνεται τώρα στη διασφάλιση μιας ομαλής μετάβασης».

«Εν μέσω μίας παγκόσμιας πανδημίας, οικονομικής δυσκολίας για εκατομμύρια Αμερικανούς και των τραγικών γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου, τώρα είναι η ώρα να ενωθούμε, τώρα είναι η ώρα για επούλωση», έγραψε.

«Προτρέπω εσάς και κάθε μέλος του Κογκρέσου να αποφύγετε ενέργειες που θα μπορούσαν να διαιρέσουν και να πυροδοτήσουν πάθη της στιγμής», πρόσθεσε. «Συνεργαστείτε μαζί μας για να ρίξουμε τα πνεύματα και να ενώσουμε τη χώρα μας καθώς ετοιμάζουμε να διορίσουμε τον εκλεγμένο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ως τον επόμενο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών».

Τελειώνοντας είπε, «Σας υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω να παίζω το ρόλο μου για μια καλόπιστη συνεργασία με την εισερχόμενη διοίκηση για να διασφαλιστεί μια ομαλή μετάβαση της εξουσίας. Βοήθησέ με, Θεέ μου».

Ένας αξιωματούχος της διοίκησης Τραμπ κοντά στον Πενς, ο οποίος επέλεξε να παραμείνει ανώνυμος, είχε πει προηγουμένως στην Epoch Times ότι δεν υπάρχει πιθανότητα ο Πενς να επικαλεστεί την 25η.

Στις 7 Ιανουαρίου, η Πελόζι είπε ότι το Κογκρέσο ενδέχεται να κινηθεί για να κατηγορήσει τον Τραμπ εάν ο Πενς και το υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ δεν αναλάβουν δράση. Τότε, είπε ότι ο Τραμπ «το έχει σαφέστατα δείξει ξανά και ξανά», συμπεριλαμβανομένης της υποτιθέμενης «υποκίνησης της εξέγερσης», αναφερόμενη στην πολιτική αναταραχή που έλαβε χώρα στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα ζητήσει ειρήνη και καταδίκασε τη βία που σημειώθηκε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου, όταν μια ομάδα διαδηλωτών παραβίασε το Καπιτώλιο καθώς οι νομοθέτες συγκεντρώθηκαν στο κτίριο για να μετρήσουν και να επικυρώσουν τις εκλεκτορικές ψήφους για τον πλέον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Και η Πελόζι και ο ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ (Δημοκρατικός-NY) κατηγόρησαν τον Τραμπ για υποκίνηση βίας, ενώ και οι δύο ζήτησαν την απομάκρυνσή του από το αξίωμα.

Η παραβίαση του κτιρίου του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου διέκοψε τους νομοθέτες για αρκετές ώρες προτού συνεχιστεί η διαδικασία. Μία γυναίκα βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας, η Άσλι Μπάμπιτ, πέθανε εκείνη την ημέρα αφού πυροβολήθηκε από την αστυνομία του Καπιτωλίου μέσα στο κτίριο.

Δεν είναι σαφές ποιος υποκίνησε την παραβίαση του κτιρίου. Ένα βίντεο της εκδήλωσης δείχνει έναν αριστερό ακτιβιστή να ενθαρρύνει και να πείθει την αστυνομία του Καπιτωλίου να αφήσει τους καταπατητές σε πολλά σημεία.

Ξεχωριστά, οι πολιτικές αναταραχές που ξέσπασαν στο Καπιτώλιο άφησαν τουλάχιστον τέσσερις ακόμη νεκρούς – τρεις για ιατρικούς λόγους και ένας αστυνομικός του Καπιτώλιου επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του από το υπουργείο στις 7 Ιανουαρίου, λόγω τραυματισμών που υπέστησε εν ώρα εργασίας στην προσπάθεια να ανταποκριθεί στις ταραχές.

Ακολουθήστε τη Mimi στο Twitter: @MimiNguyenLy

Ακολουθήστε μας στο Parler @epochtimesgreece

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε