Παρασκευή, 01 Μαρ, 2024
Οι τιμές της βενζίνης πάνω από 5 δολάρια ανά γαλόνι εμφανίζονται σε πρατήριο καυσίμων στις 15 Νοεμβρίου 2021. (Mario Tama/Getty Images)

Ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 40 ετών

Οι τιμές καταναλωτή επιταχύνθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους έως τον Νοέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 39 ετών, σύμφωνα με νέα κυβερνητικά στοιχεία, σηματοδοτώντας τον έκτο συνεχόμενο μήνα πληθωρισμού άνω του 5% και παρέχοντας μια νέα ένδειξη ότι τα πληθωριστικά προβλήματα εξακολουθούν να ταλαιπωρούν την αμερικανική οικονομία.

Το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας (ΓΣΕ) ανέφερε στις 10 Δεκεμβρίου ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), ο οποίος αντανακλά τον πληθωρισμό από τη σκοπιά των τελικών καταναλωτών, αυξήθηκε κατά 6,8% τους 12 μήνες μέχρι τον Νοέμβριο, επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Μάιο του 1982, όταν έφτασε το 6,9%.

Η ετήσια άνοδος του δείκτη ΔΤΚ ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις συναίνεσης, αλλά ο μηνιαίος ρυθμός πληθωρισμού 0,8% που ανέφερε το ΓΣΕ αποτέλεσε κάποια ανοδική έκπληξη, με τους οικονομολόγους να αναμένουν μια πιο ήπια άνοδο της τάξης του 0,7%. Παρόλα αυτά, αυτό αντιπροσωπεύει μια ελαφρά επιβράδυνση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αφού ο πληθωρισμός ΔΤΚ αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 0,9%, υπερδιπλασιάζοντας τον ρυθμό του Σεπτεμβρίου (0,4%).

Οι μεγαλύτεροι παράγοντες που συνέβαλαν στο ρυθμό πληθωρισμού του Νοεμβρίου ήταν η βενζίνη, η στέγη, τα τρόφιμα, τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά και τα νέα οχήματα, αναφέρει η έκθεση του ΓΣΕ. Σε δωδεκάμηνη βάση, οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύτηκαν κατά 33,3%, ενώ οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 6,1%, με τις μεταβολές να αντιπροσωπεύουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση και στις δύο μετρήσεις εδώ και τουλάχιστον 13 χρόνια.

«Περαιτέρω ενδείξεις της διεύρυνσης του πληθωρισμού, τα είδη οικιακής επίπλωσης, τα είδη ένδυσης και οι συνήθεις ύποπτοι των τιμών των νέων και μεταχειρισμένων οχημάτων σημείωσαν όλες υπερμεγέθεις αυξήσεις τον Νοέμβριο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Bankrate, Γκρεγκ ΜακΜπράιντ, στην Epoch Times σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Ο πληθωρισμός ξεπερνά τις αυξήσεις στο εισόδημα των νοικοκυριών και επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό την καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία βρίσκεται σε χαμηλό δεκαετίας. Είναι θέμα χρόνου να επηρεάσει ουσιαστικά τις καταναλωτικές δαπάνες».

Ο ετήσιος πληθωρισμός με βάση τον ΔΤΚ διαμορφώνεται πλέον σε πάνω από 5% για έξι συνεχόμενους μήνες, πολύ πάνω από τον στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για 2%. Τον περασμένο μήνα η ετήσια εκτύπωση του ΔΤΚ ανήλθε στο 6,2%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 ετών, καταφέροντας πλήγμα στο αφήγημα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τον «παροδικό» πληθωρισμό και ωθώντας τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ να ανακοινώσει ότι είναι καιρός να «αποσυρθεί» η λέξη αυτή για την περιγραφή του τρέχοντος πληθωριστικού περιβάλλοντος.

Εκτός από τον υψηλό πληθωρισμό, ένας καταιγισμός δεδομένων για την αγορά εργασίας -συμπεριλαμβανομένων των ανοικτών θέσεων εργασίας που ανακάμπτουν σε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ, του ποσοστού συμμετοχής του εργατικού δυναμικού που αυξάνεται, της πτώσης της ανεργίας στο 4,6% και της πτώσης των εβδομαδιαίων αιτήσεων ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969- έχουν ενισχύσει περαιτέρω την υπόθεση της νομισματικής σύσφιξης.

«Βλέποντας σημαντικό και περισσότερο από «παροδικό» πληθωρισμό, υψηλά επίπεδα ανοιχτών θέσεων εργασίας και τη συνεχιζόμενη «Μεγάλη Παραίτηση», η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ φαίνεται να βρίσκεται στη διαδικασία μετατόπισης προς ένα ταχύτερο τέλος των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων» δήλωσε ο ανώτερος οικονομικός αναλυτής της Bankrate, Μαρκ Χάμρικ, στην Epoch Times σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Αυτό είναι ένα πιθανό προοίμιο για υψηλότερα επιτόκια νωρίτερα. Αλλά τα χαμηλά επιτόκια ρεκόρ δεν μπορούν και δεν πρέπει να διαρκέσουν για πάντα».

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα βρίσκεται επί του παρόντος σε τροχιά σταδιακής μείωσης των αγορών ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων ανά μήνα με ρυθμό 15 δισ. δολαρίων ανά μήνα, γεγονός που θα ολοκληρώσει τη διαδικασία τον Ιούνιο. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει, ωστόσο, αφήσει ανοιχτή την πόρτα για μια ταχύτερη μείωση, εάν οι συνθήκες το δικαιολογούν, με τις προσδοκίες να αυξάνονται ότι αυτό θα συμβεί όταν η κεντρική τράπεζα συγκαλέσει την επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της την επόμενη εβδομάδα.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs προέβλεψαν πρόσφατα ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να διπλασιάσει τον ρυθμό της στα 30 δισ. δολάρια μηνιαίως από τον Ιανουάριο, φέρνοντας τη μείωση στο τέλος του Μαρτίου και ανοίγοντας τον δρόμο για την άνοδο των επιτοκίων.

Υπάρχει 40,1% πιθανότητα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να προβεί στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον ανιχνευτή Fed Watch της CME.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε