Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Άνθρωποι σε μια αγορά στην Μπανγκαλόρ της Ινδίας, στις 15 Νοεμβρίου 2022. (Manjunath Kiran/AFP via Getty Images)

Ο πληθυσμός της Ινδίας ξεπερνά αυτόν της Κίνας – Βρισκόμαστε σε μια επικείμενη αλλαγή ισχύος;

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, αυτή την εβδομάδα, η Ινδία θα ξεπεράσει την Κίνα ως η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. Αυτή η μνημειώδης αλλαγή του καθεστώτος μεταξύ των δύο ασιατικών γιγάντων που μοιράζονται ένα μακρύ, στρατιωτικοποιημένο σύνορο στα Ιμαλάια υποδηλώνει την εκκολαπτόμενη πιθανότητα αλλαγής της αντίστοιχης παγκόσμιας κατάστασής τους, τον ενισχυμένο ανταγωνισμό και την πιθανότητα πολέμου, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες.

Η δημογραφία παίζει βασικό ρόλο στη γεωπολιτική, η οποία παρουσιάζει ευκαιρίες και προκλήσεις, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι δήλωσαν ότι αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ινδίας ξεπεράσουν τις προκλήσεις, η αύξηση του πληθυσμού μεταφράζεται σε μαζική πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ισχύ, η οποία απειλεί αντιπάλους όπως η Κίνα.

«Μπορείτε να συγκρίνετε αυτή την κατάσταση με τον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας. Η θεωρία της μετατόπισης ισχύος δείχνει ότι οι “φθίνουσες ΗΠΑ” απειλούνται από την ανερχόμενη Κίνα. Πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η φθίνουσα Βρετανία απειλούνταν από την ανερχόμενη Γερμανία. Τώρα η Ινδία πλησιάζει την Κίνα και η Κίνα ανησυχεί για την άνοδο της Ινδίας», δήλωσε στην Epoch Times ο Δρ. Σατόρου Ναγκάο.

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, σύμφωνα με τον Ναγκάο, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ισχυρές. Αλλά οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακμάζουν. «Συνεπώς, η Κίνα ανησυχεί και για τις ΗΠΑ επίσης».

«Η Κίνα ανεβαίνει τώρα, αλλά ο πληθυσμός δείχνει ότι θα αντιμετωπίσει μια γηράσκουσα κοινωνία τις επόμενες δεκαετίες. Πριν η Κίνα παρακμάσει, θα ήθελε να επιτεθεί στην Ινδία», δήλωσε.

Η Ινδία και η Κίνα αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού από τα μέσα του εικοστού αιώνα. Το ποσοστό γεννήσεων στην Κίνα μειώθηκε πέρυσι για πρώτη φορά από το 1961. Η Κίνα έχασε επίσης ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού της κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID.

Τα ποσοστά γονιμότητας της Ινδίας έχουν μειωθεί σε 2,2 γεννήσεις ανά γυναίκα, αλλά η DESA (μια δεξαμενή σκέψης του ΟΗΕ ) προβλέπει ότι ο πληθυσμός της Ινδίας θα συνεχίσει να αυξάνεται για αρκετές δεκαετίες.

Ο Φρανγκ Λέμπερκερ, γεωπολιτικός αναλυτής με έδρα τη Γερμανία, δήλωσε στην Epoch Times ότι το πιο άμεσο όφελος για την Ινδία που ξεπερνά την Κίνα σε πληθυσμό είναι η παγκόσμια αναγνώριση ως κορυφαία μηχανή οικονομικής ανάπτυξης, ικανή να προσελκύσει αυξανόμενο όγκο ξένων επενδύσεων και να αναπτύξει τις εξαγωγικές της βιομηχανίες με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι πριν.

«Η Ινδία φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει η «επόμενη Κίνα», με μια χρυσή δεκαετία της Ινδίας να υλοποιείται σταδιακά. Ωστόσο, αυτή η εποχή ξημερώνει μόνο αν δεν ξεσπάσει ένας μεγάλος πόλεμος, τυχαία ή σκόπιμα, στον οποίο θα εμπλέκονται τόσο η Ρωσία με τη νέα της εν μέρη σύμμαχο», δήλωσε ο Λέμπερκερ.

Εν τω μεταξύ, η οικονομία της Κίνας έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των δρακόντειων πολιτικών μηδενικής COVID του κομμουνιστικού καθεστώτος, οι οποίες προκάλεσαν σοβαρή αναστάτωση στις επιχειρήσεις και τα εργοστάσια σε ολόκληρη τη χώρα. Οι ειδικοί αναμένουν βραδεία ανάπτυξη σύντομα.

Ωστόσο, η Ινδία ήταν μια από τις οικονομίες με τις καλύτερες επιδόσεις πέρυσι και η αύξηση του ΑΕΠ της ξεπέρασε την ανάπτυξη της Κίνας το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Το 2022, η Κίνα σημείωσε μία από τις χειρότερες οικονομικές επιδόσεις της εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, το Νέο Δελχί εκτιμάται επιπλέον ότι θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία έως το 2027, ξεπερνώντας την Ιαπωνία και τη Γερμανία, ενώ οι παγκόσμιες εξαγωγές της αναμένεται να διπλασιαστούν έως το 2031.

Ο Λέμπερκερ δήλωσε ότι η Κίνα υπό τον Σι θα παραμείνει απτόητη ή αδιάφορη από την Ινδία και θα συνεχίσει να προσπαθεί να καταλάβει σταδιακά εκτάσεις γης στην ινδική πλευρά της Γραμμής Πραγματικού Ελέγχου (LAC).

«Φυσικά, μόνο αν αυτό βολεύει τον Σι στην εσωτερική του ατζέντα. Ως εκ τούτου, ενδέχεται να εξακολουθήσει να ξεκινάει σύντομες αψιμαχίες στη LAC, λίγο-πολύ ίδιες με αυτές που έχουμε δει αρκετές φορές από τον Μάιο του 2020», δήλωσε ο ίδιος.


Στιγμιότυπο βίντεο που προέρχεται από υλικό που καταγράφηκε στα μέσα Ιουνίου 2020 και δημοσιεύτηκε από την Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας (CCTV) στις 20 Φεβρουαρίου 2021, δείχνει Κινέζους (σε πρώτο πλάνο) και Ινδούς (στο βάθος) στρατιώτες κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης στη Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου (LAC) στην κοιλάδα Galwan. (AFP Photo/China Central Television)

 

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Η Ινδία που ξεπερνά τον πληθυσμό της Κίνας δεν είναι μια συνηθισμένη χώρα, αλλά μια χώρα με εξίσου αρχαίο πολιτισμό και τη μεγαλύτερη λειτουργική δημοκρατία στον κόσμο. Έτσι, οι γεωπολιτικές επιπτώσεις του να γίνει η Ινδία η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου είναι εκτεταμένες και πολύπλοκες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο Ναγκάο δήλωσε ότι οι επιπτώσεις είναι θετικές και αρνητικές – ένας μαζικός πληθυσμός σημαίνει μια τεράστια αγορά, η οποία υποδηλώνει ενισχυμένη οικονομική και στρατιωτική ισχύ.

Το 66% του πληθυσμού της Ινδίας είναι 18-35 ετών, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, και το εργατικό δυναμικό της Ινδίας πρόκειται να αυξηθεί κατά 8 εκατομμύρια ετησίως, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα οφείλεται στην είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας.

Ο Λέμπερκερ δήλωσε ότι τα πρώτα και πιο ορατά αποτελέσματα του πληθυσμού της Ινδίας στη διεθνή διπλωματία θα είναι πιθανότατα η αυξημένη διεκδίκηση μιας μόνιμης θέσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η παροχή της δυνατότητας σε οποιαδήποτε κυβέρνηση στο Δελχί να ασκεί βέτο στις διεθνείς αλληλεπιδράσεις είναι κάτι που οι Κινέζοι προσπαθούν πεισματικά να αποτρέψουν εδώ και πολλές δεκαετίες», δήλωσε ο Λέμπερκερ.

Το γεγονός ότι είναι η πολυπληθέστερη δημοκρατία στον πλανήτη πιστεύεται επίσης ότι θα ενισχύσει τις πυρηνικές δυνατότητες της Ινδίας, αναφέρει.

«Η ανάγκη για ενέργεια και πόρους αυξάνεται συνεχώς, οδηγώντας το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ινδίας προς τα εμπρός, με τη βοήθεια της Ιαπωνίας, της Γαλλίας ή των ΗΠΑ», δήλωσε ο Λέμπερκερ, προσθέτοντας ότι οι αυξανόμενες δυνατότητες πυρηνικής άμυνας της Ινδίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως στρατηγικό αποτρεπτικό μέσο για την Κίνα και άλλες λιγότερο φιλικές περιφερειακές δυνάμεις, όπως το Πακιστάν ή η Τουρκία.

Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο προβολής ισχύος από τον Κόλπο μέχρι τη Σιγκαπούρη και κατά μήκος ολόκληρης της ανατολικής ακτής της Αφρικής, σύμφωνα με τον Λέμπερκερ.

Είπε ότι η ινδική πυρηνική τριάδα, δηλαδή οι χερσαίοι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι (ICBM), τα υποβρύχια με ICBM που περιπολούν συνεχώς σε λειτουργία stealth, και τα στρατηγικά αεροσκάφη της που μεταφέρουν πυρηνικές βόμβες ή πυραύλους, θα μπορούσαν, επομένως, σε λίγα χρόνια, να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν την πυρηνική τριάδα της Κίνας στα σημερινά επίπεδα.

[Έτσι] «καθιστώντας τις κινεζικές στρατιωτικές επιθέσεις σε ινδικά περιουσιακά στοιχεία και εδάφη μάλλον απίθανες».

Από την αρχαιότητα, η γεωγραφία συνέβαλε σημαντικά στην άνοδο της ισχύος της Ινδίας. Ακόμη και σήμερα, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχοντας ξεπεράσει τον πληθυσμό της Κίνας, η γεωγραφία, και ιδιαίτερα οι ωκεανοί της, έχουν αυξήσει το διακύβευμα της Ινδίας στη γεωπολιτική.

Σύμφωνα με τον Λέμπερκερ, η Κίνα αμφισβητεί την Ινδία και θα υπάρχει μέχρις ότου το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς ηττηθεί εξωτερικά ή καταρρεύσει υπό το βάρος των πολιτικών και κοινωνικοοικονομικών αντιφάσεών του, παρόμοια με τη Σοβιετική Ένωση το 1991.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε