Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Ένας ασθενής με COVID-19 σε ένα κρεβάτι στον διάδρομο του νοσοκομείου Τανγκσάν Κόνγκρεν στην βορειοανατολική πόλη Κόνγκρεν της Κίνας στις 30 Δεκεμβρίου 2022. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

Ο πληθυσμός της Κίνας μειώνεται για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες εν μέσω οικονομικής κρίσης και COVID-19

Ο πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε πέρυσι για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1960, σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους, με τις γεννήσεις να μειώνονται και τους θανάτους να αυξάνονται, ενισχύοντας τους φόβους για μια μακροχρόνια οικονομική παρακμή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας (NBS), ο κινεζικός πληθυσμός μειώθηκε κατά περίπου 850.000 άτομα το 2022. Αυτή είναι η πρώτη ετήσια μείωση του πληθυσμού στην Κίνα που αναφέρεται επίσημα από το 1961 – το τελευταίο έτος του Μεγάλου Λιμού της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κινεζικού καθεστώτος, ο αριθμός των Κινέζων γυναικών που κατατάσσονται στην αναπαραγωγική ηλικία, μεταξύ 25 και 35 ετών, μειώθηκε κατά περίπου 4 εκατομμύρια. Περίπου 1 εκατομμύριο λιγότερα μωρά γεννήθηκαν πέρυσι σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η NBS ανέφερε 9,56 εκατομμύρια γεννήσεις για το 2022, από 10,62 εκατομμύρια το 2021.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία ανέφεραν ότι οι θάνατοι αυξήθηκαν από 10,14 εκατομμύρια το 2021 σε 10,41 το 2022. Οι θάνατοι στην Κίνα το 2018 πριν από την πανδημία ήταν 9,93 εκατομμύρια.

Οι γεννήσεις πέρυσι ανήλθαν σε 6,77 ανά 1.000 άτομα, από 7,52 ανά 1.000 το 2021. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων που έχει καταγραφεί ποτέ. Το ποσοστό θανάτων, το οποίο καταγράφηκε σε 7,37 ανά 1.000 άτομα το 2022, είναι αυξημένο από το 7,18 του 2021 και είναι το υψηλότερο από το 1974.

Η αναλογία των φύλων παρέμεινε στρεβλή το 2022, με 722,06 εκατομμύρια άνδρες και 689,69 εκατομμύρια γυναίκες, που σημαίνει ότι στη χώρα αντιστοιχούν 1,05 άνδρες για κάθε γυναίκα.

Δημογραφική και οικονομική κρίση

Η μείωση και η γήρανση του πληθυσμού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της χώρας. Ορισμένοι ειδικοί αναμένουν ότι η οικονομική κρίση της Κίνας θα είναι χειρότερη από ό,τι συνέβη στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1990. Η συρρίκνωση του πληθυσμού της Ιαπωνίας κατηγορήθηκε για τα χρόνια χαμηλής ανάπτυξης.

Η δημοσιοποίηση των πληθυσμιακών στοιχείων της Κίνας ήρθε καθώς το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε μόνο κατά 3% το 2022, από 8,1% το 2021.

Για τη μείωση του πληθυσμού κατηγορείται κυρίως η πολιτική του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) για την πολιτική του ενός παιδιού για κάθε οικογένεια που επιβλήθηκε το 1979. Το κινεζικό καθεστώς κατέφυγε στην αναγκαστική στείρωση και τις αμβλώσεις για να επιβάλει τον συγκεκριμένο κανόνα.

Το 1992, ο συνολικός δείκτης γονιμότητας (TFR) της Κίνας έπεσε κάτω από το 2,1. Μόνο αν το TFR είναι πάνω από 2,1 θα παραμείνει σταθερή η αύξηση του πληθυσμού. Τα τελευταία χρόνια, το TFR της Κίνας εκτιμάται ότι έχει πέσει κάτω από το 1,3.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Epoch Times πέρυσι, ο Φρανκ Τιάν Σιε, αναπληρωτής καθηγητής μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας Άικεν, δήλωσε ότι το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων αποτελεί ένδειξη ότι οι νεότεροι Κινέζοι πολίτες είναι πλέον απρόθυμοι να κάνουν παιδιά.

«Η στέγαση, η εκπαίδευση, η φροντίδα των παιδιών και το ιατρικό κόστος αθροίζονται σε ένα απολύτως απαγορευτικό κόστος για την απόκτηση δύο ακόμη παιδιών», δήλωσε. «Οι νέοι άνθρωποι απλά δεν θέλουν να παντρευτούν ή να κάνουν παιδιά ως αποτέλεσμα του υψηλού κόστους».

Επιπτώσεις της COVID-19

Δεν είναι σαφές πόσο επηρεάστηκαν τα πληθυσμιακά στοιχεία του 2022 από τους θανάτους της COVID-19. Αν και επισήμως, η Κίνα έχει δηλώσει μικρό αριθμό θανάτων, το Πεκίνο έχει κατηγορηθεί για παροχή ψευδών στοιχείων και υποδήλωση τέτοιων αριθμών.

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο ανιχνευτή Worldometer, η Κίνα έχει δηλώσει συνολικά λιγότερους από 5.300 θανάτους από COVID-19. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος έχει κατηγορήσει τις κινεζικές αρχές για υποδήλωση θανάτων, ανεβάζει το σύνολο των θανάτων από COVID-19 στην Κίνα σε 34.028 από τις 16 Ιανουαρίου.

Ανταποκρινόμενοι στις διεθνείς πιέσεις, οι Κινέζοι αξιωματούχοι στις 14 Ιανουαρίου αναγνώρισαν ότι 59.938 θάνατοι που σχετίζονται με την COVID είχαν σημειωθεί μεταξύ της 8ης Δεκεμβρίου 2022 και της 12ης Ιανουαρίου. Ωστόσο, πολλοί εξακολουθούσαν να αμφισβητούν αυτόν τον επικαιροποιημένο αριθμό.

Τους τελευταίους μήνες, ο ιός εξαπλώνεται με μεγαλύτερη ένταση στην Κίνα, με τα γραφεία τελετών σε όλη τη χώρα να παρουσιάζουν εντονότερη δραστηριότητα από το κανονικό. «Τώρα έχουμε 400 έως 500 [αποτεφρωμένα πτώματα] την ημέρα. Αρχικά 90 [πτώματα] την ημέρα ήταν ήδη το ανώτατο όριο», δήλωσε ένας υπάλληλος ενός γραφείου τελετών στη Σαγκάη στην Epoch Times στις 28 Δεκεμβρίου 2022. «Το προσωπικό εργάζεται ήδη υπερωρίες».

Με βάση τις εκτιμήσεις που επικαλείται η κινεζική έκδοση της Epoch Times, η πανδημία COVID-19 και τα μέτρα «μηδενικού COVID» του ΚΚΚ έχουν επιφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια θανάτους στην Κίνα. Το ΚΚΚ αποκρύπτει την πραγματική έκταση της καταστροφής από την πανδημία από τη διεθνή κοινότητα και είναι επίσης πολύ πιθανό να παραποιεί την μείωση του πληθυσμού, αναφέρει η έκθεση.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε