Κυριακή, 25 Σεπ, 2022
Ο ηθοποιός και κωμωδός Ρόουαν Άτκινσον στο Βασιλικό Νοσοκομείο Τσέλσυ, Λονδίνο, Αγγλία, 19 Μαΐου 2014. (Eamonn M. McCormack/Getty Images)

Ο «Πολιτισμός Ακύρωσης» ισοδύναμο ενός μεσαιωνικού όχλου που «ψάχνει κάποιον να κάψει»: Ρόουαν Άτκινσον

Εγγραφή στο Newsletter της Epoch Times

Ο δημοφιλής ηθοποιός Ρόουαν Άτκινσον έγινε ο τελευταίος διάσημος που επέκρινε τον «πολιτισμό ακύρωσης» (cancel culture), περιγράφοντας το κίνημα ως «μεσαιωνικό όχλο που γυρίζει τους δρόμους, ψάχνοντας για κάποιον να ρίξει στην πυρά.»

Σε συνέντευξη στο Radio Times, ο Άτκινσον είπε ότι ο πολιτισμός ακύρωσης διαβρώνει την ελευθερία του λόγου, πράγμα που τον γεμίζει «με φόβο για το μέλλον».

«Το πρόβλημα που έχουμε στο Διαδίκτυο είναι ότι ένας αλγόριθμος αποφασίζει τι θέλουμε να δούμε, το οποίο καταλήγει να δημιουργεί μια απλοϊκή, δυαδική όψη της κοινωνίας», είπε ο Άτκινσον. «Γίνεται μια κατάσταση όπου είτε είσαι μαζί μας είτε εναντίον μας. Και αν είσαι εναντίον μας, αξίζεις να “ακυρωθείς”».

Ο Βρετανός ηθοποιός που γνώρισε δημοτικότητα τις δεκαετίες ’80 και ’90 για τον ρόλο του στον Μίστερ Μπιν και Μπλάκαντερ, υπερασπίζεται δραστήρια την ελευθερία του λόγου και την ανοιχτή συζήτηση.

Τον Αύγουστο του προηγούμενου χρόνου, ο Άτκινσον προκάλεσε οργή στους Βρετανούς «αφυπνισμένους» πολεμιστές του πληκτρολογίου, για την επίκρισή του στον αμφιλεγόμενο νόμο εγκλημάτων μίσους της Σκωτίας, λέγοντας πως «διακινδυνεύει να καταπνίξει την ελευθερία έκφρασης, και την ικανότητα να εκφράζεις ή να επικρίνεις θρησκευτικά ή άλλα πιστεύω», ανέφερε η Australian.

Πρόσθεσε ότι η έκθεση κάποιου σε ένα ευρύ φάσμα απόψεων ήταν σημαντική, αλλά το «ψηφιακό ισοδύναμο του μεσαιωνικού όχλου» έχει δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα φόβου για οποιονδήποτε είναι θύμα του όχλου του πολιτισμού ακύρωσης – περιλαμβανομένου του ίδιου του Άτκινσον.

Ο Άτκινσον είναι μεταξύ ενός αυξανόμενου αριθμού δημοσίων προσώπων που έχουν μιλήσει κατά του όχλου του πολιτισμού ακύρωσης, συμπεριλαμβανομένων του ηθοποιού Ρίκυ Γκερβαί και Τζον Κληζ, και της συγγραφέως Τ. Κ. Ρόουλινγκ. Κάποια βιβλιοπωλεία έχουν απαγορεύσει την σειρά «Χάρρυ Πόττερ» της Ρόουλινγκ λόγω ισχυρισμών τρανσοφοβίας σε ένα από τα δημοφιλή βιβλία της που έχει γράψει με το ψευδώνυμο Ρόμπερτ Γκάλμπραιθ.

Τον Ιούλιο του προηγούμενου χρόνου, 152 συγγραφείς και ακαδημαϊκοί δημοσίευσαν μια ανοιχτή επιστολή καταδικάζοντας τον πολιτισμό ακύρωσης επειδή αποδυναμώνει την ανεκτικότητα προς διαφορετικές απόψεις, προς όφελος αυτού που αποκάλεσαν «ιδεολογικής συμμόρφωσης», ανέφερε το Sky News.

Η ανοιχτή επιστολή ανέφερε εκδότες που απολύθηκαν λόγω «δημοσίευσης αμφιλεγόμενων έργων» και καθηγητών που «ερευνήθηκαν επειδή ανέφεραν αποσπάσματα έργων λογοτεχνίας στην αίθουσα.»

Η ανοιχτή επιστολή πρόσθεσε: «Ο περιορισμός του διαλόγου, είτε από μια απολυταρχική κυβέρνηση ή από μια μη ανεκτική κοινωνία, βλάπτει πάντοτε αυτούς που δεν έχουν πολλή δύναμη και κάνει όλους λιγότερο ικανούς για δημοκρατική συμμετοχή.»

«Ο τρόπος νίκης επί κακών ιδεών είναι μέσω έκθεσης των κακών τους, μέσω επιχειρημάτων, και πειθούς, όχι μέσω προσπάθειας φίμωσης ή εξορκισμού τους.»

Από τον Henry Jom

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την αλήθεια, μοιραστείτε αυτό το άρθρο με φίλους σας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε