Σάββατο, 24 Φεβ, 2024
Ένας υγειονομικός ετοιμάζεται να χορηγήσει ένα εμβόλιο σε ένα άτομο για την πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων στο Pride Center στο Wilton Manors της Φλόριντα, στις 12 Ιουλίου 2022. (Joe Raedle/Getty Images)

Ο ΠΟΥ παραδέχεται ότι όλοι όσοι κάνουν το εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων αποτελούν μέρος “κλινικής δοκιμής” για τη συλλογή δεδομένων

Κορυφαίος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) παραδέχθηκε ότι όλοι όσοι κάνουν εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων αποτελούν ουσιαστικά μέρος μιας “κλινικής δοκιμής” για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Τα σχόλια ήρθαν καθώς ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, παρέκαμψε μια συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ και κήρυξε την ευλογιά των πιθήκων ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την παγκόσμια υγεία, η οποία αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του οργανισμού. Η τελευταία φορά που ο ΠΟΥ κήρυξε τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν στις αρχές του 2020 για την COVID-19.

Ο Τιμ Νγκουέν, επικεφαλής της υπηρεσίας ετοιμότητας του ΠΟΥ για τους λοιμώδεις κινδύνους, δήλωσε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων δεν είναι γνωστή επειδή δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα στο παρελθόν.

«Θα ήθελα να τονίσω ένα πράγμα που είναι πολύ σημαντικό για τον ΠΟΥ. Έχουμε αβεβαιότητα σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτών των εμβολίων επειδή δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε αυτό το πλαίσιο και σε αυτή την κλίμακα στο παρελθόν», δήλωσε ο Nguyen το Σάββατο.

Στη συνέχεια, ο Νγκουέν δήλωσε ότι «όταν αυτά τα εμβόλια χορηγούνται, να χορηγούνται στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών και να συλλέγονται προοπτικά αυτά τα δεδομένα για να αυξήσουμε την κατανόησή μας σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτών των εμβολίων».

Κρούσματα

Μέχρι στιγμής φέτος, έχουν σημειωθεί περισσότερα από 16.000 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων σε περισσότερες από 75 χώρες και πέντε θάνατοι στην Αφρική. Η ιογενής νόσος έχει εξαπλωθεί κυρίως σε ομοφυλόφιλους άνδρες στο πρόσφατο ξέσπασμα εκτός της Αφρικής όπου ενδημεί.

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους στη Γενεύη της Ελβετίας, στις 3 Ιουλίου 2020. (Fabrice Coffrini/Pool μέσω Reuters)

 

Κηρύσσοντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Τέντρος σημείωσε ότι «προς το παρόν πρόκειται για ένα ξέσπασμα που συγκεντρώνεται μεταξύ των ομοφυλόφιλων και «ιδιαίτερα εκείνων με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους». Πριν από το 2022, ο ιός περιοριζόταν κυρίως στη δυτική και κεντρική Αφρική, όπου η νόσος ενδημεί.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει αδειοδοτήσει δύο εμβόλια για τη νόσο των πιθήκων: Το ACAM2000, γνωστό ως Imvamune ή Imvanex, και το JYNNEOS.

Πολλά από τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στις ΗΠΑ εντοπίζονται στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με αξιωματούχους. Η υγειονομική υπηρεσία της πόλης δήλωσε ότι προμηθεύτηκε περισσότερα εμβόλια JYNNEOS.

«Η υγειονομική υπηρεσία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την επόμενη κατανομή του εμβολίου JYNNEOS», ανέφερε η υγειονομική υπηρεσία της Νέας Υόρκης σε ανακοίνωσή της στις 21 Ιουλίου. «Περίπου 26.000 πρόσθετες δόσεις παραδόθηκαν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Φάσης 2β από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την πολιτεία και θα διανεμηθούν μέσω κλινικών, χώρων μαζικού εμβολιασμού και παραπομπών σε κοινότητες. Τα άτομα θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για τις 24 Ιουλίου έως τις 13 Αυγούστου».

Η Ευρώπη, εν τω μεταξύ, είναι το επίκεντρο της επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι. Ο Τέντρος δήλωσε το Σάββατο ότι «η εκτίμηση του ΠΟΥ είναι ότι ο κίνδυνος της ευλογιάς των πιθήκων είναι μέτριος σε παγκόσμιο επίπεδο και σε όλες τις περιοχές, εκτός από την περιοχή της Ευρώπης, όπου αξιολογούμε τον κίνδυνο ως υψηλό».

Αλλά την περασμένη εβδομάδα, το CDC επιβεβαίωσε τα πρώτα κρούσματα σε παιδιά σε δύο διαφορετικές πολιτείες. Δεν είναι σαφές πώς τα παιδιά προσβλήθηκαν από τον ιό.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε