Τρίτη, 05 Δεκ, 2023
Το σήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη της Ελβετίας, στις 24 Απριλίου 2020. (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)

Ο ΠΟΥ συνιστά 2 νέα φάρμακα ως θεραπείες COVID-19

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε δύο νέα φάρμακα το Βaricitinib (μπαρισιτινίμπη) και το Sotrovimab (σοτροβιμάμπη) για τη θεραπεία του COVID-19.

Το Baricitinib, ένα φάρμακο από το στόμα, “συνιστάται ανεπιφύλακτα” για άτομα με σοβαρή ή κρίσιμη COVID-19, για να χορηγείται μαζί με κορτικοστεροειδή, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Το Baricitinib ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς της κινάσης ιανού (JAK), οι οποίοι καταστέλλουν την υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το φάρμακο χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η Ομάδα Ανάπτυξης Κατευθυντήριων Γραμμών του ΠΟΥ διαπίστωσε “μέτριας βεβαιότητας στοιχεία ότι η βαρικιτινίμπη βελτίωσε την επιβίωση και μείωσε την ανάγκη για διασωλήνωση, χωρίς να παρατηρηθεί αύξηση των ανεπιθύμητων ενεργειών”.

Το Sotrovimab “συνιστάται υπό όρους” για άτομα με ήπιο ή μέτριο COVID-19 αλλά με “υψηλό κίνδυνο” νοσηλείας. Αυτό περιλαμβάνει άτομα που είναι «μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένα, που έχουν υποκείμενες παθήσεις όπως διαβήτη, υπέρταση και παχυσαρκία, καθώς και άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί», ανέφερε ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών.

Το Sotrovimab χορηγείται ως εφάπαξ ενδοφλέβια έγχυση σε διάστημα 30 λεπτών. Πρόκειται για ένα φάρμακο μονοκλωνικού αντισώματος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση στο casirivimab-imdevimab, ένα άλλο μονοκλωνικό αντίσωμα που συνέστησε ο ΠΟΥ τον Σεπτέμβριο του 2021. Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο και έχουν σχεδιαστεί για να δρουν όπως τα ανθρώπινα αντισώματα στο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Οι μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά της Όμικρον βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά οι πρώτες εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι το Sotrovimab διατηρεί τη δραστικότητά της», δήλωσε ο οργανισμός.

Η σύσταση στις 14 Ιανουαρίου είναι η όγδοη επικαιροποίηση κατευθυντήριων οδηγιών του οργανισμού σχετικά με τη θεραπευτική αγωγή και τον COVID-19, που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, και βασίζεται σε στοιχεία από επτά δοκιμές που περιλαμβάνουν περισσότερους από 4.000 ασθενείς με COVID-19 που κυμαίνονται από μη σοβαρή έως κρίσιμη κατάσταση.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων πίσω από τις κατευθυντήριες γραμμές εξέτασε επίσης πληροφορίες σχετικά με δύο άλλα φάρμακα – τους αναστολείς της JAK Ruxolitinib και Tofacitinib.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία από μικρές δοκιμές «απέτυχαν να δείξουν όφελος και υπέδειξαν πιθανή αύξηση των σοβαρών παρενεργειών με το Tofacitinib». Ο ΠΟΥ έχει έκτοτε προβεί σε σύσταση υπό όρους κατά της χρήσης τους.

Η ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) επικρότησε τη νέα σύσταση του ΠΟΥ για το Baricitinib. Σε ανακοίνωσή της, η ομάδα κάλεσε τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα ώστε να διασφαλίσουν ότι «η προστασία των πατεντών δεν θα σταθεί εμπόδιο στην πρόσβαση σε αυτή τη θεραπεία».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σημείωσαν ότι η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly κατέθεσε και απέκτησε ευρείες πατέντες, μεταξύ άλλων στη Βραζιλία, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική και την Ινδονησία, εμποδίζοντας έτσι την παραγωγή προσιτών εκδόσεων του Baricitinib.

«Παρά το γεγονός ότι το Baricitinib έχει ήδη εγκριθεί για άλλες παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα -και οι γενόσημες εκδόσεις είναι ήδη διαθέσιμες στην Ινδία και το Μπαγκλαντές σε πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτές που χρεώνει η Eli Lilly- το Baricitinib δεν θα είναι ευρέως διαθέσιμο για τη θεραπεία του COVID-19 όσο η εταιρεία συνεχίζει να εμποδίζει την παραγωγή γενόσημων στα περισσότερα μέρη», δήλωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

«Ένας Ινδός κατασκευαστής τιμολόγησε το Baricitinib στα 5,50 δολάρια ανά θεραπευτική αγωγή των 4 mg μία φορά την ημέρα για 14 ημέρες και η χαμηλότερη αναγραφόμενη τιμή στο Μπαγκλαντές (pdf) είναι 6,70 δολάρια. Αυτό είναι σχεδόν 400 φορές λιγότερο από την υπέρογκη εισηγμένη τιμή της Eli Lilly τον Ιούλιο, ύψους 2.326 δολαρίων ανά κύκλο θεραπείας».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε