Πέμπτη, 07 Δεκ, 2023
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμμετέχει σε συνάντηση με τον ομόλογό του του Αζερμπαϊτζάν στο Κρεμλίνο στη Μόσχα, 22 Φεβρουαρίου 2022. (Mikhail Klimentyev/Sputnik/AFP via Getty Images)

Ο Πούτιν καλεί τις χώρες να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι δυτικές και άλλες χώρες θα πρέπει να εξομαλύνουν τις σχέσεις με τη χώρα του μετά τις τιμωρητικές κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία.

«Δεν έχουμε κακές προθέσεις, δεν υπάρχει ανάγκη να κλιμακώσουμε την κατάσταση, να επιβάλουμε περιορισμούς, εκπληρώνουμε όλες τις υποχρεώσεις», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης την Παρασκευή, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Εάν κάποιος δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί μας στο πλαίσιο της ενιαίας συνεργασίας και με τον τρόπο αυτό βλάπτει τον εαυτό του, θα βλάψει, φυσικά, και εμάς», είπε ο Πούτιν.

Μετά την έναρξη των συγκρούσεων στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία και πολλές άλλες χώρες εξέδωσαν βαριές κυρώσεις κατά του Πούτιν, των Ρώσων ολιγαρχών, της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, άλλων ρωσικών τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Ορισμένες διεθνείς εταιρείες, όπως η Maersk, η Boeing, η Microsoft, η Apple και άλλες, δήλωσαν επίσης ότι δεν θα δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Απαντώντας στις κυρώσεις, ο Πούτιν δήλωσε ότι η οικονομία της χώρας θα πρέπει να προσαρμοστεί.

«Θα πρέπει απλώς να μετακινήσουμε ορισμένα έργα λίγο προς τα δεξιά, για να αποκτήσουμε πρόσθετες ικανότητες. Αλλά θα εξακολουθήσουμε να λύνουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», είπε. «Στο τέλος, θα επωφεληθούμε ακόμη και από αυτό, διότι θα αποκτήσουμε πρόσθετες αρμοδιότητες».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Πέμπτη νέες κυρώσεις σε βάρος μελών της πολιτικής ελίτ της Ρωσίας, μαζί με μέλη των οικογενειών τους. Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε κυρώσεις κατά του Πούτιν την περασμένη εβδομάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν επίσης ότι θα αποβάλουν ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το SWIFT, το τραπεζικό δίκτυο υψηλής ασφάλειας για χιλιάδες χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προκαλώντας εικασίες ότι η Ρωσία θα στραφεί προς την Κίνα και το γουάν σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις κυρώσεις. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας δεν έχει πλήξει τη Ρωσία ή κάποιο περιουσιακό στοιχείο της με κυρώσεις.

Τις τελευταίες ημέρες, εν τω μεταξύ, ορισμένες ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες σηματοδότησαν ότι αποσύρονται από τη Ρωσία και δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στο εγγύς μέλλον. Αυτό περιλαμβάνει τους πετρελαϊκούς κολοσσούς ExxonMobil, Shell και BP.

Ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αντρέι Μπελούσοφ ανέλυσε τη θέση της κυβέρνησης σχετικά με τις δυτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Την Πέμπτη, η γαλλική τράπεζα Societe Generale δήλωσε ότι οι ρωσικές αρχές θα μπορούσαν να κατασχέσουν τα περιουσιακά της στοιχεία στη χώρα.

«Η εταιρεία συνεχίζει να εργάζεται πλήρως στη Ρωσία», ανέφερε ο Μπελούσοφ σε δήλωσή του, σύμφωνα με το Reuters. «Οι ξένοι μέτοχοι μεταβιβάζουν το μερίδιό τους για να το διαχειρίζονται οι Ρώσοι εταίροι και μπορούν να επιστρέψουν στην αγορά αργότερα», πρόσθεσε, λέγοντας: «Η εταιρεία τερματίζει οριστικά τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, κλείνει την παραγωγή και απολύει τους εργαζόμενους».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Πούτιν δήλωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι η εισβολή στην Ουκρανία εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο, εν μέσω εικασιών ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κολλήσει και δεν μπορούν να κάνουν προόδους σε ορισμένα μέτωπα.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι «δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την πεποίθηση [ότι] οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι ένας λαός».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε