Παρασκευή, 11 Οκτ, 2024
Ο Ρώσος πρόεδρος και υποψήφιος για την προεδρία Βλαντιμίρ Πούτιν συναντά τα μέσα ενημέρωσης στο προεκλογικό του γραφείο στη Μόσχα, στις 18 Μαρτίου 2024. (Natalia Kolesnikova/Pool/AFP μέσω Getty Images)

Ο Πούτιν κερδίζει την 5η του θητεία, σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κέρδισε μια σαρωτική εκλογική νίκη στις 17 Μαρτίου, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ενώ δυτικοί αξιωματούχοι επικρίνουν τις εκλογές ως άδικες και παράνομες.

Αυτό σημαίνει ότι ο κος Πούτιν, 71 ετών, θα εξασφαλίσει εύκολα μια νέα εξαετή θητεία, που θα του επιτρέψει να γίνει ένας από τους μακροβιότερους ηγέτες της Ρωσίας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση εξόδου από το Ίδρυμα Κοινής Γνώμης και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, κέρδισε το 87,8% των ψήφων,

Ο αντίπαλός του από το Κομμουνιστικό Κόμμα, Νικολάι Χαριτόνοφ, έλαβε περίπου το 4,7% των ψήφων, ο υποψήφιος του Νέου Λαϊκού Κόμματος Βλαντισλάβ Νταβάνκοφ έλαβε 3,6% και ο υποψήφιος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Λεονίντ Σλούτσκι έλαβε 2,5% των ψήφων, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο κος Πούτιν δεν σχολίασε τα αποτελέσματα, αλλά ένας πρώην πολιτικός του αντίπαλος, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο κος Πούτιν πέτυχε μια «λαμπρή νίκη στις εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Κριτική από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Οι εκλογές αυτές διεξάγονται δύο χρόνια περίπου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Αναπόφευκτα, ο εν λόγω πόλεμος επικρέμεται πάνω από τις τριήμερες εκλογές: Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα επιτεθεί σε διυλιστήρια πετρελαίου στη Ρωσία, έχει βομβαρδίσει ρωσικές περιοχές και έχει προσπαθήσει να διαπεράσει τα ρωσικά σύνορα – μια κίνηση που ο κος Πούτιν δήλωσε ότι δεν θα μείνει ατιμώρητη.

Οι υποστηρικτές του κυριότερου αντιπάλου του Πούτιν, του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε σε φυλακή της Αρκτικής τον περασμένο μήνα, είχαν καλέσει τους Ρώσους να βγουν στο δρόμο το «Μεσημέρι κατά του Πούτιν», για να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους με τον ηγέτη. Δεν υπήρξε καταμέτρηση για το πόσοι από τα 114 εκατομμύρια ψηφοφόρους της Ρωσίας συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, εν μέσω εξαιρετικά αυστηρών μέτρων ασφαλείας και δεκάδων χιλιάδων αστυνομικών και αξιωματούχων ασφαλείας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ασκεί εδώ και καιρό κριτική στην προεδρία του Πούτιν. Στις 17 Μαρτίου, ένας εκπρόσωπός της δήλωσε και πάλι ότι οι ρωσικές εκλογές είναι άδικες, αφού είχε προβλεφθεί η νίκη του κου Πούτιν.

«Οι εκλογές προφανώς δεν είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου σε ειδησεογραφικά πρακτορεία στις 17 Μαρτίου, προσθέτοντας ότι πολιτικοί αντίπαλοι φυλακίστηκαν, ενώ άλλοι εμποδίστηκαν να θέσουν υποψηφιότητα.

Από την άλλη πλευρά, λίγο πριν από τις εκλογές, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι οι εκλογές στη Ρωσία είναι εντάξει και ότι η δημοκρατία ζει και βασιλεύει στη χώρα.

«Δεν θα ανεχθούμε πλέον καμία κριτική για τη δημοκρατίας μας. Η δημοκρατία μας είναι η καλύτερη», δήλωσε ο κος Πεσκόφ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε επίσης τις εκλογές και δήλωσε ότι ο κος Πούτιν θέλει μόνο να «κυβερνά για πάντα». Εν τω μεταξύ, οι χώρες του ΝΑΤΟ άσκησαν παρόμοια κριτική στις ρωσικές εκλογές, επικαλούμενες τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον θάνατο του κου Ναβάλνι.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διεξήγαγε εκλογές σε «ουκρανικό έδαφος», αναφερόμενος στις περιοχές του Ντονμπάς που, εν μέρει, πυροδότησαν τη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας το 2022.

«Με την παράνομη διεξαγωγή εκλογών σε ουκρανικό έδαφος, η Ρωσία αποδεικνύει ότι δεν ενδιαφέρεται να βρει έναν δρόμο προς την ειρήνη. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στους Ουκρανούς που υπερασπίζονται τη δημοκρατία τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας επανέλαβε τους ισχυρισμούς αυτούς, λέγοντας ότι οι εκλογές δεν θα έπρεπε να έχουν διεξαχθεί σε «κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας» και αποτελούν «άλλη μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ρωσικοί ισχυρισμοί

Κατά τη διάρκεια των εκλογών, ο κος Πεσκόφ ισχυρίστηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να διεξάγουν επιχείρηση επιρροής κατά της Ρωσίας, την οποία η υπηρεσία ασφαλείας της Μόσχας μπόρεσε να αποτρέψει. Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον ξεκίνησε μια μυστική εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μια προσπάθεια να επηρεάσει τις ρωσικές προεδρικές εκλογές.

«[…] βλέπουμε παρόμοιες κινήσεις εδώ και πολλά χρόνια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι μυστικές υπηρεσίες έχουν κάνει κατ’ επανάληψη αυτά τα πράγματα στη χώρα μας και εξακολουθούν να προσπαθούν να τα κάνουν», δήλωσε ο κος Πεσκόφ στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα.

People stand in a line to enter a polling station at about noon on the final day of the presidential election in the town of Kudrovo, Russia, on March 17, 2024. (Anton Vaganov/Reuters)
Άνθρωποι περιμένουν στην ουρά έξω από εκλογικό τμήμα περίπου το μεσημέρι της τελευταίας ημέρας των προεδρικών εκλογών, στην πόλη Κούντροβο της Ρωσίας, στις 17 Μαρτίου 2024. (Anton Vaganov/Reuters)

 

«Μόνο οι αποφασιστικές ενέργειες για την προστασία του εγχώριου πολιτικού τοπίου και της κοινωνίας μας από απόπειρες τέτοιων παρεμβάσεων έχουν ελαχιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα του έργου των ειδικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουν τις προσπάθειές τους.»

Την περασμένη εβδομάδα, η υπηρεσία αντικατασκοπείας της Ρωσίας κατηγόρησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπαθούν να παρέμβουν στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας και δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον σχεδιάζει ακόμη και κυβερνοεπίθεση στο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας. Δεν δόθηκαν αποδεικτικά στοιχεία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέψευσαν τους παραπάνω ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους ως «τίποτα περισσότερο από προπαγάνδα».

Για χρόνια, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατηγορούσαν ομοίως τη Ρωσία ότι προσπαθεί να παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές, με αποκορύφωμα τον πολλαπλασιασμό των αβάσιμων αναφορών ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε συνομωτήσει με τη Μόσχα για να κερδίσει την προεδρία το 2016. Ο πρώην πρόεδρος έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς αυτούς, ενώ ούτε η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης βρήκε στοιχεία που να τους επιβεβαιώνουν.

Του Jack Phillips, με πληροφορίες από το Reuters

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε