Τρίτη, 05 Μαρ, 2024
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απευθύνεται στο έθνος στη Μόσχα στις 26 Ιουνίου 2023. (Gavriil Grigorov/Sputnik/AFP via Getty Images)

Ο Πούτιν μιλάει δημόσια για πρώτη φορά από τότε που έληξε η ανταρσία της Βάγκνερ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι οι ηγέτες της εξέγερσης της Βάγκνερ θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη, στα πρώτα δημόσια σχόλια του Πούτιν από τότε που η ανταρσία της ομάδας μισθοφόρων έληξε με μια αβέβαιη εκεχειρία στις 24 Ιουνίου.

Τα σχόλια του Πούτιν στις 26 Ιουνίου ήταν τα πρώτα του μετά από μια έντονη ομιλία πριν από αρκετές ημέρες, ενώ η προφανής εξέγερση εξακολουθούσε να διαδραματίζεται και στην οποία ο Ρώσος ηγέτης χαρακτήρισε τις ενέργειες του αρχηγού της Βάγκνερ «μαχαιριά στην πλάτη» και δεσμεύτηκε να συντρίψει αυτό που χαρακτήρισε «εξέγερση».

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο αρχηγός του Βάγκνερ, διέταξε στις 24 Ιουνίου τα ταχέως προελαύνοντα στρατεύματά του να αποσυρθούν και να επιστρέψουν στη βάση τους στο πλαίσιο μιας αναφερόμενης συμφωνίας, σύμφωνα με την οποία οι ποινικές διώξεις εναντίον του θα αποσυρθούν, καθώς συμφώνησε να μεταβεί σε εξορία στη γειτονική Λευκορωσία.

Όμως στην ομιλία του στις 26 Ιουνίου, ο Πούτιν φάνηκε να στοχεύει τον αρχηγό της Βάγκνερ, ενώ κατήγγειλε τους ηγέτες της εξέγερσης και την «εγκληματική τους δραστηριότητα που αποσκοπεί στην αποδυνάμωση της χώρας», ενώ υποσχέθηκε να προσαγάγει «τους οργανωτές αυτής της εξέγερσης στη δικαιοσύνη».

Τα σχόλια του Πούτιν φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές ότι οι ποινικές κατηγορίες κατά του Πριγκόζιν θα αποσυρθούν.

Ο Ρώσος ηγέτης πρόσθεσε ότι «οποιεσδήποτε απόπειρες υποκίνησης αναταραχών είναι καταδικασμένες να αποτύχουν», ενώ υποστήριξε ότι η εξέγερση θα είχε ματαιωθεί πριν φτάσει στη Μόσχα, καθώς το Κρεμλίνο ήταν έτοιμο και είχε λάβει όλες τις «απαραίτητες αποφάσεις για την εξουδετέρωση της απειλής».

Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι περισσότεροι από τους μαχητές της Βάγκνερ ήταν πατριώτες και ότι «με το να γυρίσουν πίσω, απέφυγαν περαιτέρω αιματοχυσία».

Πρόσθεσε ότι θα αφήσει τους μαχητές της Βάγκνερ να μετεγκατασταθούν στη Λευκορωσία αν το επιθυμούν, να υπογράψουν συμβόλαια με το υπουργείο Άμυνας ή απλώς να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

Πριν από την πολυαναμενόμενη ομιλία του Πούτιν, οι εικασίες στροβιλίζονταν γύρω από το αν η εκεχειρία Κρεμλίνου-Βάγκνερ θα κρατήσει, καθώς ο εξόριστος ηγέτης της μισθοφορικής ομάδας εξέδωσε δήλωση στην οποία επέμενε ότι δεν προσπαθούσε να εκδιώξει τον Πούτιν, ενώ δυτικοί αξιωματούχοι διερωτήθηκαν αν πρόκειται να παιχτεί ακόμη μια πράξη στο δραματικό έπος.

Ο Πριγκόζιν σπάει τη σιωπή του

Ο Πριγκόζιν έσπασε τη διήμερη σιωπή του στις 26 Ιουνίου, αφού οι μισθοφόροι μαχητές του στις 24 Ιουνίου κατέλαβαν τον έλεγχο του αρχηγείου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στη νότια πόλη Ροστόφ-ον-Ντον, πριν πραγματοποιήσουν αστραπιαία προέλαση προς τη Μόσχα.

Ο Πριγκόζιν δημοσίευσε ένα ηχητικό μήνυμα στο κανάλι του στο Telegram στις 26 Ιουνίου, λέγοντας ότι η ώθηση της Βάγκνερ προς τη Μόσχα δεν ήταν μια απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά μια «πορεία» διαμαρτυρίας.

«Ο σκοπός της πορείας ήταν να αποτραπεί η καταστροφή της PMC Wagner και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη όσοι, με τις αντιεπαγγελματικές τους ενέργειες, έκαναν τεράστιο αριθμό λαθών κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», ανέφερε στο μήνυμα.

Η Ρωσία χαρακτήρισε τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την «αποναζιστικοποίηση» και αποστρατιωτικοποίηση της γείτονος, την οποία κατηγορεί ότι επιδιώκει να γίνει ένα ΝΑΤΟϊκό προπύργιο στα σύνορα της Ρωσίας που απειλεί την ασφάλεια της Μόσχας.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Πριγκόζιν ξεκίνησε πόλεμο κατά του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας μετά από μια υποτιθέμενη επίθεση του ρωσικού στρατού στο στρατόπεδο των μισθοφόρων του, την οποία ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε ότι διέταξε ο ίδιος ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται σε οθόνες καθώς απευθύνεται στο έθνος στη Μόσχα στις 24 Ιουνίου 2023. (Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

 

Το Κρεμλίνο προβάλλει ηρεμία

Σε μια απίστευτη ανατροπή αργότερα εκείνη την ημέρα, η προέλαση της Βάγκνερ προς τη Μόσχα ανακόπηκε απότομα με μια συμφωνία με τη μεσολάβηση της Λευκορωσίας και την υποτιθέμενη ευλογία του Πούτιν, ο οποίος εγγυήθηκε ότι τα στρατεύματα της Βάγκνερ θα έπαιρναν χάρη και ότι ο Πριγκόζιν θα μετακόμιζε στη γειτονική Λευκορωσία.

Ο επικεφαλής της Βάγκνερ στις 24 Ιουνίου δήλωσε ότι διέταξε τα στρατεύματά του να επιστρέψουν στις βάσεις τους στην Ουκρανία και να συνεχίσουν να πολεμούν εκεί για λογαριασμό της Ρωσίας, ενώ το Γραφείο του Προέδρου της Λευκορωσίας, το οποίο διαμεσολάβησε για τη συμφωνία, πρότεινε να αποσυρθούν οι ποινικές διώξεις κατά του Πριγκόζιν.

Μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας στις 24 Ιουνίου, ο Πριγκόζιν έφυγε από το Ροστόφ, με ορισμένους κατοίκους να αποχαιρετούν αυτόν και τους στασιαστές του ως ήρωες, ενώ ο ίδιος χαμογελούσε στις κάμερες.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδιοκτήτης της στρατιωτικής εταιρείας Wagner Group, χαιρετά τους υποστηρικτές του καθώς ετοιμάζεται να φύγει από το Ροστόφ-ον-Ντον, στη Ρωσία, στις 24 Ιουνίου 2023. (Alexander Ermochenko/Reuters)

 

Η Ρωσία στις 26 Ιουνίου προσπάθησε να προβάλλει ηρεμία, με τον Σοϊγκού να κάνει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση από τότε που η εξέγερση της Βάγκνερ απαίτησε την απομάκρυνσή του.

Ωστόσο, σημαντική αβεβαιότητα παρέμενε γύρω από την τύχη της εκεχειρίας Βάγκνερ-Κρεμλίνου το πρωί της 26ης Ιουνίου, καθώς κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εμφανίστηκαν αναφορές που επικαλούνταν ανώνυμες πηγές εντός της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας, σύμφωνα με τις οποίες οι ποινικές κατηγορίες κατά του Πριγκόζιν δεν είχαν πράγματι αποσυρθεί.

Ο Μιχαήλ Μισούστιν, ο διορισμένος πρωθυπουργός που ηγείται του υπουργικού συμβουλίου του Πούτιν, αναγνώρισε ανοιχτά στις 26 Ιουνίου ότι η Ρωσία αντιμετώπιζε «μια πρόκληση για τη σταθερότητά της» και απηύθυνε έκκληση για δημόσια πίστη.

«Ίντριγκες και κακώς μελετημένες αποφάσεις»

Ο Πριγκόζιν δήλωσε στις 26 Ιουνίου ότι «ως αποτέλεσμα ίντριγκας και κακώς μελετημένων αποφάσεων», η ρωσική ηγεσία αποφάσισε να διαλύσει την ομάδα Βάγκνερ και ότι η πορεία στη Μόσχα προοριζόταν ως πράξη διαμαρτυρίας και όχι ως πραξικόπημα.

«Θεωρήσαμε ότι ήταν αρκετό να διαδηλώσουμε αυτό που θέλαμε να κάνουμε», είπε, δίνοντας μια εξήγηση για το γιατί η προέλαση της Βάγκνερ προς τη Μόσχα σταμάτησε και τα στρατεύματά της διατάχθηκαν να επιστρέψουν στη βάση τους.

Σε μήνυμά του στις 24 Ιουνίου, ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι αντιτίθεται στις κινήσεις του ρωσικού στρατιωτικού κατεστημένου να διαλύσει τη Βάγκνερ.

«Ήθελαν να διαλύσουν την Βάγκνερ. Ξεκινήσαμε μια πορεία δικαιοσύνης στις 23 Ιουνίου. Μέσα σε 24 ώρες, φτάσαμε σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τη Μόσχα. Σε αυτό το διάστημα, δεν χύσαμε ούτε μια σταγόνα αίματος των μαχητών μας», δήλωσε.

«Τώρα έφτασε η στιγμή που θα μπορούσε να χυθεί αίμα. Αντιλαμβανόμενοι την ευθύνη [για την πιθανότητα] να χυθεί ρωσικό αίμα από τη μία πλευρά, γυρίζουμε τις φάλαγγές μας και επιστρέφουμε στα στρατόπεδα πεδίου, όπως είχε προγραμματιστεί».

Μαχητές της μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ

Μαχητές της Βάγκνερ, μιας ρωσικής ιδιωτικής μισθοφορικής ομάδας, διακρίνονται πάνω σε ένα άρμα, ενώ αναπτύσσονται κοντά στο αρχηγείο της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας στην πόλη Ροστόφ-ον-Ντον, Ρωσία, στις 24 Ιουνίου 2023. (Stringer/Reuters)

 

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με τη μεσολάβηση του Λευκορώσου, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι θα αποσύρει τις κατηγορίες περί «ένοπλης ανταρσίας» εναντίον των μαχητών της Βάγκνερ.

«Πάντα σεβόμασταν τις ηρωικές πράξεις τους στο μέτωπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές αρχές είναι ευγνώμονες στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο για τον ρόλο του στην αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι στους μαχητές της Βάγκνερ που δεν συμμετείχαν στην εξέγερση θα προσφερθούν συμβόλαια με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό του όλες τις αυτόνομες εθελοντικές δυνάμεις έως την 1η Ιουλίου, μια προσπάθεια που ο Πριγκόζιν προφανώς είδε ως απειλή για την ύπαρξη της Βάγκνερ.

Αλλά ενώ αναφέρθηκε ότι, ως μέρος της συμφωνίας, ο Πριγκόζιν δεν θα αντιμετώπιζε καμία κατηγορία, αρκετές αναφορές που δημοσιεύθηκαν από τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων RIA Novosti και Interfax -επικαλούμενα ανώνυμες πηγές εντός της ρωσικής κυβέρνησης- ανέφεραν ότι η έρευνα για την ανταρσία της Βάγκνερ παραμένει σε εξέλιξη.

Η ομιλία του Πούτιν στις 26 Ιουνίου φαίνεται να επιβεβαιώνει τις φήμες ότι ο Πριγκόζιν θα μπορούσε ακόμη να αντιμετωπίσει κατηγορίες. Η τρέχουσα θέση του ηγέτη της Βάγκνερ παραμένει ασαφής.

«Ανερχόμενη καταιγίδα»

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στις 25 Ιουνίου στην εκπομπή “Meet the Press” του NBC ότι οι επικρίσεις του Πριγκόζιν για τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας πλήττουν την εικόνα της Ρωσίας.

«Νομίζω ότι δεν ήταν μυστικό για πολλούς ανθρώπους επί πολλούς μήνες ότι αυτές οι εντάσεις αυξάνονταν, ετοιμάζονταν. Ο Πριγκόζιν έλεγε ήδη κάποια μάλλον ασυνήθιστα πράγματα για τη διεξαγωγή του πολέμου στην Ουκρανία από τη Ρωσία και τα έβαζε ευθέως με τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας», δήλωσε ο Μπλίνκεν. «Έτσι, αυτή ήταν μια ανερχόμενη καταιγίδα».

“Νομίζω ότι είδαμε να εμφανίζονται περισσότερες ρωγμές στη ρωσική πρόσοψη. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πού ακριβώς πηγαίνουν και πότε φτάνουν εκεί. Αλλά σίγουρα έχουμε ένα σωρό νέα ερωτήματα που ο Πούτιν θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

«Πρόκειται για μια πρόκληση που έρχεται εκ των έσω για τον Πούτιν και εκεί έχει επικεντρωθεί».

Σε μια ξεχωριστή συνέντευξη στην εκπομπή “Face the Nation” του CBS, ο Μπλίνκεν χαρακτήρισε την υπόθεση Κρεμλίνο-Βάγκνερ μια «εξελισσόμενη ιστορία».

«Δεν έχουμε δει την τελευταία πράξη. Την παρακολουθούμε πολύ στενά και προσεκτικά».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στις 26 Ιουνίου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν είχαν καμία ανάμειξη στη σύντομη ανταρσία της Βάγκνερ, προσθέτοντας ότι είναι «πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία.

«Αυτό ήταν μέρος μιας μάχης εντός του ρωσικού συστήματο», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάνει δηλώσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης προς τιμήν των ηρώων του 2023 για την εμπορία ανθρώπων στην έδρα του Υπουργείου Χάρι Σ. Τρούμαν στην Ουάσινγκτον στις 15 Ιουνίου 2023. (Chip Somodevilla/Getty Images)

 

Η Βάγκνερ στην Ουκρανία

Η ομάδα Βάγκνερ, επίσημα γνωστή ως PMC Wagner ή Wagner Private Military Company, είναι μια ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση που πρωτοεμφανίστηκε το 2014, όταν υποστήριξε φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Εν μέσω της πιο πρόσφατης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι δυνάμεις της Βάγκνερ παρείχαν στο Κρεμλίνο σημαντική υποστήριξη, κάνοντας μεγάλο μέρος των πιο σκληρών μαχών στην περιοχή του Ντονμπάς και λαμβάνοντας σημαντικές απώλειες στη μάχη για το Μπαχμούτ.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εμπλοκής της Βάγκνερ στην Ουκρανία, ο Πριγκόζιν είχε γίνει όλο και πιο επικριτικός απέναντι στη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας.

Οι αποτυχίες στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών απωλειών της Βάγκνερ σε αιματηρές ανταλλαγές πυρών στη μάχη για το Μπαχμούτ, οδήγησαν τον Πριγκόζιν να απευθύνει μια σειρά από κατηγορίες κατά της στρατιωτικής ηγεσίας, μεταξύ των οποίων ότι δεν προμήθευαν τη Βάγκνερ με αρκετά πυρομαχικά.

Ρωσία Ουκρανία Βάγκνερ

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της στρατιωτικής εταιρείας Wagner Group, κρατάει μια ρωσική εθνική σημαία μπροστά από τους στρατιώτες του στο Μπαχμούτ της Ουκρανίας, σε στιγμιότυπο από βίντεο που κυκλοφόρησε στις 20 Μαΐου 2023. (Prigozhin Press Service via AP)

 

Στις 23 Ιουνίου, στο κανάλι του στο Telegram, ο Πριγκόζιν κατηγόρησε τον Σοϊγκού ότι «κατέστρεψε» τους μαχητές του σε μια υποτιθέμενη αεροπορική επιδρομή του ρωσικού στρατού και κάλεσε σε ένοπλη ανταρσία.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε