Σάββατο, 13 Απρ, 2024
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Κύριλλος Ραμαφόσα (Δ) συναντάται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από τη συνάντηση με τους Αφρικανούς ηγέτες στο παλάτι του Κωνσταντίνου (Konstantinovsky) στη Στρέλνα, έξω από την Αγία Πετρούπολη, στις 19 Ιουνίου 2023. (RAMIL SITDIKOV / RIA NOVOSTI / AFP μέσω Getty Images)

Ο Πούτιν σχηματίζει συμμαχία κατά του «δυτικού ιμπεριαλισμού»

Η Ρωσία, με αρκετούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Κούβας και της Νότιας Αφρικής, εγκαινιάζει το «Φόρουμ των υποστηρικτών του αγώνα κατά των σύγχρονων πρακτικών της νεοαποικιοκρατίας».

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ – Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σχημάτισε μια «παγκόσμια συμμαχία», μαζί με βασικούς συμμάχους όπως η Κίνα, η Κούβα, η Βόρεια Κορέα, η Συρία, η Νότια Αφρική και η Ζιμπάμπουε, με στόχο την καταπολέμηση του «δυτικού ιμπεριαλισμού».

Σε μια συγκέντρωση του Σαββατοκύριακου στη Μόσχα, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ανακοίνωσε τη δημιουργία του «Φόρουμ των υποστηρικτών του αγώνα κατά των σύγχρονων πρακτικών του νεοαποικιοκρατισμού».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν από τη δεύτερη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η νεοαποικιοκρατία είναι μια επαίσχυντη κληρονομιά της αιώνιας λεηλασίας και εκμετάλλευσης των λαών της Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και άλλων περιοχών του πλανήτη», δήλωσε ο κ. Πούτιν σε δήλωση που διαβάστηκε στο συνέδριο.

Υποστήριξε ότι η Ρωσία, και ιδιαίτερα η πρώην Σοβιετική Ένωση, έχει κάνει πολλά για να γκρεμίσει τα θεμέλια του αποικιοκρατικού συστήματος και να στηρίξει τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα.

Σε δήλωση που εκδόθηκε πριν από τη συνάντηση, ο Αλεξέι Ντρομπίνιν, διευθυντής του Τμήματος Σχεδιασμού Εξωτερικής Πολιτικής της ρωσικής κυβέρνησης, κατηγόρησε τη Δύση για την επιβολή κυρώσεων σε αντιπάλους και τη δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων, την οικονομική εκμετάλλευση και τη διάδοση «αποκλίνουσας σεξουαλικής κατεύθυνσης».

Ο κύριος πρωταγωνιστής, είπε ο κ. Ντρομπίνιν, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η κυβερνητική πολιτική προστατεύει τα δυτικά κεφάλαια, αγαθά και υπηρεσίες εις βάρος των αναδυόμενων οικονομιών.

«Ο Τζο Μπάιντεν προχώρησε ακόμη περισσότερο για να διεξάγει έναν πόλεμο υπό την ηγεσία της Δύσης κατά της Ρωσίας, χρησιμοποιώντας τους Ουκρανούς για να κάνουν τη μάχη γι’ αυτόν», δήλωσε ο κ. Ντρομπίνιν.

Νότια Αφρική

Ένας από τους κύριους ομιλητές στην εκδήλωση της Μόσχας ήταν ο Φικίλε Μμπαλούλα, δεύτερος στην ιεραρχία του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) της Νότιας Αφρικής.

Η πρώην Σοβιετική Ένωση και η Κίνα ήταν οι κύριοι προμηθευτές όπλων και πυρομαχικών του ANC στον ένοπλο αγώνα του κατά του απαρτχάιντ.

Πολλοί από τους σημερινούς ηγέτες του κόμματος, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών του υπουργικού συμβουλίου, έχουν σπουδάσει και λάβει στρατιωτική εκπαίδευση στην ΕΣΣΔ.

Η κυβέρνηση του ANC αρνήθηκε να καταγγείλει την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη, το ANC έχει δημιουργήσει στενούς στρατιωτικούς δεσμούς με τη Μόσχα και έχει κατηγορηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προμηθεύει όπλα στην πολεμική προσπάθεια του κ. Πούτιν, κατηγορία που το ANC αρνείται.

Η Νότια Αφρική και η Ρωσία είναι επίσης εταίροι στο μπλοκ των αναδυόμενων οικονομιών BRICS, ενώ και οι δύο συνέβαλαν καθοριστικά στην πρόσφατη προσθήκη του Ιράν ως μέλους.

Ο κ. Μμπαλούλα και άλλα ανώτερα στελέχη του κόμματος είναι συχνοί επισκέπτες του Κρεμλίνου τα τελευταία χρόνια.

Ο Γκρεγκ Μιλς, διευθυντής του Ιδρύματος Brenthurst, μιας διακεκριμένης δεξαμενής σκέψης με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ, δήλωσε ότι η παρουσία της Νότιας Αφρικής στο Φόρουμ της Μόσχας ήταν «άστοχη … τουλάχιστον στα χαρτιά».

«Ήταν μια συγκέντρωση αντιδημοκρατικών κρατών που επιδιώκουν να εδραιώσουν την ιδέα ότι οι μη εκλεγμένοι ψηφο-διαμορφωτές που διοικούν τις χώρες τους σαν προσωπικά φέουδα είναι οι καλύτεροι εγγυητές της ελευθερίας», δήλωσε σε διαδικτυακό σεμινάριο που διοργάνωσε η εφημερίδα Daily Maverick.

«Παρά τις πολλές αποτυχίες του ANC, η Νότια Αφρική είναι, προς το παρόν, ακόμα μια δημοκρατία, οπότε το ANC ξεχώριζε σαν πονεμένος αντίχειρας μέχρι που μίλησε ο Μμπαλούλα. … Τότε έγινε σαφές από τις δηλώσεις του ότι το ANC βρίσκεται πλέον σταθερά στο αυταρχικό στρατόπεδο, μια εξ ολοκλήρου θυγατρική της Μόσχας», δήλωσε ο κ. Μιλς.

Όταν απηύθυνε χαιρετισμό στη συνάντηση στη ρωσική πρωτεύουσα, ο κ. Μμπαλούλα είπε: «Είχαμε την τιμή να προσκληθούμε ως ANC σε αυτή τη μεγάλη συγκέντρωση υπό τη σημαία του Φόρουμ των Υποστηρικτών του Αγώνα κατά των σύγχρονων πρακτικών της νεοαποικιοκρατίας, η οποία έχει ως στόχο να εισαγάγει την ελευθερία των εθνών».

Το Φόρουμ συνεδρίασε την ώρα που μαθεύτηκε η είδηση του θανάτου στη φυλακή του Αλεξέι Ναβάλνι, του ακτιβιστή υπέρ της δημοκρατίας που θεωρούνταν επί μακρόν η κύρια απειλή για την εξουσία του κ. Πούτιν.

Ενώ οι δυτικές χώρες υπέδειξαν ότι ο Ρώσος ηγέτης ήταν υπεύθυνος για την τύχη του κ. Ναβάλνι, κανείς από τους συμμετέχοντες στην «αντι-νεοαποικιοκρατική» συνάντηση δεν ανέφερε ονομαστικά τον κ. Ναβάλνι.

Ακολουθήστε τη Ρωσία – αλλιώς..

«Το πρόβλημα με το να είσαι θυγατρική της Μόσχας είναι ότι εμπλέκεσαι στον σκιώδη κόσμο της με τις βρώμικες συμφωνίες και τα πισώπλατα ανταλλάγματα και ανακαλύπτεις ότι πρέπει να ακολουθήσεις τη ρωσική γραμμή, αλλιώς οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές», δήλωσε ο κ. Μιλς.

«Η Νότια Αφρική έχει απομακρυνθεί τόσο πολύ από τα δημοκρατικά της αγκυροβόλια, ώστε ο μόνος τρόπος για να κατανοήσει κανείς με συνοχή την εξωτερική της πολιτική είναι ότι εκτελεί τις εντολές των εθνών και των οργανώσεων απατεώνων με τις οποίες ταυτίζεται έντονα, από τη Ρωσία μέχρι τη Χαμάς και το Ιράν».

Ο κ. Μιλς είπε ότι το ANC, βυθισμένο σε σκάνδαλα διαφθοράς από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 1994, βρισκόταν στη Μόσχα επειδή είχε «δελεαστεί από την κομματική χρηματοδότηση και τα γιγαντιαία, μισθωμένα έργα υποδομής, όπως η επαναλαμβανόμενη επιθυμία για την κατασκευή (χρηματοδοτούμενων από τη Ρωσία) πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής».

Το ANC έχει παραδεχθεί ότι ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του είναι ο Βίκτορ Βέξελμπεργκ, ένας Ρώσος ολιγάρχης που βρίσκεται κοντά στον κ. Πούτιν και είναι υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Ένας διπλωμάτης που συμμετείχε στην πρόσφατη εκδήλωση κατά της Δύσης στη Μόσχα δήλωσε στους Epoch Times ότι ο κ. Βέξελμπεργκ ήταν ένας «εξέχων κινητήριος μοχλός» πίσω από την πρωτοβουλία «κατά της νεοαποικιοκρατίας» του κ. Πούτιν.

Ο κ. Βέξελμπεργκ δεν απάντησε σε επανειλημμένα αιτήματα για σχολιασμό.

Αυτός και ο «επιχειρηματικός μηχανισμός» του ANC, η κρατική καγκελαρία, είναι συνιδιοκτήτες μιας νοτιοαφρικανικής εταιρείας εξόρυξης, της United Manganese of Kalahari.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε για πρώτη φορά κυρώσεις στον κ. Βέξελμπεργκ τον Απρίλιο του 2018 για αυτό που το υπουργείο Οικονομικών αποκάλεσε «παγκόσμια κακόβουλη δραστηριότητα» από έναν αριθμό ολιγαρχών «που επωφελούνται από το καθεστώς Πούτιν».

Μια υπόθεση που κατατέθηκε εναντίον του κ. Βέξελμπεργκ στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2022 αποκάλυψε το σκοτεινό παρελθόν του.

Το 2001, κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε στρατιώτες για να «αποκτήσει τον έλεγχο ενός κοιτάσματος πετρελαίου στη Σιβηρία». Το 2004, υπήρχαν ισχυρισμοί ότι είχε κλέψει τραπεζικά κεφάλαια πελατών, χρησιμοποιώντας τα χρήματα για να αγοράσει αυγά Fabergé.

Ο κ. Βέξελμπεργκ έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς αυτούς, καθώς και τους ισχυρισμούς για εκβιασμούς, ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία που τον ακολουθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του.

Το 2022, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εφάρμοσε νέα σειρά κυρώσεων εναντίον του, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Ο Βέξελμπεργκ έχει συμμετάσχει σε ρωσικές διπλωματικές ενέργειες και δραστηριότητες ήπιας ισχύος για λογαριασμό του Κρεμλίνου, συνοδεύοντας (Ρώσους) αξιωματούχους σε πολιτιστικές αποστολές στο εξωτερικό», ανέφερε το υπουργείο.

Περισσότερα από 200 διακομματικά μέλη του Κογκρέσου πιέζουν την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να επιβάλει «τιμωρητικά μέτρα» στη Νότια Αφρική για τις συμμαχίες της με τους σημαντικότερους γεωπολιτικούς αντιπάλους των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, του Ιράν και της Ρωσίας.

Ο κ. Μιλς δήλωσε ότι η σαφής υποστήριξη του ANC προς το «Φόρουμ των υποστηρικτών του αγώνα κατά των σύγχρονων πρακτικών της νεοαποικιοκρατίας» της Ρωσίας θα μπορούσε να θέσει περαιτέρω σε κίνδυνο μια «ήδη επιβαρυμένη» σχέση μεταξύ της Νότιας Αφρικής και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε