Παρασκευή, 02 Ιούν, 2023
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλάει σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο, Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022. (Υπηρεσία Τύπου του Ουκρανού προέδρου/ Handout μέσω Reuters)

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι υπογράφει την αίτηση προσχώρησης στην ΕΕ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε αίτηση με την οποία ζητά επίσημα την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με φωτογραφία που δημοσιεύθηκε από Ουκρανούς αξιωματούχους στις 28 Φεβρουαρίου.

Ο Ζελένσκι προέτρεψε την ΕΕ να επιτρέψει στην πρώην σοβιετική δημοκρατία να ενταχθεί αμέσως στο μπλοκ, λέγοντας ότι η ένταξη θα έθετε τους Ουκρανούς σε «ίση βάση» με τα άλλα μέλη.

«Είμαι βέβαιος ότι είναι δίκαιο», δήλωσε. «Είμαι βέβαιος ότι είναι εφικτό».

Οι λογαριασμοί του Ζελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανήρτησαν μια φωτογραφία από την υπογραφή στον λογαριασμό του ουκρανικού κοινοβουλίου στο Twitter. Η κίνηση για την υπογραφή της αίτησης έγινε την πέμπτη ημέρα της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς αντιπροσωπείες των δύο χωρών συναντήθηκαν σε τοποθεσία κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

«Απευθύνουμε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δεχθεί επειγόντως την Ουκρανία χρησιμοποιώντας μια νέα διαδικασία», ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε νωρίτερα στις 28 Φεβρουαρίου.«Είμαστε ευγνώμονες στους εταίρους που μας συμπαραστέκονται. Αλλά ο στόχος μας είναι να είμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους και να είμαστε ίσοι μαζί τους. Είμαι βέβαιος ότι το αξίζουμε. Είμαι βέβαιος ότι είναι εφικτό».

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι μίλησε με τους προέδρους της Πορτογαλίας, της Λιθουανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας, καθώς και με τους πρωθυπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου, του Βελγίου και της Ισπανίας στις 27 Φεβρουαρίου.

«Η υποστήριξη του αντιπολεμικού μας συνασπισμού είναι άνευ όρων και άνευ προηγουμένου», είπε.

Σε αυτό το στάδιο, η Ουκρανία απέχει πολλά χρόνια από την επίτευξη των προτύπων για την ένταξη στην ΕΕ, και το μπλοκ των 27 χωρών είναι επιφυλακτικό σε θέματα επέκτασης και είναι απίθανο να δεχτεί νέα μέλη σύντομα. Επίσης, κάθε προσθήκη στην ΕΕ πρέπει να εγκρίνεται ομόφωνα και ορισμένα κράτη μέλη έχουν περίπλοκες διαδικασίες έγκρισης.

Στις 28 Φεβρουαρίου, ένας κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας δήλωσε ότι ο πρώτος γύρος των συνομιλιών με τη Ρωσία είχε ολοκληρωθεί και ότι και οι δύο αντιπροσωπείες επέστρεψαν στα σπίτια τους για διαβουλεύσεις στις πρωτεύουσές τους.

Οι διαπραγματεύσεις στις 28 Φεβρουαρίου ήταν οι πρώτες συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων αξιωματούχων από την έναρξη του πολέμου. Οι αντιπροσωπείες συναντήθηκαν σε ένα μακρύ τραπέζι, με τη γαλαζοκίτρινη ουκρανική σημαία στη μία πλευρά και τη ρωσική τρίχρωμη σημαία στην άλλη.

Το γραφείο του Ζελένσκι είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα απαιτούσε την άμεση κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε στο CNBC σε συνέντευξή του ότι η κυβέρνηση του Κιέβου «δεν είναι έτοιμη να παραδοθεί ή να συνθηκολογήσει» με τη Μόσχα.

Δεν ήταν αμέσως σαφές τι επιδιώκει ο Πούτιν στις συνομιλίες ή από την ίδια την εισβολή, αν και δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση της Ουκρανίας και να την αντικαταστήσει με ένα δικό του καθεστώς, αναβιώνοντας την επιρροή της Μόσχας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Υπήρξαν αναφορές που υποδηλώνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κυνηγήσουν και είτε να συλλάβουν είτε να σκοτώσουν τον Ζελένσκι, η τύχη του οποίου δεν είναι γνωστή.

Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε