Κυριακή, 23 Ιούν, 2024
Ο Ίμραν Χαν, πρωθυπουργός του Πακιστάν, φτάνει κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου 2022 στο Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου στο Πεκίνο, στις 4 Φεβρουαρίου 2022. (Carl Court/Getty Images)

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν ανατράπηκε με πρόταση μομφής

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-Η πολιτική αντιπολίτευση του Πακιστάν ανέτρεψε τον πρωθυπουργό της χώρας σε μια πρόταση μομφής νωρίς την Κυριακή, την οποία κέρδισε αφού αρκετοί από τους συμμάχους του Ίμραν Χαν και ένα βασικό κόμμα του συνασπισμού τον εγκατέλειψαν.

Η συνδυασμένη αντιπολίτευση θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση, με τον επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα κόμματα, της Πακιστανικής Μουσουλμανικής Λίγκας, να αναλαμβάνει την πρωθυπουργία.

Προβλέποντας την ήττα του, ο Χαν, ο οποίος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι συνωμότησε με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να τον εκθρονίσει, κάλεσε τους υποστηρικτές του να οργανώσουν συγκεντρώσεις σε όλη την επικράτεια την Κυριακή. Οι επιλογές του Χαν είναι περιορισμένες και αν δει μεγάλη προσέλευση στην υποστήριξή του, μπορεί να προσπαθήσει να διατηρήσει τη δυναμική των διαδηλώσεων στους δρόμους ως έναν τρόπο να πιέσει το Κοινοβούλιο να διεξαγάγει πρόωρες εκλογές.

Ο Χαν είχε προσπαθήσει νωρίτερα να παρακάμψει την ψηφοφορία διαλύοντας το Κοινοβούλιο και προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, αλλά μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου διέταξε να διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Η ψηφοφορία έρχεται εν μέσω ψύχρανσης των σχέσεων μεταξύ του Χαν και του ισχυρού στρατού, ο οποίος, όπως ισχυρίζονται πολλοί από τους πολιτικούς του αντιπάλους, τον βοήθησε να έρθει στην εξουσία στις προεδρικές εκλογές του 2018. Ο στρατός κυβερνά απευθείας το Πακιστάν για περισσότερα από τα μισά από τα 75 χρόνια του και ασκεί σημαντική εξουσία επί των πολιτικών κυβερνήσεων, οι οποίες ανησυχούν ότι ένας δυσαρεστημένος στρατός θα μπορούσε να τις ανατρέψει.

Η αντιπολίτευση ζήτησε την απομάκρυνση του Χαν χρεώνοντας οικονομική κακοδιαχείριση, καθώς ο πληθωρισμός εκτοξεύεται και η πακιστανική ρουπία κατρακυλάει σε αξία. Η ψηφοφορία επισφραγίζει μήνες πολιτικής αναταραχής και μια συνταγματική κρίση που χρειάστηκε να διευθετήσει το Ανώτατο Δικαστήριο.

Σε μια ένθερμη ομιλία του την Παρασκευή, ο Χαν επανέλαβε τις κατηγορίες του ότι οι αντίπαλοί του συνωμότησαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να τον ανατρέψουν λόγω των επιλογών του στην εξωτερική πολιτική, οι οποίες συχνά φαίνονταν να ευνοούν την Κίνα και τη Ρωσία και να αψηφούν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Χαν είπε ότι η Ουάσινγκτον αντιτάχθηκε στη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου στο Κρεμλίνο, λίγες ώρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πριν από την ψηφοφορία οι βουλευτές του απευθυνόμενοι στο κοινοβούλιο επιτέθηκαν μέσω μιας επιστολής που, όπως είπε ο Χαν, έλεγε για έναν ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ, ο οποίος δεν κατονομάστηκε, ο οποίος ενημέρωσε κορυφαίους πακιστανούς διπλωμάτες ότι οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Πακιστάν θα βελτιώνονταν αν ο Χαν ανατρεπόταν. Η υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σαϊρίν Μαζάρι δήλωσε ότι το σημείωμα κατονομάζει τον Χαν και αναφέρει ότι αν έβγαινε από την εξουσία «όλα θα συγχωρούνταν».

Και συνέχισε ρωτώντας: «Συγχωρεμένο για ποιο λόγο; Ποια είναι η αμαρτία μας;»

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική του Πακιστάν. Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζαλίνα Πόρτερ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως αλήθεια σε αυτούς τους ισχυρισμούς».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε