Τρίτη, 23 Απρ, 2024
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ μιλάει σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνομιλίες με τον Ουκρανό υπουργό Ενέργειας Γιούρι Πρόνταν και τον Επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γκέντερ Ότινγκερ για το μέλλον των ρωσικών παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ουκρανία στο Βερολίνο, Γερμανία, στις 26 Σεπτεμβρίου 2014. (Sean Gallup/Getty Images)

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος απειλεί να κόψει το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η χώρα θα μπορούσε ενδεχομένως να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία.

«Σε σχέση με τις αβάσιμες κατηγορίες κατά της Ρωσίας σχετικά με την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και την επιβολή απαγόρευσης του Nord Stream 2, έχουμε κάθε δικαίωμα να λάβουμε μια αντίστοιχη απόφαση και να επιβάλουμε εμπάργκο στην άντληση φυσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1», δήλωσε ο Νόβακ σε δήλωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

«Αλλά μέχρι στιγμής, δεν έχουμε λάβει μια τέτοια απόφαση».

Ο αγωγός Nord Stream 1, που τοποθετήθηκε το 2011-2012, έχει μήκος 759 μίλια και είναι ο μεγαλύτερος υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο. Προμηθεύει την Ευρώπη με ρωσικό φυσικό αέριο, διατρέχοντας τη Βαλτική Θάλασσα προς τη βόρεια Γερμανία. Έχει συνολική ετήσια χωρητικότητα περίπου 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

Ένα ελικόπτερο πετάει πάνω από τον τερματικό σταθμό του αγωγού φυσικού αερίου Nordstream πριν από την τελετή εγκαινίων του πρώτου από τους δύο αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream που διασχίζει τη Βαλτική Θάλασσα, στο Λούμπμιν στις 8 Νοεμβρίου 2011. (John MacDougall/AFP μέσω Getty Images)

 

Ο Nord Stream 2, που θα τοποθετήθηκε το 2018-2021, αναμενόταν να διπλασιάσει τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου απευθείας στη Γερμανία. Ο αγωγός, αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021. Εκκρεμούσε η πιστοποίησή του από τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η Γερμανία σταμάτησε το έργο στις 22 Φεβρουαρίου, επικαλούμενη την κλιμακούμενη κρίση στην Ουκρανία εκείνη την εποχή -αφού ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας δύο αυτονομιστικών περιοχών στην Ανατολική Ουκρανία, αμφισβητώντας την ουκρανική κυριαρχία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν στις 23 Φεβρουαρίου κυρώσεις κατά της Nord Stream 2 AG, του φορέα εκμετάλλευσης του αγωγού.

Οι κυρώσεις προηγήθηκαν της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» που ανακοίνωσε ο Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, μετά την οποία ρωσικά στρατεύματα πραγματοποίησαν εισβολή σε ουκρανικό έδαφος. Ο Πούτιν δεν έχει διευκρινίσει πότε θα λήξει η «ειρηνευτική» επιχείρησή του, αλλά έχει δηλώσει ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να καταλάβει την Ουκρανία μακροπρόθεσμα. Η Ρωσία απαιτεί εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ.

Η Γερμανία, με ετήσια κατανάλωση αερίου περίπου 88 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, προμηθεύεται περίπου το ήμισυ του αερίου της από τη Ρωσία. Πριν από την αποκήρυξη του Nord Stream 2, η Γερμανία υποστήριζε ότι ο αγωγός θα διαφοροποιούσε τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης. Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτάχθηκαν στον αγωγό με το σκεπτικό ότι θα αύξανε την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, καθώς και ότι θα αρνούνταν τα τέλη διέλευσης στην Ουκρανία, η οποία φιλοξενεί έναν άλλο ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου.

Η Nord Stream 2 AG ανακοίνωσε την 1η Μαρτίου ότι αναγκάστηκε να απολύσει όλους τους υπαλλήλους της λόγω της κρίσης Ουκρανίας-Ρωσίας που οδήγησε στην επιβολή κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Λυπούμαστε πολύ για αυτή την εξέλιξη», δήλωσε τότε ο φορέας εκμετάλλευσης στο Reuters σε δήλωση που έστειλε μέσω email.

Η Nord Stream 2 AG είναι εγγεγραμμένη στην Ελβετία και ανήκει εξ ολοκλήρου στη ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom. Ο Nord Stream 1 ανήκει και λειτουργεί από την Nord Stream AG, με την Gazprom να είναι ο κύριος μέτοχος.

Ξεχωριστά, η κατασκευή ενός αγωγού που θα συνδέει την Πολωνία με τις νορβηγικές προμήθειες φυσικού αερίου συνεχίστηκε, ανακοίνωσε την 1η Μαρτίου ο διαχειριστής δικτύου Energinet με έδρα τη Δανία.

Ο αγωγός φυσικού αερίου επιδιώκει να μειώσει την εξάρτηση της Πολωνίας από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Πολωνία προμηθεύεται επί του παρόντος το ήμισυ της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου των 20 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων από τη ρωσική Gazprom. Η μακροπρόθεσμη σύμβαση μεταξύ της Πολωνίας και της Gazprom λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους και η Βαρσοβία δεν σκοπεύει να την ανανεώσει.

Ο Tom Ozimek συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε