Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ σηκώνει το χέρι του καθώς ψηφίζει κατά τη διάρκεια της τελικής συνεδρίασης του 20ου Εθνικού Συνεδρίου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο στις 22 Οκτωβρίου 2022. (Kevin Frayer/Getty Images)

Ο Σι διατάζει τον στρατό να ετοιμαστεί για πόλεμο και αποκαλύπτει καινούριο υπερηχητικό πύραυλο

Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) Σι Τζινπίνγκ διατάζει τον στρατό της Κίνας να ενισχύσει συνολικά τις προετοιμασίες του για πόλεμο, ενώ το καθεστώς αποκαλύπτει το τελευταίο του υπερηχητικό όπλο.

Ο Σι δήλωσε ότι ο στρατός του Κόμματος πρέπει να εκπαιδευτεί για κάθε είδους πόλεμο και να είναι προετοιμασμένος για απρόβλεπτες συγκρούσεις.

Είπε ότι ο στρατός πρέπει να αφιερώσει όλη την ενέργειά του στην ετοιμότητα μάχης και να εργαστεί για να «ενισχύσει την ικανότητά του να πολεμά και να νικά», σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό μέσο ενημέρωσης Xinhua.

Ο στρατός «πρέπει να εφαρμόσει την ιδέα του Κόμματος για την ενίσχυση του στρατού στη νέα εποχή», είπε ο Σι, χρησιμοποιώντας έναν όρο για το όραμα του ΚΚΚ για μια νέα ιστορική εποχή στην οποία η Κίνα θα είναι η ηγετική δύναμη στον κόσμο.

Ο Σι έκανε τα σχόλια αυτά κατά τη διάρκεια επιθεώρησης στις 8 Νοεμβρίου του κέντρου διοίκησης κοινών επιχειρήσεων της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, του ανώτατου αμυντικού οργάνου της Κίνας, του οποίου είναι πρόεδρος.

Η επιθεώρηση συνέπεσε με μια πολεμική επίδειξη στην τέταρτη ετήσια αεροπορική επίδειξη του καθεστώτος, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε δημοσίως για πρώτη φορά το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος του και αποκάλυψε έναν νέο υπερηχητικό πύραυλο που προφανώς έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει τις αμερικανικές δυνάμεις.

Στην έκθεση παρουσιάστηκε επίσης το πιο προηγμένο αεροσκάφος του καθεστώτος, το μαχητικό αεροσκάφος stealth J-20. Λίγα είναι γνωστά για το J-20 εκτός από το ότι φαίνεται να είναι κλώνος του αμερικανικού F-35, που πιθανώς κατασκευάστηκε μετά από κλοπή σχεδίων. Παραμένει ασαφές αν ο κινεζικός στρατός θα χρησιμοποιήσει το αεροσκάφος σε ρόλο γενικής χρήσης, με τον ίδιο τρόπο που οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν το F-35, ή αν θα εξειδικευτεί σε έναν συγκεκριμένο τομέα, όπως η αεροπορική υπεροχή.

Το αεροσκάφος τέθηκε σε υπηρεσία το 2017, και ενώ υπάρχουν ακόμη πολλές άγνωστες πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες και τη χρήση του, οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν μια στενή επαφή μαζί του.

«Πρόσφατα είχαμε, δεν θα το έλεγα εμπλοκή, αλλά βρεθήκαμε σχετικά κοντά στα J-20 με τα F-35 μας στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και εντυπωσιαστήκαμε με την διακυβέρνηση και τον έλεγχο που σχετίζεται με τα J-20», δήλωσε ο στρατηγός Kenneth Wilsbach, διοικητής των Αεροπορικών Δυνάμεων του Ειρηνικού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στις 14 Μαρτίου στο Mitchell Institute for Aerospace Studies.

Το καθεστώς χρησιμοποίησε επίσης την αεροπορική επίδειξη για να παρουσιάσει δημοσίως το τελευταίο του όπλο, μια έκδοση του υπερηχητικού πυραύλου YJ-21.

Ο YJ-21, που συνήθως αναφέρεται ως Eagle Strike 21, έχει βεληνεκές μάχης άνω των 1.200 μιλίων και μπορεί να πετάξει με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 12 Mach. Το σύστημα, που ονομάστηκε «δολοφόνος αεροπλανοφόρων», φαίνεται ότι έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα που επιχειρούν στον Ινδο-Ειρηνικό.

Ενώ οι δύο πύραυλοι που παρουσιάστηκαν ήταν συστήματα εναέριας εκτόξευσης -δηλαδή σχεδιασμένα για χρήση από αεροσκάφη- ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τη θάλασσα όταν έγινε η δοκιμαστική εκτόξευση τον Απρίλιο. Τότε, μια έκδοση του πυραύλου εκτοξεύθηκε από ένα κάθετο σύστημα σε ένα αντιτορπιλικό Type 055, ένα από τα πιο προηγμένα πολεμικά πλοία της Κίνας. Τότε, το Naval News ανέφερε ότι η ανάπτυξη του πυραύλου θα καθιστούσε το Type 055 «το πιο βαριά οπλισμένο πολεμικό πλοίο παγκοσμίως».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε