Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στις 8 Μαΐου, ενισχύοντας περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, σε μια περίοδο εξωτερικών προκλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης στο Κρεμλίνο, ο Σι ανέφερε ότι Πεκίνο και Μόσχα θα πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένα στη συνεργασία και να «εξαλείψουν κάθε εξωτερική παρέμβαση».
Ο Σι έφτασε στη Μόσχα στις 7 Μαΐου, ξεκινώντας την 11η επίσημη επίσκεψή του στη Ρωσία από την ανάληψη της εξουσίας του κινεζικού καθεστώτος πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια. Η τετραήμερη επίσκεψη πραγματοποιείται τη στιγμή που το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) βρίσκεται στο επίκεντρο αυξημένης κριτικής από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως για την παραγωγή πρόδρομων χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη σύνθεση φαιντανύλης και για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει επικαλεστεί τις εν λόγω πρακτικές ως αιτία για την πρόσφατη αύξηση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα.
Παράλληλα, η Ρωσία συνεχίζει να αντιμετωπίζει πίεση από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Ως ένδειξη αλληλεγγύης, οι δύο ηγέτες εξέδωσαν κοινή εκτενή δήλωση, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους για εμβάθυνση της στρατηγικής τους σχέσης. Επιπλέον, Κινέζοι και Ρώσοι αξιωματούχοι υπέγραψαν από κοινού περισσότερα από 20 έγγραφα, που αφορούν την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, όπως η ψηφιακή οικονομία και η κινηματογραφική παραγωγή.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι συμφωνίες αποσκοπούν στην ουσιαστική ενίσχυση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων μέχρι το 2030, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Ο Σι, από την πλευρά του, φέρεται να ανέφερε ότι οι δύο χώρες πρέπει να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για πολλές γενιές ακόμη, προσθέτοντας – σύμφωνα με το Πεκίνο – ότι Κίνα και Ρωσία είναι πλέον «πραγματικοί φίλοι από ατσάλι που έχουν δοκιμαστεί εκατό φορές στη φωτιά».
Οι δύο ηγέτες έχουν επανειλημμένα επιβεβαιώσει τη «χωρίς όρια» στρατηγική τους συνεργασία, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2022, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Το ΚΚΚ έχει αναδειχθεί σε βασικό οικονομικό στήριγμα της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου. Σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνειακά στοιχεία, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών έφτασαν το 2024 σε ιστορικό υψηλό, ύψους 244,8 δισ. δολαρίων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους κατηγορούν εδώ και καιρό το Πεκίνο για παροχή εξαρτημάτων όπως εργαλειομηχανές, μικροτσίπ και άλλα υλικά διπλής χρήσης, τα οποία χρησιμοποιούνται τόσο στον πολιτικό όσο και στον στρατιωτικό τομέα, βοηθώντας στην ανασυγκρότηση του ρωσικού αμυντικού κλάδου.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε τον Απρίλιο ότι η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών έχει ταυτοποιήσει περισσότερους από 150 Κινέζους υπηκόους που μάχονται στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων, μετά τη σύλληψη δύο Κινέζων στρατιωτών.
Η κρατική επίσκεψη του Σι συμπίπτει με τους εορτασμούς για την 80ή επέτειο από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – γνωστός στη Ρωσία ως Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος.
Πριν την άφιξή του, ο Κινέζος ηγέτης φέρεται να κάλεσε – μέσω άρθρου σε ρωσική επίσημη εφημερίδα – σε «σθεναρή αντίσταση απέναντι σε κάθε μορφή ηγεμονίας και πολιτικής ισχύος», επαναλαμβάνοντας το μήνυμα αυτό και σε γραπτή δήλωσή του κατά την άφιξή του στη Μόσχα το βράδυ της 7ης Μαΐου.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η κινεζική ηγεσία χρησιμοποιεί την επίσκεψη αυτή ως μέσο προπαγάνδας, απευθυνόμενη όχι μόνο στο εσωτερικό κοινό πίσω από το λεγόμενο «Μεγάλο Τείχος του Διαδικτύου», αλλά και σε ευρύτερο διεθνές ακροατήριο.
Ο Σου Τζου-γιούν, ερευνητής στο Ινστιτούτο Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας στην Ταϊπέι – ένα κρατικά χρηματοδοτούμενο think tank – δήλωσε στην εφημερίδα The Epoch Times ότι, κατά την άποψή του, το Πεκίνο επιχειρεί να παρουσιάσει την κυβέρνηση Τραμπ ως ηγεμονική δύναμη παρόμοια με εκείνη του Χίτλερ, εμφανίζοντας Κίνα και Ρωσία ως συμμάχους που αντιστέκονται σε αυτή την ηγεμονία.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι το μήνυμα που εκπέμπεται μέσα από την «στρατιωτική παρέλαση της Ημέρας της Νίκης» είναι λανθασμένο.
Στην παρέλαση της 9ης Μαΐου στην Κόκκινη Πλατεία, η οποία αποτελεί το κεντρικό σημείο των ρωσικών εορτασμών, θα συμμετάσχουν και Κινέζοι στρατιώτες. Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει στις 6 Μαΐου τις άλλες χώρες να μην αποστείλουν στρατιωτικά αγήματα, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίθεση με τη δηλωμένη ουδετερότητα ορισμένων κρατών αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Της Dorothy Li
Με τη συμβολή του Luo Ya και πληροφορίες από το Reuters