Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Η Ρωσία, εναντίον της οποίας η Δύση έχει επιβάλει αυστηρές κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία, προσπαθεί να συσφίξει περαιτέρω τις ήδη στενές της σχέσεις με την Κίνα. (φωτ. ΕΡΑ)

Το Πεκίνο χαιρετίζει τη σύσφιξη των δεσμών με τη Ρωσία, ενώ καταγγέλει την αποδέσμευση των δυτικών χωρών

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ χαιρέτισε την «αυξανόμενη» εμπιστοσύνη μεταξύ της χώρας του και της Ρωσίας στη διάρκεια συνομιλίας του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Πεκίνο στο περιθώριο του φόρουμ για την κινεζική πρωτοβουλία «Μία ζώνη, ένας δρόμος».

«Η αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται συνεχώς», δήλωσε ο κος Σι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua, καθώς οι δύο ηγέτες τονίζουν την ενότητά τους έναντι της Δύσης.

Παράλληλα, ο κος Σι χαιρέτισε «τη στενή και αποτελεσματική συνεργασία» μεταξύ Κίνας και Ρωσίας.

«Ο όγκος των διμερών συναλλαγών έφτασε σε ιστορικό επίπεδο και πλησιάζει τον στόχο των 200 δισεκ. δολαρίων που έχουν θέσει οι δύο πλευρές», πρόσθεσε.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι έχει συναντηθεί με τον κο Πούτιν «42 φορές τα τελευταία 10 χρόνια» και ότι οι δύο άνδρες έχουν αναπτύξει «μια καλή σχέση συνεργασίας και μια βαθιά φιλία».

Ο Κινέζος πρόεδρος ζήτησε επίσης οι δύο χώρες να καταβάλουν «προσπάθειες» ώστε να διασφαλιστεί «η διεθνής ισότητα και δικαιοσύνη».

Η Ρωσία, εναντίον της οποίας η Δύση έχει επιβάλει αυστηρές κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία, προσπαθεί να συσφίξει περαιτέρω τις ήδη στενές της σχέσεις με την Κίνα.

Ο κος Πούτιν έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στο φόρουμ για τους νέους Δρόμους του Μεταξιού, την επονομαζόμενη κινεζική πρωτοβουλία «Μία ζώνη, ένας δρόμος», που διεξάγεται μέχρι και σήμερα στο Πεκίνο με τη συμμετοχή εκπροσώπων περίπου 130 χωρών.

«Ιδεολογική αντιπαράθεση»

Σήμερα, στην εναρκτήρια ομιλία του στο φόρουμ, ο κος Σι κατήγγειλε «τον οικονομικό εξαναγκασμό» και «τις συγκρούσεις συνασπισμών».

«Εναντιωνόμαστε στις μονομερείς κυρώσεις, στον οικονομικό εξαναγκασμό και στη μείωση των (οικονομικών) δεσμών», τόνισε ο πρόεδρος της Κίνας.

Σε ένα πλαίσιο έντασης με το Πεκίνο, κάποιοι πολιτικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ζητούν εδώ και μήνες την οικονομική αποδέσμευση των χωρών τους από τον ασιατικό γίγαντα ή τουλάχιστον τον περιορισμό της οικονομικής τους εξάρτησης από αυτόν.

Το Πεκίνο δεν θα εμπλακεί «σε ιδεολογική αντιπαράθεση, γεωπολιτικά παιγνίδια ή συγκρούσεις συνασπισμών», τόνισε ο κος Σι.

«Το να βλέπεις την ανάπτυξη των άλλων σαν απειλή και την οικονομική αλληλεξάρτηση ως κίνδυνο δεν θα βελτιώσει τη ζωή κανενός ούτε θα φέρει την ανάπτυξη ταχύτερα», υπογράμμισε.

«Ισότιμη συνεργασία»

Η Μόσχα και το Πεκίνο «μοιράζονται την επιθυμία για ισότιμη συνεργασία στον κόσμο», δήλωσε από την πλευρά του ο κος Πούτιν στην ομιλία του, που ακολούθησε αυτή του κου Σι.

Ακόμη, εξήρε την «επιτυχία» του Πεκίνου στο τεράστιο και φιλόδοξο πρόγραμμά του που έχει στόχο να βελτιωθούν οι εμπορικοί δεσμοί ανάμεσα στην Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική με την κατασκευή λιμανιών, σιδηροδρόμων, αεροδρομίων, βιομηχανικών πάρκων.

Στην ομιλία του, ο κος Σι υπερασπίστηκε τους νέους Δρόμους του Μεταξιού, δηλώνοντας ότι «θα προσφέρουν νέα ώθηση στην παγκόσμια οικονομία».

«Οι νέοι Δρόμοι του Μεταξιού έχουν στόχο να ενισχύσουν τη συνδεσιμότητα σε επίπεδο πολιτικής, υποδομών, εμπορίου, χρηματοοικονομικών και λαών και να προσφέρουν νέα ώθηση στην παγκόσμια οικονομία», τόνισε.

«Είναι ακράδαντη πεποίθησή μας ότι μόνο η αμοιβαία επωφελής συνεργασία μπορεί να επιτρέψει να κάνεις πράγματα και να τα κάνεις καλά», πρόσθεσε ο κος Σι, επισημαίνοντας ότι το Πεκίνο «είναι διατεθειμένο να βαθύνει τη συνεργασία με τους εταίρους του» στους νέους Δρόμους του Μεταξιού και να εργαστεί για τον εκσυγχρονισμό «κάθε χώρας στον κόσμο».

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε