Σάββατο, 10 Μαΐ, 2025
Ανοιξιάτικη έκθεση εργασίας μετά την εβδομαδιαία εθνική αργία του Σεληνιακού Νέου Έτους στο Γιαντάι, στην επαρχία Σαντόνγκ της Κίνας, στις 6 Φεβρουαρίου 2025. (AFP μέσω Getty Images)

Ο Σι Τζινπίνγκ καλεί τους νέους να στρέψουν το βλέμμα τους στην επαρχία, ενώ εμμένει η κρίση ανεργίας

Καθώς η οικονομία της Κίνας επιδεινώνεται, οι νέοι μπορεί να αρχίσουν να επαναστατούν, λέει αναλυτής

Καθώς η κινεζική οικονομία δείχνει να εισέρχεται σε βαθύτερη στασιμότητα, ο Σι Τζινπίνγκ απευθύνει ξανά κάλεσμα στους νέους να αναζητήσουν διέξοδο εργασίας στην ύπαιθρο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας στην Κίνα, ο Κινέζος ηγέτης φρόντισε – μέσω επιστολής που απηύθυνε σε δασκάλους εθελοντές σε απομακρυσμένο οικοτροφείο της επαρχίας Σιντζιάνγκ – να εξάρει την αύξηση του αριθμού νέων που τα τελευταία χρόνια μεταβαίνουν σε αγροτικές ή παραμεθόριες περιοχές με στόχο να «υπηρετήσουν». Κάλεσε τη νεολαία να πάει «εκεί που έχει ανάγκη περισσότερο η πατρίδα και ο λαός, για να αναδείξει το ταλέντο και τη δυναμική της».

Οι κινήσεις αυτές από πλευράς ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) δεν είναι καινούργιες. Εδώ και καιρό, καταβάλλεται προσπάθεια να πειστούν οι νέοι να εγκαταλείψουν – έστω προσωρινά – τις μεγάλες πόλεις, όπου οι προοπτικές εργασίας λιγοστεύουν. Μόλις το 2023, όταν η ανεργία των νέων στις αστικές περιοχές ξεπέρασε το 21%, ο Σι είχε παροτρύνει φοιτητές να σκεφτούν τη ζωή στην ύπαιθρο, ενώ στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ είχε ξεκινήσει πρόγραμμα μετακίνησης 300.000 νέων σε αγροτικές περιοχές, προκαλώντας συνειρμούς με παλαιότερα, ταραγμένα χρόνια της κινεζικής ιστορίας.

Πολλοί από αυτούς τους φοιτητές έγιναν οι Ερυθροφρουροί που δραστηριοποιήθηκαν στην αρχή της Πολιτιστικής Επανάστασης. Οι Ερυθροφρουροί, αποτελούμενοι από φοιτητές και μαθητές λυκείου, σχημάτισαν εθνοφρουρές σε όλη τη χώρα. Ο τότε ηγέτης του ΚΚΚ, Μάο Τσετούνγκ, τους κινητοποίησε για να επιτεθούν σε αξιωματούχους που θεωρούσε ότι δεν ήταν αρκετά επαναστατικοί. Η αποστολή τους περιελάμβανε επίσης να εξαλείψουν όλα τα απομεινάρια της παραδοσιακής κινεζικής κουλτούρας και να εκκαθαρίσουν βίαια την κοινωνία από όλα τα υποτιθέμενα αστικά στοιχεία, από το 1966 έως το 1968.

Νεαροί Ερυθροφρουροί κρατούν αντίγραφα του «Μικρού Κόκκινου Βιβλίου» του προέδρου Μάο στο Πεκίνο, στην αρχή της Πολιτιστικής Επανάστασης, το 1966. (Jean Vincent/AFP μέσω Getty Images)

 

Κατά τη διαδικασία αυτή, κατέστρεψαν ναούς, κειμήλια και ιστορικά κτίρια και υπέβαλαν αξιωματούχους, διανοούμενους και άλλους σε ξυλοδαρμούς.

Αφού ο Μάο ανέκτησε τον πλήρη έλεγχο του καθεστώτος από τους πολιτικούς του αντιπάλους μέσα στο ΚΚΚ μέσω του κινήματος, ο μεγάλος αριθμός των Ερυθροφρουρών, έχοντας χάσει τη χρησιμότητά τους, έγινε μια δυνητική απειλή για το καθεστώς. Η κατάσταση αυτή προέκυψε καθώς τα σχολεία είχαν κλείσει κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης, αφήνοντάς τους άνεργους εν μέσω οικονομικής ύφεσης και εκτεταμένης φτώχειας. Κατά συνέπεια, ο Μάο επέβαλε τη μετεγκατάστασή τους στην ύπαιθρο και σε απομακρυσμένες περιοχές.

Φέτος, το κύμα των απόφοιτων πανεπιστημίων αναμένεται να σπάσει νέο ρεκόρ, φτάνοντας τα 12,22 εκατομμύρια, ενώ η ανεργία παραμένει σε κρίσιμα επίπεδα.

Συσσώρευση πιέσεων

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν νέους βαρείς δασμούς στην Κίνα, πολλές κινεζικές εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό είδαν απότομη πτώση των παραγγελιών, με αποτέλεσμα τα εργοστάσια να αναστείλουν την παραγωγή. Εάν οι δασμοί δεν μειωθούν σύντομα σημαντικά, είναι πιθανό δεκάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας να χαθούν στην Κίνα, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση σε μια ήδη ζοφερή αγορά εργασίας.

Με έναν αριθμό ρεκόρ αποφοίτων αυτό το καλοκαίρι, αναλυτές έχουν πει ότι η πίεση του Σι προς τους νέους να πάνε στις αγροτικές περιοχές για δουλειά γίνεται για την πολιτική σταθερότητα του κομμουνιστικού καθεστώτος και για να καλύψει την αυξανόμενη ανεργία στις πόλεις.

H Σενγκ Σούε, μια Κινεζοκαναδή συγγραφέας και ακτιβίστρια, δήλωσε στην εφημερίδα The Epoch Times στις 4 Μαΐου ότι το ΚΚΚ αντιλαμβάνεται τον μεγάλο αριθμό άνεργων νέων στις πόλεις ως πιθανή απειλή για την εξουσία του

«Η προτροπή του Σι Τζινπίνγκ να πηγαίνουν οι νέοι στην ύπαιθρο για δουλειά ουσιαστικά ανατρέχει στις μεθόδους της εποχής του Μάο Τσετούνγκ για να λύσει την τρέχουσα πολιτική και οικονομική κρίση», δήλωσε η ίδια.

Η Σενγκ δήλωσε ότι εκτός από το να καλύπτουν την κρίση ανεργίας στις πόλεις, οι αρχές προσπαθούν να διατηρήσουν τη σταθερότητα του καθεστώτος ωθώντας τους νέους στην ύπαιθρο για «να τους διασκορπίσουν, να τους απορροφήσουν και να τους απομονώσουν». Όπως είπε, ένας μεγάλος αριθμός άνεργων νέων Κινέζων θεωρείται «δυνητικός αποσταθεροποιητικός παράγοντας» από το καθεστώς.

Ο ανεξάρτητος σχολιαστής της επικαιρότητας Κάι Σενκούν δήλωσε στην Epoch Times, στις 4 Μαΐου, ότι οι εξαγωγές της Κίνας έχουν σταματήσει σε όλους τους τομείς, η εγχώρια οικονομική ζήτηση είναι αδύναμη και οι απόφοιτοι κολεγίων δεν μπορούν να βρουν δουλειά, «οπότε οι αρχές μπορούν να ακολουθήσουν μόνο αυτή την προσέγγιση για να εκτρέψουν τους νέους στις αγροτικές περιοχές».

«Αλλά αυτή είναι μια προσωρινή λύση», είπε.

Διαδηλωτές στο Πεκίνο κρατούν λευκά χαρτιά για να διαμαρτυρηθούν κατά της λογοκρισίας και των αυστηρών μέτρων μηδενικού COVID της Κίνας, στις 27 Νοεμβρίου 2022. (Kevin Frayer/Getty Images)

 

Ο Κάι επεσήμανε ότι αν ο Σι δεν είχε πάει κόντρα σε μεγάλο μέρος του κόσμου και δεν είχε ακολουθήσει τον δρόμο του Μάο, η οικονομία της Κίνας δεν θα αντιμετώπιζε τόσο μεγάλα προβλήματα.

H Σενγκ προβλέπει ότι όταν η οικονομία της Κίνας επιδεινωθεί περαιτέρω, η πίεση για βασικές ανάγκες αυξηθεί και η καταπίεση ενταθεί, αυτές οι συνθήκες μπορεί πράγματι να ωθήσουν τους νέους Κινέζους να εξεγερθούν εναντίον του καθεστώτος.

«Εάν ο αριθμός των αφυπνισμένων πολιτών γίνει αρκετά μεγάλος, θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού κινήματος», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι «απαιτείται επίσης οι άνθρωποι της βάσης, οι εργαζόμενοι, η ομάδα των διανοουμένων, όσοι έχουν συνείδηση μέσα στο σύστημα του ΚΚΚ, καθώς και οι υπερπόντιες δυνάμεις και η διεθνής κοινότητα, να σχηματίσουν μια συμμαχία για να τερματίσουν την τυραννία του ΚΚΚ».

Με τη συμβολή των Tang Bing και Luo Ya 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε