Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν μιλάει στα μέσα ενημέρωσης στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν στο Ράμσταϊν-Μίζενμπαχ της Γερμανίας, στις 20 Ιανουαρίου 2023. (Thomas Lohnes/Getty Images)

Ο στρατός των ΗΠΑ σκότωσε τον Μπιλάλ αλ-Σουντάνι, 10 ακόμη τρομοκράτες του ISIS στη Σομαλία

Ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε αντιτρομοκρατική επιχείρηση στις 25 Ιανουαρίου στη Σομαλία, κατά την οποία σκοτώθηκαν πολλοί τρομοκράτες του ISIS, μεταξύ των οποίων και ο Μπιλάλ-αλ-Σουντάνι, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι ο αλ-Σουντάνι, ο οποίος ήταν ηγέτης του ISIS στη Σομαλία και βασικός διαμεσολαβητής του παγκόσμιου δικτύου του ISIS, «ήταν υπεύθυνος για την προώθηση της αυξανόμενης παρουσίας του ISIS στην Αφρική και για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της ομάδας παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν».

“Αυτή η ενέργεια αφήνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους τους πιο ασφαλείς και πιο προστατευμένους και αντανακλά τη σταθερή δέσμευσή μας να προστατεύουμε τους Αμερικανούς από την απειλή της τρομοκρατίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», ανέφερε ο Όστιν σε δήλωσή του στις 26 Ιανουαρίου.

«Κανένας άμαχος δεν έπαθε κακό ως αποτέλεσμα αυτής της επιχείρησης», πρόσθεσε. «Είμαστε ευγνώμονες στα εξαιρετικά μέλη των υπηρεσιών μας, καθώς και στην κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών μας και σε άλλους διυπηρεσιακούς εταίρους για την υποστήριξή τους σε αυτή την επιτυχημένη αντιτρομοκρατική επιχείρηση».

Η Διοίκηση Αφρικής των ΗΠΑ ανακοίνωσε ξεχωριστά στις 26 Ιανουαρίου ότι ο αμερικανικός στρατός είχε μια «επιτυχημένη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη Σομαλία» και δήλωσε ότι πρόσθετες λεπτομέρειες «θα δοθούν τις επόμενες ημέρες».

«Δεδομένης της απομακρυσμένης θέσης της επιχείρησης, η εκτίμηση είναι ότι δεν τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν πολίτες. Η προστασία των αμάχων παραμένει ζωτικό μέρος των επιχειρήσεων της διοίκησης για την προώθηση μεγαλύτερης ασφάλειας για όλους τους Αφρικανούς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Αλ-Σουντάνι φέρεται να θεωρούσε έναν άλλο τρομοκράτη του ISIS με το όνομα Αμπντέλα Χουσεΐν Αμπαντίγκα ως «έμπιστο υποστηρικτή που θα μπορούσε να βοηθήσει τους υποστηρικτές του ISIS στη Νότια Αφρική να οργανωθούν καλύτερα και να στρατολογήσουν νέα μέλη», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ το 2022.

Ο Αμπαντίγκα στρατολογούσε νέους άνδρες στη Νότια Αφρική και τους έστελνε σε στρατόπεδο εκπαίδευσης όπλων. Χρησιμοποίησε επίσης τη θέση του για να εκβιάζει χρήματα από μέλη δύο τζαμιών στη Νότια Αφρική και να στέλνει τα χρήματα μέσω hawala σε υποστηρικτές του ISIS σε άλλα μέρη της Αφρικής.

Ο Αλ-Σουντάνι είχε αρχικά χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών το 2012 για τον ρόλο του στην Αλ-Σαμπάμπ, μια άλλη τρομοκρατική οργάνωση που δραστηριοποιείται στη Σομαλία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι παρείχαν ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής της επιχείρησης ή τις συνθήκες που περιέβαλαν τη δολοφονία του Αλ-Σουντάνι, ανέφερε το Associated Press. Το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι η επιχείρηση είχε ως στόχο τον Αλ-Σουντάνι «σε ένα ορεινό συγκρότημα σπηλαίων».

Επίθεση κατά της αλ Σαμπάμπ

Η επιχείρηση έρχεται λίγες ημέρες αφότου η Διοίκηση της Αφρικής δήλωσε ότι πραγματοποίησε ένα χτύπημα συλλογικής αυτοάμυνας βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, κοντά στο Γκαλκάντ. Σε εκείνο το περιστατικό, οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Σομαλίας ενεπλάκησαν σε σφοδρές μάχες μετά από εκτεταμένη και έντονη επίθεση από περισσότερους από 100 μαχητές της αλ Σαμπάμπ.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι περίπου 30 μαχητές της αλ Σαμπάμπ σκοτώθηκαν σε εκείνη την επιχείρηση.

Η επίθεση των δυνάμεων της Σομαλίας κατά της αλ Σαμπάμπ έχει χαρακτηριστεί ως η σημαντικότερη της τελευταίας δεκαετίας και πλέον.

Η Αλ Σαμπάμπ έχει πολύ μεγαλύτερο αποτύπωμα στη Σομαλία από ό,τι το ISIS.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε