Δευτέρα, 20 Μαΐ, 2024
Ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ λαμβάνουν μέρος σε μια παρέλαση για την 30ή επέτειο της παρουσίασης της πνευματικής εξάσκησης στο κοινό, στη Νέα Υόρκη στις 13 Μαΐου 2022. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Ο θάνατος του πρώην ηγέτη του ΚΚΚ πυροδοτεί εκκλήσεις για απόδοση ευθυνών στο καθεστώς για θηριωδίες

Ο θάνατος του πρώην Κινέζου ηγέτη Τζιανγκ Ζεμίν, ο οποίος εξαπέλυσε μια από τις πιο αιματηρές εκστρατείες στη σύγχρονη ιστορία εναντίον μιας θρησκευτικής ομάδας, έφερε νέες εκκλήσεις από τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταστήσουν το κινεζικό καθεστώς υπεύθυνο για τις εκτεταμένες καταπατήσεις του.

Ο Τζιανγκ, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία μετά τη σφαγή της πλατείας Τιενανμέν το 1989, ήταν πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) από το 1993 έως το 2003, αν και η επιρροή του στο κόμμα παρέμεινε για πολλά χρόνια μετά την επίσημη παραίτησή του.

Ο θάνατός του στις 30 Νοεμβρίου από λευχαιμία και ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων έφερε στο επίκεντρο τις θηριωδίες του Πεκίνου, σύμφωνα με τους επικριτές της Κίνας και τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι θεωρούν τον πρώην ηγέτη ως τον αρχιτέκτονα μιας σειράς παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εξακολουθούν να απειλούν τα βασικά δικαιώματα εκατομμυρίων ανθρώπων στην Κίνα σήμερα.

“Ο Τζιανγκ Ζεμίν πέθανε ως χασάπης με ντροπή”, δήλωσε στους Epoch Times ο Τσεν Γιονγκλίν, πρώην πολιτικός πρόξενος στο κινεζικό προξενείο του Σίδνεϊ, ο οποίος αυτομόλησε στην Αυστραλία το 2005.

Αιματηρή καταστολή

Μεταξύ της κοινότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Τζιανγκ είναι περισσότερο γνωστός για την έναρξη της πανεθνικής δίωξης με στόχο την πνευματική ομάδα Φάλουν Γκονγκ – μια εκστρατεία καταστολής που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, η εξάσκηση, η οποία περιλαμβάνει ασκήσεις διαλογισμού και ηθικές διδασκαλίες που βασίζονται στις αρχές της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας, αύξησε τη δημοτικότητά της, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται ότι υπάρχουν 100 εκατομμύρια ασκούμενοι στην Κίνα. Αυτή η δημοτικότητα θεωρήθηκε από τον Τζιανγκ ως απειλή για την αυταρχική του διακυβέρνηση.

Ο πρώην κινέζος δικτάτορας Τζιανγκ Ζεμίν στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, Κίνα, στις 8 Νοεμβρίου 2012. (Feng Li/Getty Images)

 

Το 1999, ο Τζιάνγκ δημιούργησε έναν οργανισμό-γκεστάπο με την ονομασία “Γραφείο 610”, ο οποίος παρέκαμψε το νομικό πλαίσιο της Κίνας για να πραγματοποιήσει μια εκτεταμένη εκστρατεία για την εξάλειψη του Φάλουν Γκονγκ. Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι οπαδοί του Φάλουν Γκονγκ έγιναν στόχοι μιας σαρωτικής εκστρατείας μίσους και εκατομμύρια άνθρωποι υπέστησαν φυλάκιση και βασανιστήρια σε κινεζικά στρατόπεδα εργασίας, φυλακές, κέντρα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά και ψυχιατρεία.

Διεθνείς ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρξε εκτεταμένη βίαιη αφαίρεση οργάνων από κρατούμενους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ με εντολή του καθεστώτος, η οποία ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και εξακολουθεί να υφίσταται.

Ο επίσημος επικήδειος λόγος στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναγνώρισε τον ρόλο του Τζιανγκ στην καταστολή των διαδηλώσεων της Τιενανμέν το 1989 και περιέγραψε τον θάνατό του ως ανεκτίμητη απώλεια για το Κόμμα. Όμως ο Τσεν, ο οποίος ήταν προσωπικά μάρτυρας της αιματηρής σφαγής στο Πεκίνο το 1989 και έχασε τον πατέρα του κατά τη διάρκεια της 10ετούς Πολιτιστικής Επανάστασης που κατέστρεψε τη χώρα την προηγούμενη δεκαετία, έφυγε με διαφορετική αντίληψη.

“Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας είναι ένα εγκληματικό συνδικάτο και αυτός είναι ο τιμονιέρης”, είπε. “Έχει ένα βουνό από χρέη αίματος πάνω του”.

Αρχή του τέλους;

Για τον Έρπινγκ Ζανγκ, εκπρόσωπο του Κέντρου Πληροφόρησης για το Φάλουν Ντάφα, ο θάνατος του Τζιανγκ προσέφερε ένα παράθυρο για προβληματισμό.

Ενώ μπορεί να αποτελέσει πηγή παρηγοριάς για τους αντιφρονούντες και τα θύματα που βίωσαν την καταπίεση υπό τη διακυβέρνησή του, η είδηση σηματοδοτεί επίσης μια χαμένη ευκαιρία να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, είπε.

Για τους ένθερμους οπαδούς του Τζιάνγκ στην Κίνα, ίσως είναι τώρα η ώρα να υποστηρίξουν το σωστό, είπε ο Ζανγκ.

Ο θάνατος του πρώην ηγέτη έρχεται σε μια ταραχώδη εποχή, όπου το ΚΚΚ αντιμετωπίζει την πιο σκληρή πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών.

Διαδηλωτές διαμαρτύρονται κατά των σκληρών περιορισμών COVID-19 της Κίνας στο Πεκίνο στις 28 Νοεμβρίου 2022. (Noel Celis/AFP μέσω Getty Images)

 

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, διαδηλώσεις ξέσπασαν σε περισσότερες από δώδεκα κινεζικές πόλεις ζητώντας τον τερματισμό της δρακόντειας πολιτικής μηδενικού COVID του καθεστώτος, με ορισμένους διαδηλωτές να φτάνουν στο σημείο να ζητούν την παραίτηση του κυβερνώντος κόμματος.

Για τον Ζανγκ, οι εξελίξεις του θυμίζουν αυτό που συνήθως συνέβαινε την παραμονή μιας δυναστικής αλλαγής κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορίας της Κίνας. Σε αυτές τις περιόδους, η χώρα είναι διχασμένη και η εχθρότητα αυξάνεται από όλες τις πλευρές.

“Όταν ξεκίνησε η δίωξη του Φάλουν Γκονγκ, ο στόχος ήταν περίπου 100 εκατομμύρια”, είπε, επικαλούμενος τις τότε εκτιμήσεις. “Κάποιοι άνθρωποι αποτραβήχτηκαν γιατί πίστευαν ότι δεν είχε καμία σχέση με αυτούς.

“Αλλά στη συνέχεια [το ΚΚΚ] κυνήγησε τους χριστιανούς, τους δικηγόρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους Ουιγούρους της Σιντζιάνγκ. Τώρα η πολιτική του μηδενικού COVID αγγίζει τους πάντες. Κανείς δεν περισσεύει”.

Η άποψη του Τσεν δεν είναι διαφορετική.

“Το ΚΚΚ έπεσε από το απόγειο της δύναμής του και τώρα βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο σημείο”, είπε, πιστεύοντας ότι ο θάνατος του Τζιάνγκ θα μπορούσε να είναι το προοίμιο για την ενδεχόμενη πτώση του καθεστώτος.

Αλλά ο θάνατος δεν θα πρέπει να σηματοδοτεί το τέλος της λογοδοσίας, δήλωσε ο Τσεν. Αργά ή γρήγορα, αναμένει να δει τους “λογαριασμούς να ξεκαθαρίζουν” – με τον Τζιάνγκ και το ΚΚΚ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε