Πέμπτη, 22 Μαΐ, 2025
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά στους δημοσιογράφους στο Air Force One κατά τη διάρκεια της πτήσης από το Palm Beach προς την κοινή βάση Andrews, καθώς επιστρέφει στον Λευκό Οίκο στις 13 Απριλίου 2025. Mandel Ngan/AFP via Getty Images

Ο Τραμπ επιμένει: «Αδύνατο να γίνεται δίκη για κάθε απέλαση μετανάστη»

Ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε την Κυριακή στις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από το μεταναστευτικό, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι ανέφικτο να προσφέρουν δίκαιη δίκη σε κάθε άνθρωπο που βρίσκεται αντιμέτωπος με απέλαση. Η τοποθέτηση του πρώην προέδρου ήρθε λίγες μόλις ώρες μετά την προσωρινή απαγόρευση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την απομάκρυνση παράτυπων μεταναστών βάσει του λεγόμενου Alien Enemies Act.

Ήταν η πρώτη δημόσια παρέμβαση του Τραμπ στο ζήτημα, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να σταματήσει, έστω προσωρινά, τις απελάσεις μεταναστών που φέρονται ως μέλη συμμοριών σε φυλακές του Ελ Σαλβαδόρ.

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Τραμπ κατηγόρησε τα δικαστήρια, ανάμεσά τους και το Ανώτατο, ότι του βάζουν «τρικλοποδιές» σε κάθε βήμα όσον αφορά την εφαρμογή του Νόμου περί Εχθρικών Αλλοδαπών, που θεσπίστηκε το 1798. Πρωτοδίκης στην Ουάσιγκτον είχε ήδη μπλοκάρει αρχικά την εφαρμογή του νόμου από την κυβέρνηση Τραμπ.

Oil-painting-ntdtv

«Κάνω αυτό για το οποίο με εξέλεξε ο αμερικανικός λαός, να απομακρύνω εγκληματίες από τη χώρα μας, αλλά τα δικαστήρια δε μου το επιτρέπουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τραμπ. «Η ομάδα μου κάνει εξαιρετική δουλειά, αλλά της βάζουν εμπόδια διαρκώς, ακόμη και το ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο πάντα σεβόμουν, αλλά δείχνει να μην θέλει να επιστρέψουμε βίαιους εγκληματίες και τρομοκράτες στη Βενεζουέλα ή οπουδήποτε αλλού.»

Συμπλήρωσε ότι εάν το αμερικανικό κράτος έπρεπε να εγγυηθεί δίκη σε κάθε παράνομο μετανάστη, «θα χρειάζονταν εκατοντάδες χιλιάδες δίκες για τους εκατοντάδες χιλιάδες παράτυπους που στέλνουμε εκτός της χώρας» – κάτι που χαρακτήρισε «αδύνατο στην πράξη».

Ο πρόεδρος  Τραμπ δεν δίστασε να καταλογίσει στην αμερικανική Δικαιοσύνη ότι «εκφοβίζεται και χειραγωγείται από την ριζοσπαστική Αριστερά» και να προειδοποιήσει πως «αν δεν διώξουμε αυτούς τους εγκληματίες, σύντομα δε θα έχουμε πατρίδα».

Η ανάρτηση του Τραμπ ουσιαστικά απάντησε και στους επικριτές που τον κατηγορούν για παραβίαση των δικαιωμάτων υπό απέλαση προσώπων. Στην υπόθεση που έχει προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας, Δημοκρατικοί βουλευτές ταξίδεψαν πρόσφατα στο Ελ Σαλβαδόρ για να ζητήσουν την επιστροφή του Κιλμάρ Αμπρέγκο Γκαρσία, που απελάθηκε παρά τη σχετική δικαστική απόφαση.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο Αμπρέγκο Γκαρσία διαμένει παράτυπα στις ΗΠΑ και φέρεται ως μέλος της συμμορίας MS-13, που χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική οργάνωση επί διακυβέρνησης Τραμπ. Επιπλέον, φέρεται να είχε εμπλακεί το 2022 σε υπόθεση διακίνησης ανθρώπων, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Η απέλασή του πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο, παρά το προσωρινό δικαστικό πάγωμα.

Με τη σχετική του διαταγή, το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε – με εξαίρεση τους δικαστές Αλίτο και Τόμας που μειοψήφησαν – την αναστολή όλων των απελάσεων των εν λόγω κρατουμένων, μέχρι νεωτέρας εντολής. Ο δικαστής Αλίτο αντέτεινε ότι η συγκεκριμένη απόφαση της συνάδελφων του είναι «χωρίς προηγούμενο» και «νομικά αμφιλεγόμενη».

Η υπόθεση έφτασε ως κατεπείγουσα προσφυγή από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), που υποστήριξε ότι οι αρχές επιχειρούν να επανεκκινήσουν τις απελάσεις βάσει του παλαιού νόμου.

Νωρίτερα τον Απρίλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι επιτρέπονται απελάσεις μόνο εάν οι προς απομάκρυνση έχουν τη δυνατότητα να ακουστούν σε δικαστήριο και τους δοθεί «εύλογος χρόνος» να αμφισβητήσουν το μέτρο εναντίον τους.

Στις 19 Απριλίου, η νομική ομάδα Τραμπ αντέδρασε στις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, επιμένοντας πως η κυβέρνηση είχε ενημερώσει έγκαιρα τους κρατουμένους για τα σχέδια απέλασης.

«Οι κρατούμενοι που λαμβάνουν τέτοιες ειδοποιήσεις έχουν τον απαιτούμενο χρόνο να καταθέσουν αιτήσεις habeas corpus — πράγματι, οι αντιπρόσωποι της επίμαχης κατηγορίας και άλλοι έχουν καταθέσει τέτοιες προσφυγές», υπογράμμισε ο νομικός εκπρόσωπος του κράτους, D. John Sauer.

Με την συμβολή του Associated Press.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε