Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά στο Συνέδριο Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης στο Hyatt Regency στο Ορλάντο, Φλα., 28 Φεβ. 2021. (Joe Raedle/Getty Images)

Ο Τραμπ κατηγορεί το Bitcoin ως «απάτη» που απειλεί τον ρόλο του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έβαλε κατά του bitcoin στις 7 Ιουνίου, αποκαλώντας το blockchain νόμισμα «απάτη» που απειλεί την κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου ως πρώτου αποθεματικού νομίσματος του κόσμου.

«Το bitcoin, πραγματικά μοιάζει σαν μια απάτη», είπε ο Τραμπ στον Στιούαρτ Βάρνυ του Fox Business.

«Δεν μου αρέσει επειδή είναι ένα ακόμα νόμισμα που ανταγωνίζεται το δολάριο. … Θέλω το δολάριο να είναι το νόμισμα του κόσμου. Αυτό είναι που έλεγα πάντα.»

Ο Τραμπ το 2019 κατηύθυνε παρόμοια δριμεία κριτική κατά του bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων, γράφοντας στο Twitter ότι δεν ήταν «οπαδός του Bitcoin και άλλων Κρυπτονομισμάτων, τα οποία δεν είναι λεφτά, και η αξία τους είναι πολύ ασταθής και βασίζεται σε ένα τίποτα.»

Το σήμα του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin σε ένα κατάστημα στην Μασσαλία, Γαλλία, 7 Φεβ. 2021. (Eric Gaillard/Reuters)

 

Η ιδέα ότι η αξία του bitcoin ως νόμισμα είναι περιορισμένη έχει διατυπωθεί από τον συγγραφέα του «Μαύρου Κύκνου» και πρώην επενδυτή Νασσίμ Νίκολας Τάλεμπ, που είχε πει στο CNBC σε συνέντευξη του Απριλίου ότι είχε «εξαπατηθεί» ώστε να πιστέψει ότι θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη εναλλακτική στο νόμισμα fiat (παραστατικό χρήμα, που δεν αντιστοιχεί σε χρυσό ή ασήμι) που εκδίδεται από τις κεντρικές τράπεζες, προτού καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αστάθειά του το κάνει «απλώς κερδοσκοπία», ένα «παιχνίδι», και ένα «σχέδιο Πόντζι» [εξαπάτηση επενδυτών] που λειτουργεί ανοιχτά στην κοινωνία.

«Με ξεγέλασε … θέλοντας να έχω μια εναλλακτική στο παραστατικό χρήμα που εκδίδουν οι κεντρικές τράπεζες – ένα νόμισμα χωρίς κυβέρνηση», είπε ο Τάλεμπ. «Συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν ένα νόμισμα χωρίς κυβέρνηση. Ήταν μόνο τζόγος. Είναι σαν ένα παιχνίδι.»

«Δεν αντικαθιστάς το νόμισμα με κάτι που είναι τόσο ασταθές που δεν μπορείς πραγματικά να βασιστείς σε αυτό για να κάνεις μια συναλλαγή.»

«Κάτι που αλλάζει 5 τοις εκατό ανά μέρα, 20 τοις εκατό σε έναν μήνα – πάνω ή κάτω – δεν μπορεί να είναι νόμισμα. Είναι κάτι άλλο.»

Μετά από μια απρόσμενη άνοδο τον Δεκέμβριο του 2020 που είδε την τιμή του bitcoin να ανεβαίνει στα περίπου $64.000 τον Απρίλιο, το κρυπτονόμισμα είδε μια απότομη πτώση και, την ώρα της συγγραφής του άρθρου, πωλούνταν περίπου στα $36.000.

Διάγραμμα bitcoin-αμερικανικού δολαρίου, από τον Οκτώβριο 2020 έως σήμερα. (Ιδιοκτησία της Tradingview)

 

O Τάλεμπ είπε επίσης ότι το bitcoin, που έχει κάποιες φορές περιγραφεί ως «ψηφιακός χρυσός», δεν είναι μια καλή άμυνα κατά του πληθωρισμού.

«Δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ πληθωρισμού και bitcoin», είπε ο Τάλεμπ στο CNBC. «Αν θέλετε να αμυνθείτε κατά του πληθωρισμού, αγοράστε ένα κομμάτι γης. Καλλιεργείστε, δεν ξέρω, ελιές σε αυτό. Θα έχετε ελαιόλαδο. Αν η τιμή καταρρεύσει, θα έχετε κάτι.»

Οι μάνατζερ επενδύσεων έχουν προειδοποιήσει ότι ο βασικός κίνδυνος στα κρυπτονομίσματα ως βιώσιμης τάξης περιουσιακού στοιχείου είναι ότι η κυβέρνηση μπορεί απλώς να τα απαγορεύσει.

Ο Ρέυ Ντάλιο, δισεκατομμυριούχος επενδυτής και ιδρυτής της Bridgewater Associates, είπε στο Yahoo Finance σε μια συνέντευξη του Μαρτίου ότι υπάρχει «καλή πιθανότητα» ότι οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο θα απαγορεύσουν το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, παρομοίως με την απαγόρευση κάποτε του χρυσού ως περιουσιακό στοιχείο από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Κάθε χώρα εκτιμά το μονοπώλιό της στον έλεγχο προσφοράς και ζήτησης. Δεν θέλουν άλλα χρήματα να λειτουργούν ή να ανταγωνίζονται, επειδή τα πράγματα μπορεί να βγουν εκτός ελέγχου. Απαγόρευσαν τον χρυσό, γι΄αυτό η απαγόρευση του bitcoin είναι μια καλή πιθανότητα», είπε ο Ντάλιο.

Κάποιοι έχουν πει ότι το πλοίο της κρυπτο-απαγόρευσης έχει σαλπάρει, ωστόσο, με την επίτροπο Επιτροπής Μετοχών και Συναλλαγματικών Έστερ Πηρς να λέει στο Barron’s τον Απρίλιο: «Πιστεύω πως περάσαμε αυτό το σημείο πολύ νωρίτερα επειδή θα έπρεπε να κλείσεις το διαδίκτυο.»

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε