Τρίτη, 07 Φεβ, 2023
Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να μιλήσει κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης Πολιτικής Δράσης των Συντηρητικών (CPAC) που πραγματοποιήθηκε στο Hilton Anatole στο Ντάλας του Τέξας, στις 11 Ιουλίου 2021. (Brandon Bell/Getty Images)

Ο Τραμπ λέει ότι ποτέ δεν σκέφτηκε να πάει σε πόλεμο με την Κίνα

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε σε δήλωσή του στις 26 Νοεμβρίου ότι ποτέ δεν σκέφτηκε να πάει σε πόλεμο με την Κίνα.

Τα σχόλια του Τραμπ ήταν μέρος ενός ξεσπάσματος εναντίον του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Μαρκ Μίλεϊ, ο οποίος δήλωσε στο Κογκρέσο τον Σεπτέμβριο ότι διαβεβαίωσε έναν κορυφαίο Κινέζο στρατηγό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να επιτεθούν στην Κίνα.

«Ποτέ δεν είχα ούτε μια σκέψη να πάω σε πόλεμο με την Κίνα, εκτός από τον πόλεμο που κέρδιζα, ο οποίος ήταν στο ΕΜΠΟΡΙΟ», είπε ο Τραμπ. «Ήμουν ο μόνος πρόεδρος εδώ και δεκαετίες που δεν μας έμπλεξε σε πόλεμο – μας έβγαλα από πολέμους!».

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού και ο εκπρόσωπος του Μίλεϊ, Ντέιβ Μπάτλερ, δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια.

Η δήλωση του Τραμπ την Παρασκευή στοχοποίησε επίσης τον Μπομπ Γούντγουορντ, τον συγγραφέα ενός από τα βιβλία στα οποία έγιναν για πρώτη φορά οι αποκαλύψεις για τα τηλεφωνήματα του Μίλεϊ με την Κίνα.

Ο Μίλεϊ δήλωσε στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας τον Σεπτέμβριο ότι είπε στον Κινέζο στρατηγό Λι Ζουοτσένγκ ότι θα προειδοποιούσε την Κίνα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδίαζαν επίθεση. Ο Τραμπ πρότεινε στη δήλωσή του την Παρασκευή ότι ένα τέτοιο τηλεφώνημα θα ισοδυναμούσε με προδοσία.

Ο Μίλεϊ δήλωσε στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων στις 28 Σεπτεμβρίου ότι μίλησε με τον Λι στις 30 Οκτωβρίου 2020 και στις 8 Ιανουαρίου 2021. Οκτώ Αμερικανοί αξιωματούχοι άκουγαν την πρώτη κλήση και έντεκα τη δεύτερη, κατέθεσε ο Μίλεϊ.

«Και του είπα ότι δεν πρόκειται να επιτεθούμε. Ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει καμία πρόθεση να επιτεθεί. Και του το είπα αυτό επανειλημμένα, και του είπα ότι αν επρόκειτο να γίνει επίθεση θα υπήρχαν πολλές επικοινωνίες που θα πηγαινοέρχονταν, τα συστήματα πληροφοριών σας θα τις έπιαναν», δήλωσε ο Μίλεϊ στις 28 Σεπτεμβρίου.

«Πιθανότατα θα σας τηλεφωνήσω. Όλοι θα σας καλέσουν. Δεν πρόκειται να σας επιτεθούμε. Απλά ηρεμήστε. Δεν πρόκειται να συμβεί», πρόσθεσε ο Μίλεϊ.

Ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Κρις Μίλερ, ο οποίος ηγήθηκε για λίγο του Πενταγώνου από τα τέλη του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021, δήλωσε ότι δεν ενέκρινε τις κλήσεις μεταξύ του Μίλεϊ και του Λι.

Ο Μίλερ δήλωσε ότι οι ενέργειες του Μίλεϊ ήταν «μια επαίσχυντη και πρωτοφανής πράξη ανυπακοής από τον κορυφαίο στρατιωτικό αξιωματικό του έθνους».

Ο Μίλεϊ είπε στην επιτροπή ότι και οι δύο κλήσεις με τον ομόλογό του του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας συντονίστηκαν με το προσωπικό του Μίλερ «και τη διυπηρεσία».

«Ο συγκεκριμένος σκοπός των τηλεφωνημάτων του Οκτωβρίου και του Ιανουαρίου προέκυψε από σχετικές πληροφορίες που μας έκαναν να πιστέψουμε ότι οι Κινέζοι ανησυχούσαν για μια επίθεση εναντίον τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Μίλεϊ στους γερουσιαστές.

Ο Τζον Ράτκλιφ, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής των εθνικών μυστικών υπηρεσιών κατά την περίοδο που πραγματοποιήθηκαν και οι δύο κλήσεις, διέψευσε τον ισχυρισμό του Μίλεϊ σχετικά με τις «σχετικές πληροφορίες».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε