Τετάρτη, 29 Μαΐ, 2024
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ περπατούν στη νότια περίβολο του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον στις 23 Δεκεμβρίου 2020. (Τάσος Κατοπόδης / Getty Images)

Ο Τραμπ προτρέπει τους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν στην διαδήλωση στις 6 Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την Κυριακή προέτρεψε τους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες διαδηλώσεις στην Ουάσιγκτον στις 6 Ιανουαρίου 2021.

«Θα τα πούμε στην Ουάσιγκτον, στις 6 Ιανουαρίου. Μην το χάσετε», έγραψε ο Τραμπ σε ένα tweet, και υποσχέθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες αργότερα.

Ορισμένες ομάδες σχεδιάζουν να συγκεντρωθούν στην πρωτεύουσα των Η.Π.Α τον επόμενο μήνα, καθώς μέλη του Κογκρέσου συγκαλούνται σε κοινή σύνοδο για τη μέτρηση των εκλεκτορικών ψήφων.

Τουλάχιστον 11 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων σχεδιάζουν να αμφισβητήσουν τις εκλεκτορικές ψήφους. Όμως δεν έχουν λάβει ακόμη δέσμευση από κάποιον γερουσιαστή. Τέτοιες ενέργειες απαιτούν τόσο έναν αντιπρόσωπο την Βουλής όσο και ένα μέλος του Κογκρέσου. Η ένσταση δεν θα γίνει δεκτή, εκτός εάν η πλειοψηφία κάθε τμήματος την υπερψηφίσει.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καλέσει τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές να αμφισβητήσουν τις ψήφους ισχυριζόμενος ότι υπήρξε ευρεία εκλογική νοθεία.

Σύμφωνα με μια καταμέτρηση της Epoch Times, περίπου είκοσι γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα αμφισβητήσουν τις ψήφους ενώ άλλοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν στην ένσταση.

Πέντε γερουσιαστές δήλωσαν ότι είναι πρόθυμοι να αμφισβητήσουν τις ψήφους, όπως ο εκλεγμένος Γερουσιαστής Τόμι Τάμπερβιλ, ενώ οι υπόλοιποι δεν το αποκλείουν.

Ο γερουσιαστής Τζον Θουν μιλά σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον στις 15 Δεκεμβρίου 2020. (Rod Lamkey / Pool / Getty Images)

 

Η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος επέκρινε τα σχέδια για την αμφισβήτηση των ψήφων. Ο εκπρόσωπος του πλειοψηφικού κόμματος στη Γερουσία Τζον Θουν είπε ότι η κίνηση «θα πέσει πολύ άδοξα».

Άλλοι νομοθέτες έχουν επίσης τεθεί εναντίον όσων πιέζουν για ενστάσεις.

«Όλη αυτή η συζήτηση για τις 6 Ιανουαρίου από τον Τραμπ (@realDonaldTrump) και άλλους απατεώνες του Κογκρέσου μπορεί να εξηγηθεί πολύ απλά: Θα συγκεντρώσουν χρήματα και θα κερδίσουν οπαδούς κατηγορώντας όλους τους άλλους γνωρίζοντας πολύ καλά ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Είναι λυπηρό και μια πλήρης απάτη», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Άνταμ Κινζίνγκερ σε ένα tweet.

Ο Τραμπ νωρίτερα αυτό το μήνα είπε ότι οι διαληλώσεις στις 6 Ιανουαρίου «θα είναι άγριες».

Ο Αλί Αλεξάντερ, επικεφαλής διοργανωτής του κινήματος διαμαρτυρίας «Σταματήστε την Κλοπή» ( Stop the Steal), δήλωσε τη Δευτέρα σε ζωντανή μετάδοση ότι ο ίδιος, ο Άντι Μπιγκς, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Πόουλ Γκόσαρ και ο Μο Μπρουκς, είχαν την ιδέα να οργανώσουν την διαμαρτυρία στην Ουάσιγκτον καθώς οι νομοθέτες θα μετράνε τις εκλεκτορικές ψήφους.

«Είναι για να δημιουργήσουμε μομέντουμ και να ασκήσουμε πίεση, ώστε την ημέρα της καταμέτρησης να αλλάξουμε τις καρδιές και τα μυαλά των ανθρώπων του Κογκρέσου που είναι ακόμη αναποφάσιστοι, και για να δούν όλο αυτόν τον κόσμο απ’ έξω και να πουν, «Δεν μπορώ να είμαι στην άλλη πλευρά αυτού του πλήθους» δήλωσε.

Σύμφωνα με εσωτερικές εκτιμήσεις, ο Αλεξάντερ είπε ότι αναμένει 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους να συμμετέχουν. «Αυτό μπορεί να είναι το μεγαλύτερο γεγονός στην ιστορία της Ουάσιγκτον», ισχυρίστηκε.

Ακολουθήστε τον Zachary στο Twitter: @zackstieber

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε