Κυριακή, 23 Ιούν, 2024
Ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος στη Νέα Υόρκη στις 20 Σεπτεμβρίου 2021. (Michael M. Santiago/Getty Images)

Ο Τζεφ Μπέζος απαντά στην απαίτηση του Μπάιντεν να μειωθούν οι τιμές στα πρατήρια βενζίνης

Ο ιδρυτής της Amazon και πολυδισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος επέκρινε τα μηνύματα της κυβέρνησης Μπάιντεν γύρω από τις τιμές της βενζίνης και τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Το Σάββατο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρότεινε στο Twitter τα πρατήρια βενζίνης σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες να χρεώνουν την βενζίνη λιγότερο για να αντισταθμίσουν τις ιστορικά υψηλές τιμές.

«Ωχ», έγραψε ο Μπέζος ως απάντηση. «Ο πληθωρισμός είναι πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα για να συνεχίζει ο Λευκός Οίκος να κάνει δηλώσεις όπως αυτή. Πρόκειται είτε για απευθείας παραπλάνηση είτε για βαθιά παρανόηση των βασικών μηχανισμών της αγοράς».

Νωρίτερα, ο λογαριασμός του Μπάιντεν στο Twitter έγραψε ότι έχει ένα «μήνυμα» προς τα πρατήρια βενζίνης: «Αυτή είναι μια εποχή πολέμου και παγκόσμιου κινδύνου. Μειώστε την τιμή που χρεώνετε στην αντλία ώστε να αντικατοπτρίζει το κόστος που πληρώνετε για το προϊόν. Και κάντε το τώρα».

Από την ανάρτηση στο Twitter, δεν είναι σαφές πώς τα πρατήρια βενζίνης θα μπορούσαν να υλοποιήσουν την απαίτηση του Μπάιντεν στο Twitter, η οποία επαινέθηκε από λογαριασμό μέσων ενημέρωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. Άλλοι, ωστόσο, επέκριναν την ανάρτηση του προέδρου.

«Γνωρίζετε εξίσου καλά με όλους ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα καθορίζει στην πραγματικότητα τις τιμές -μέσω του αχαλίνωτου πληθωρισμού», έγραψε ο λογαριασμός του Ελευθεριακού Κόμματος. «Όταν το 40% των δολαρίων παγκοσμίως τυπώθηκε μέσα σε ένα χρόνο, ο πληθωρισμός ξεκινά και οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη. Μόλις χθες κατηγορούσατε [τη Ρωσία]. Βλέπουμε μέσα από την απάτη σας».

Πρόσθεσε ο υποψήφιος κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Μάικλ Σέλενμπεργκερ: «Σε μια περίοδο πολέμου, ο Μπάιντεν θα μπορούσε να έχει μιλήσει στα ίσια με τον αμερικανικό λαό και να ενώσει τη χώρα μέσω μιας ολοκληρωμένης και ξεκάθαρης στρατηγικής για την ενέργεια που θα περιλάμβανε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Αντ’ αυτού, είπε επανειλημμένα ψέματα για τα αίτια της ενεργειακής κρίσης και δίχασε τη χώρα».

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η λέσχη αυτοκινήτου AAA την Κυριακή δείχνουν ότι η μέση εθνική τιμή για ένα γαλόνι κανονικής βενζίνης βρίσκεται σήμερα στα 4,81 δολάρια, περίπου 10 σεντς χαμηλότερα από ό,τι πριν από μία εβδομάδα. Στα μέσα Ιουνίου, η μέση τιμή έφτασε για πρώτη φορά τα 5 δολάρια ανά γαλόνι.

Ο Μπάιντεν και οι συνάδελφοί του Δημοκρατικοί έχουν μετατοπιστεί από το να κατηγορούν τη Ρωσία και τον ηγέτη της, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την αύξηση των τιμών της βενζίνης στο να κατηγορούν τις εταιρείες πετρελαίου και τα πρατήρια καυσίμων τις τελευταίες ημέρες. Ο πρόεδρος έστειλε επιστολή στις κορυφαίες πετρελαϊκές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, απαιτώντας τους να μειώσουν τις τιμές, ενώ τις κατηγόρησε για υπερτιμολόγηση.

Η ExxonMobil, μία από τις εταιρείες, ανταπέδωσε υπονοώντας ότι οι ομοσπονδιακές πολιτικές συνέβαλαν στην άνοδο των τιμών.

«Βραχυπρόθεσμα, η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να θεσπίσει μέτρα που χρησιμοποιούνται συχνά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μετά από τυφώνες ή άλλες διαταραχές του εφοδιασμού -όπως η παραίτηση από τις διατάξεις του Νόμου Τζόουνς και ορισμένες προδιαγραφές καυσίμων για την αύξηση των προμηθειών», έγραψε ο πετρελαϊκός κολοσσός σε δελτίο τύπου.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, πρόσθεσε, «μπορεί να προωθήσει τις επενδύσεις μέσω σαφούς και συνεπούς πολιτικής που υποστηρίζει την ανάπτυξη των πόρων των ΗΠΑ, όπως οι τακτικές και προβλέψιμες πωλήσεις μισθώσεων, καθώς και η απλοποιημένη κανονιστική έγκριση και η υποστήριξη υποδομών όπως οι αγωγοί».

Οι Ρεπουμπλικάνοι και ορισμένοι αναλυτές δήλωσαν ότι οι υψηλότερες τιμές οφείλονται στο γεγονός ότι ο Μπάιντεν εξέδωσε πέρυσι μια σειρά εκτελεστικών διαταγμάτων με τα οποία ανέστειλε τις νέες μισθώσεις γεωτρήσεων σε ομοσπονδιακές εκτάσεις, τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων και την κατάργηση του αγωγού Keystone.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε