Παρασκευή, 02 Ιούν, 2023
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς μετά τη νίκη επί του Ματέο Μπερετίνι από την Ιταλία κατά τη διάρκεια των προημιτελικών του τουρνουά τένις U.S. Open στη Νέα Υόρκη, στις 9 Σεπτεμβρίου 2021. (Frank Franklin II/AP Photo)

Ο Τζόκοβιτς κέρδισε την έφεση για την ανάκληση της βίζας του στην Αυστραλία

Έπειτα από μια μακρά ακροαματική διαδικασία, ο Νόβακ Τζόκοβιτς απελευθερώθηκε από την κράτηση μεταναστών στην Αυστραλία, με τον ομοσπονδιακό δικαστή Άντονι Κέλι να επαναφέρει τη βίζα του τενίστα μετά την ακροαματική διαδικασία τη Δευτέρα, με τους οπαδούς να πανηγυρίζουν τη νίκη του έξω από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο.

Ο Κέλι διέταξε να επιστραφούν το διαβατήριο και όλα τα προσωπικά αντικείμενα του Τζόκοβιτς, σε δημόσια συνεδρίαση στις 5.16 μ.μ.

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, Άνθονι Τραν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με τις εντολές, αλλά ο υπουργός Μετανάστευσης Άλεξ Χωκ εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τη διακριτική του ευχέρεια για να ακυρώσει τη βίζα του Τζόκοβιτς.

Ο Κέλι δήλωσε ότι αν η κυβέρνηση ασκήσει την εξουσία της να ακυρώσει τη βίζα, ο Τζόκοβιτς δεν θα μπορεί να επιστρέψει στην Αυστραλία για τρία χρόνια, αλλά θα μπορούσε να ασκηθεί έφεση.

Ζήτησε ότι αν η κυβέρνηση αποφασίσει να θέσει σε ισχύ τις εξουσίες, το δικαστήριο δικαιούται να ενημερωθεί.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, ο Κέλι έκρινε την απόφαση για την ακύρωση της βίζας του Τζόκοβιτς “παράλογη”, αφού ο παίκτης είχε ενημερωθεί, στις 5.20 π.μ. στις 6 Ιανουαρίου, ότι μπορούσε να έχει προθεσμία μέχρι τις 8.30 π.μ. για να απαντήσει στους αξιωματούχους.

Η κλήση για την ακύρωση της βίζας, ωστόσο, έγινε πριν από αυτή την προθεσμία, στις 7.42 π.μ., πριν ο Τζόκοβιτς μπορέσει να χρησιμοποιήσει τον χρόνο για να “συμβουλευτεί άλλους” και να υποβάλει περαιτέρω παρατηρήσεις εκ μέρους του.

Η κυβέρνηση αναγνώρισε επίσης ότι δεν είχε δώσει στον Τζόκοβιτς αρκετό χρόνο για να υποστηρίξει την υπόθεσή του, ενώ κρατούνταν μετά την άφιξή του στη χώρα.

Η υπουργός Εσωτερικών, Κάρεν Άντριους, κατέθεσε εισήγηση κατά της έφεσης στις 9 Ιανουαρίου, εκφράζοντας ότι ο Τζόκοβιτς μπορεί να εξακολουθεί να κρατείται παρά τις δικαστικές αποφάσεις.

«Μια εντολή για άμεση απελευθέρωση δεν εμποδίζει την εκ νέου κράτηση, εάν υπάρχει εξουσία κράτησης», αναφέρεται στην εισήγηση. Ο τενίστας πρόκειται τώρα να αφεθεί ελεύθερος από την κράτηση των μεταναστών.

Ωστόσο, ορισμένες ασυμφωνίες που ήρθαν στην προσοχή του κοινού δεν εξετάστηκαν κατά την ακρόαση.

Η Tennis Australia είχε ενημερώσει τους παίκτες που επιθυμούν ιατρική εξαίρεση να υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου. Είναι άγνωστο αν ο Τζόκοβιτς έκανε αίτηση πριν από αυτή την ημερομηνία. Ωστόσο, η Tennis Australian και η κυβέρνηση της Βικτώριας ενέκριναν την εξαίρεσή του για να παίξει στο Australian Open στις 30 Δεκεμβρίου.

Η εξαίρεση σημείωνε ότι είχε βρεθεί θετικός στον COVID-19 στις 16 Δεκεμβρίου, αλλά δεν είχε πυρετό ή άλλα συμπτώματα τις προηγούμενες 72 ώρες.

Ωστόσο, φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν τον παίκτη να παρευρίσκεται σε μια τελετή βράβευσης παιδιών στις 17 Δεκεμβρίου, μία ημέρα μετά το θετικό του τεστ COVID-19.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε δημοσίως ότι δεν θα σχολιάσει το θέμα.

«Αυτό είναι καθαρά ένα θέμα ενώπιον των δικαστηρίων αυτή τη στιγμή», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπέρα κατά τη διάρκεια της ομοσπονδιακής ακροαματικής διαδικασίας.

Ωστόσο, αναφέρθηκε επίσης στην επιστολή του Γκρεγκ Χαντ προς τον Κρεγκ Τάιλι με ημερομηνία 29 Νοεμβρίου, λέγοντας ότι η συμβουλή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προς την Tennis Australia ήταν πολύ σαφής.

«Αλλά σε σχέση με την κυβέρνηση, την κυβέρνησή μας, η συμβουλή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προς την Tennis Australia, διατυπώθηκε πολύ ξεκάθαρα τον Νοέμβριο».

Της Marina Zhang

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε