Παρασκευή, 29 Σεπ, 2023
Άνθρωποι διαδηλώνουν σε διαμαρτυρία κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στη Νέα Υόρκη στις 4 Οκτωβρίου 2021. (Michael M. Santiago/Getty Images)

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κρίθηκε «άκυρος» για τα μέλη της Ένωσης Αστυνομικών στη Νέα Υόρκη

Οι αστυνομικοί της Νέας Υόρκης πέτυχαν μια μεγάλη νίκη στον αγώνα τους κατά της εντολής της πόλης για το εμβόλιο COVID-19 που κόστισε σε ορισμένους τις θέσεις εργασίας τους, με δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μανχάταν να αποφασίζει ότι η εντολή -όπως ισχύει για τα μέλη της Ένωσης Αστυνομικών (PBA)- είναι «άκυρη» και οι απολυμένοι αστυνομικοί πρέπει να πάρουν πίσω τις θέσεις εργασίας τους.

Ο δικαστής Lyle Frank δήλωσε στην απόφαση της 23ης Σεπτεμβρίου (pdf) ότι τα μέλη της PBA που έχασαν τη δουλειά τους επειδή αρνήθηκαν το εμβόλιο πρέπει να «επανέλθουν στο καθεστώς που είχαν κατά την ημερομηνία της παράνομης ενέργειας».

Αν και δεν είναι σαφές πόσα μέλη της PBA έχασαν τη δουλειά τους λόγω της εντολής, εκπρόσωπος του Δημαρχείου δήλωσε στο CBS News ότι πάνω από 1.750 υπάλληλοι της Νέας Υόρκης απολύθηκαν επειδή αρνήθηκαν να κάνουν το εμβόλιο.

Ο Frank είπε στην απόφαση ότι ένας βασικός λόγος για τον οποίο η εντολή ήταν παράνομη είναι επειδή η πόλη δεν διαπραγματεύτηκε συλλογικά με την PBA, η οποία εκπροσωπεί περίπου 24.000 μέλη του Αστυνομικού Τμήματος της Νέας Υόρκης (NYPD).

Ενώ υπήρχε «πληθώρα υποθέσεων» όπου τα δικαστήρια έχουν αποφανθεί κατά των αμφισβητήσεων για τα εμβόλια που αποτελούν όρο απασχόλησης, σε αυτές τις περιπτώσεις «η πόλη διαπραγματεύτηκε συλλογικά για να συμπεριλάβει την εντολή εμβολιασμού ως νέο όρο απασχόλησης», δήλωσε ο δικαστής, προσθέτοντας ότι αυτό «δεν συνέβη εδώ».

«Αθέμιτη παραβίαση»

Ο πρόεδρος της PBA, Patrick Lynch, χαιρέτισε την απόφαση σε δήλωσή του, χαρακτηρίζοντας την απόφαση νίκη για την ελευθερία των μελών να λαμβάνουν τις δικές τους ιατρικές αποφάσεις.

«Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει αυτό που λέγαμε από την αρχή: η εντολή για τα εμβόλια ήταν μια αθέμιτη παραβίαση του δικαιώματος των μελών μας να λαμβάνουν προσωπικές ιατρικές αποφάσεις σε συνεννόηση με τους δικούς τους επαγγελματίες υγείας», δήλωσε ο Lynch.

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την προστασία αυτών των δικαιωμάτων», πρόσθεσε ο Lynch, με την παρατήρησή του για το ότι ο αγώνας της PBA κατά της υποχρεωτικότητας δεν έχει τελειώσει, καθώς οι αρχές της Νέας Υόρκης κατέθεσαν άμεσα έφεση, βάζοντας ουσιαστικά την απόφαση του δικαστή στον πάγο.

«Βρίσκεται σε αντίθεση με κάθε άλλη δικαστική απόφαση που επικυρώνει την εντολή ως όρο απασχόλησης», δήλωσε εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας της Νέας Υόρκης στο CBS News.

Η απόφαση επαινέθηκε επίσης από τους επικεφαλής των δύο συνδικαλιστικών αρχηγών του FDNY – τον πρόεδρο της Ένωσης Ενιαίων Πυροσβεστών Andrew Ansbro και τον πρόεδρο της Ένωσης Ενιαίων Πυροσβεστών James McCarthy – οι οποίοι δήλωσαν σε δήλωσή τους την Παρασκευή ότι θα αγωνιστούν για να κερδίσουν πίσω τις θέσεις εργασίας των πυροσβεστών που χάθηκαν επειδή αρνήθηκαν να κάνουν το εμβόλιο.

«Ήταν θέμα χρόνου να καταλήξει ένας δικαστής με κοινή λογική στο συμπέρασμα ότι η εντολή εμβολιασμού COVID-19 δεν ήταν ποτέ όρος απασχόλησης», έγραψαν οι δύο επικεφαλής των συνδικάτων.

Οι επικεφαλής των συνδικάτων πρόσθεσαν ότι θα ζητήσουν από την εκτελούσα χρέη Επιτρόπου Πυροσβεστικής Laura Kavanagh να επαναφέρει στην υπηρεσία τα μέλη του FDNY που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε άδεια άνευ αποδοχών επειδή αρνήθηκαν το εμβόλιο και να λάβουν τα μέλη αυτά αναδρομικές αποδοχές.

Δεν ήταν άμεσα σαφές πόσο σύντομα θα εκδικαστεί η έφεση της πόλης, με την εφαρμογή της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μανχάταν να παραμένει προς το παρόν παγωμένη.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε