Τρίτη, 23 Απρ, 2024
Ένας εργάτης περπατά ανάμεσα σε σωλήνες και βαλβίδες στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της Ντασάβα στις 18 Σεπτεμβρίου 2014 στην Ντασάβα της Ουκρανίας. (Φωτογραφία: Sean Gallup/Getty Images)

Ο υπουργός οικονομικών της Σλοβακίας δήλωσε ότι η χώρα είναι πρόθυμη να πληρώσει για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια

Η Σλοβακία δεν μπορεί να σταματήσει να αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία και είναι πρόθυμη να πληρώσει σε ρούβλια, όπως απαιτεί η Μόσχα, δήλωσε ο κορυφαίος αξιωματούχος της οικονομίας της κεντροευρωπαϊκής χώρας.

Η δήλωση αυτή έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την πληρωμή σε ρούβλια για τις αγορές φυσικού αερίου από εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες ως «μη φιλικές» χώρες. Η Σλοβακία, η οποία εισάγει περίπου το 87% του φυσικού αερίου της και τα δύο τρίτα του πετρελαίου της από τη Ρωσία, βρίσκεται σε έναν κατάλογο 48 χωρών που το Κρεμλίνο θεωρεί «μη φιλικές».

Ο Ρίτσαρντ Σούλικ, υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, δήλωσε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να συμμορφωθεί με την απαίτηση.

«Οι προμήθειες φυσικού αερίου [από τη Ρωσία] δεν πρέπει να σταματήσουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λέω, αν και αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ ρεαλιστικό για κάποιους, ότι αν υπάρχει όρος να πληρώσουμε [για το ρωσικό φυσικό αέριο] σε ρούβλια, τότε ας πληρώσουμε σε ρούβλια», δήλωσε ο Σούλικ, όπως αναφέρει το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων της Σλοβακίας TASR.

Είναι προς το συμφέρον της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας να διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, αλλά θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πρόσθεσε ο Σούλικ.

Η Slovensky Plynarensky Priemysel, ο κρατικός ενεργειακός προμηθευτής της Σλοβακίας, εξόφλησε τον πιο πρόσφατο λογαριασμό ρωσικού φυσικού αερίου στα τέλη Μαρτίου και ο επόμενος είναι πληρωτέος στις 20 Μαΐου. Ο Σούλικ δήλωσε ότι αυτό δίνει στη χώρα του περίπου έξι εβδομάδες για να επιλυθεί το ζήτημα γύρω από τους όρους πληρωμής του φυσικού αερίου, σε συντονισμό με άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είμαι υπέρ της συνεργασίας στο πλαίσιο της ΕΕ για την εξεύρεση κοινής λύσης σε αυτό το πρόβλημα. Δεν μπορούμε, ωστόσο, να αποκοπούμε από το φυσικό αέριο», δήλωσε ο υπουργός, όπως μετέδωσε το TASR.

Σύμφωνα με το διάταγμα «ρούβλια για αέριο» που υπέγραψε ο Πούτιν, οι Ευρωπαίοι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε καθορισμένη ρωσική τράπεζα και να πραγματοποιούν πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια ΗΠΑ, τα οποία η τράπεζα θα μετατρέψει στη συνέχεια σε ρούβλια και θα διακανονίσει τις συναλλαγές σύμφωνα με τους νέους κανόνες.

«Εάν δεν γίνουν τέτοιες πληρωμές [σε ρούβλια], θα θεωρήσουμε ότι οι αγοραστές δεν εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους με όλες τις επακόλουθες συνέπειες», δήλωσε ο Πούτιν, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το ρούβλι κατρακύλησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα καθώς η σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία ώθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να αφαιρέσουν τη Ρωσία από τα παγκόσμια συστήματα πληρωμών και να παγώσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά της. Το νόμισμα ωστόσο, φέρεται να έχει ανακάμψει μετά το διάταγμα του Πούτιν για τις πληρωμές φυσικού αερίου. Στις 31 Μαρτίου, το νόμισμα διαπραγματευόταν περίπου στα 85 ανά δολάριο ΗΠΑ, σχεδόν στο επίπεδο ακριβώς πριν ο Πούτιν ξεκινήσει αυτό που αποκάλεσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε