Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνει ομιλία στην Μπούντεσταγκ μέσω ζωντανού βίντεο από την εμπόλεμη πόλη του Κιέβου στο Βερολίνο, Γερμανία, στις 17 Μαρτίου 2022. (Hannibal Hanschke/Getty Images)

Ο Ζελένσκι απευθύνει έκκληση για «βαρέα όπλα» καθώς οι δυτικοί σύμμαχοι εμπλέκονται όλο και πιο ενεργά στην πολεμική σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλεί τους δυτικούς συμμάχους του να παράσχουν περισσότερα «βαρέα όπλα» για την αντιμετώπιση των ρωσικών δυνάμεων στα αποσχιστικά εδάφη της Ουκρανίας, όπου η Ρωσία προβάλλει τις διεκδικήσεις της.

«Χρειαζόμαστε βαρύ πυροβολικό, τεθωρακισμένα οχήματα, συστήματα αεράμυνας και μαχητικά αεροσκάφη», δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα. «Οτιδήποτε για να αποκρούσουμε τις ρωσικές δυνάμεις και να σταματήσουμε τα εγκλήματα πολέμου τους».

Ο μακρύς κατάλογος των όπλων που ζήτησε περιλαμβάνει βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών και 152 χιλιοστών, «όσο το δυνατόν περισσότερα» πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων Grad, Smerch, Tornado ή M142 HIMARS, τεθωρακισμένα οχήματα, Τ-72 ή παρόμοια άρματα μάχης από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Γερμανία, και συστήματα αεράμυνας S-300 “BUK” ή δυτικά ισοδύναμα συστήματα και πολεμικά αεροσκάφη.

Ο Ζελένσκι ανήρτησε το βιντεοσκοπημένο μήνυμα λίγο πριν από την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν επιπλέον 800 εκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας στο πρώην σοβιετικό κράτος.

«Η κυβέρνησή μου εγκρίνει επιπλέον 800 εκατομμύρια δολάρια σε όπλα, πυρομαχικά και άλλη βοήθεια για την ασφάλεια της Ουκρανίας», ανέφερε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του. «Καθώς η Ρωσία ετοιμάζεται να εντείνει την επίθεσή της στην περιοχή του Ντονμπάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία τις δυνατότητες να υπερασπιστεί τον εαυτό της».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι ο μόνος σύμμαχος που αυξάνει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία για να αντιμετωπίσει μια αναμενόμενη ρωσική επίθεση στην περιοχή του Ντονμπάς.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα παράσχει 120 τεθωρακισμένα οχήματα και νέα πυραυλικά συστήματα κατά πλοίων στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Κίεβο στις 9 Απριλίου.

Πριν από την επίσκεψη του Τζόνσον, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ήδη ανακοινώσει το δικό του πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών (131,2 εκατ. δολαρίων), το οποίο περιλαμβάνει περισσότερους αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak, 800 αντιαρματικούς πυραύλους και πυρομαχικά υψηλής τεχνολογίας για επιθέσεις ακριβείας.

Ένας διασώστης στέκεται στα ερείπια ενός κτιρίου που καταστράφηκε από ρωσικούς βομβαρδισμούς, καθώς αρχίζουν να ψάχνουν για πτώματα, στην Μποροντιάνκα, στην περιοχή του Κιέβου, στην Ουκρανία, στις 10 Απριλίου 2022. (Zohra Bensemra/Reuters)

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε στρατιωτική εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, αφού απέτυχαν οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης.

Το Κρεμλίνο μετατόπισε το επίκεντρο στο Ντονμπάς και την Κριμαία -μια παλιά πληγή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας- αφού οι προσπάθειες της Ρωσίας να περικυκλώσει και να αναλάβει τον έλεγχο της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο πήγαν άκαρπες.

Μεταφέρει τον πόλεμο μακριά από τα σύνορα των μελών του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας φαίνονται αποφασισμένοι να ακολουθήσουν τον πόλεμο στα νότια και ανατολικά τμήματα της Ουκρανίας, παρά τη φύση του πολέμου που μετατρέπεται σε εδαφική διαμάχη, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να εκφράζει την προθυμία της να εμπλακεί στις διαμάχες με πιο εντατικό τρόπο.

Αυτή η φωτογραφία που προέρχεται από βίντεο που δημοσιεύτηκε από την υπηρεσία Τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δείχνει, ρωσικά στρατεύματα να επιβιβάζονται σε αποβατικά σκάφη μετά από ασκήσεις στην Κριμαία την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021. (Υπηρεσία Τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας μέσω AP)

 

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 εν μέσω πολιτικού κενού στο Κίεβο και αφού οι κάτοικοι της Κριμαίας ψήφισαν υπέρ της ένταξης στη Ρωσική Ομοσπονδία σε ένα αμφιλεγόμενο τοπικό δημοψήφισμα.

Την ίδια χρονιά, οι φιλορώσοι αυτονομιστές στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ διεξήγαγαν δημοψήφισμα για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους από την Ουκρανία και οι συγκρούσεις στην περιοχή του Ντονμπάς μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία κλιμακώθηκαν σε πόλεμο.

Η Γαλλία και η Γερμανία προσπάθησαν να μεσολαβήσουν για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Ρωσία από τον Φεβρουάριο του 2015.

Οι όροι της αποτυχημένης πρότασης περιλάμβαναν κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των βαρέων όπλων και πλήρη έλεγχο της ζώνης των συγκρούσεων από την ουκρανική κυβέρνηση.

Το ΝΑΤΟ ενίσχυσε την ανατολική πλευρά του και η ένταση μεταξύ των δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας και της Ρωσίας κλιμακώθηκε στη συνέχεια.

Η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία των λεγόμενων δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, αμφότερες στο Ντονμπάς, πριν από την πλήρους κλίμακας εισβολή.

Ένας χάρτης του βρετανικού υπουργείου Άμυνας δείχνει τις θέσεις των στρατευμάτων της Ρωσίας και της Ουκρανίας στις 13 Απριλίου. (Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου)

 

Οι απόψεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας φαίνονται αγεφύρωτες στο θέμα της Κριμαίας και του Ντονμπάς- και οι δύο περιοχές έχουν καταληφθεί de facto από τη Ρωσία ή από φιλορώσους αυτονομιστές.

Ο Πούτιν απαίτησε σαφώς από την Ουκρανία να αναγνωρίσει την Κριμαία ως τμήμα της Ρωσίας και το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ ως ανεξάρτητες. Εν τω μεταξύ, ο Ζελένσκι συμφώνησε να παραμερίσει ενδεχομένως τις διαφορές για τα εδάφη αυτά, αλλά επίσης ορκίστηκε να μην τα παραδώσει.

«Κατανοούμε τη ρωσική πλευρά. Καταλαβαίνουμε ότι μία από τις διατάξεις τους που πάντα συζητείται είναι να αναγνωρίσουν την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος. Σίγουρα δεν θα το αναγνωρίσω αυτό», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο CBS στις 10 Απριλίου.

«Και θα ήθελαν πραγματικά να πάρουν τα νότια τμήματα της χώρας μας … αλλά δεν ήμασταν πρόθυμοι να εγκαταλείψουμε τα εδάφη μας από την αρχή. Αν ήμασταν πρόθυμοι να παραδώσουμε το έδαφός μας, δεν θα υπήρχε πόλεμος», πρόσθεσε.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε