Κυριακή, 23 Φεβ, 2025
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία και τη Ρωσία Κηθ Κέλλογκ, (δ) και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σφίγγουν τα χέρια κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Κίεβο, Ουκρανία, 20 Φεβρουαρίου 2025. (Evgeniy Maloletka/AP Photo)

Ζελένσκι: Η συνάντηση με τον Αμερικανό απεσταλμένο αποκαθιστά τις ελπίδες για συμφωνία

Η συνάντηση στο Κίεβο πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών από Αμερικανούς και Ρώσους αξιωματούχους, στις οποίες δεν συμμετείχε η Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στις 20 Φεβρουαρίου ότι η συνάντησή του με τον Αμερικανό απεσταλμένο Κηθ Κέλλογκ ανανέωσε τις ελπίδες για πιθανή συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών εν μέσω πολιτικών εντάσεων για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Οι δύο τους είχαν επαφές στο Κίεβο μετά την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων για μια ειρηνευτική διευθέτηση στις 18 Φεβρουαρίου, η οποία δεν περιελάμβανε τη συμμετοχή της Ουκρανίας. «Είναι σημαντικό για εμάς – και για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο – να γίνεται αισθητή η αμερικανική δύναμη», είπε ο Ζελένσκι σε δήλωσή του μετά τη συνάντησή του με τον Κέλλογκ.

Είπε ότι είχε μια «λεπτομερή συνομιλία» με τον Κέλλογκ, καθώς επικεντρώθηκαν στην κατάσταση στο πεδίο της μάχης, στην επιστροφή των Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου και στις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. «Πρέπει και μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη θα είναι ισχυρή και διαρκής – έτσι ώστε η Ρωσία να μην μπορεί ποτέ να επιστρέψει με πόλεμο», είπε. «Η Ουκρανία είναι έτοιμη για μια ισχυρή, αποτελεσματική συμφωνία επενδύσεων και ασφάλειας με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Προτείναμε τον ταχύτερο και πιο εποικοδομητικό τρόπο για την επίτευξη αποτελεσμάτων.»

Ο Ζελένσκι δήλωσε αργότερα σε ξεχωριστή ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X: «Η συνάντησή μου με τον στρατηγό Κέλλογκ ήταν μια συνάντηση που αποκαθιστά την ελπίδα, και χρειαζόμαστε ισχυρές συμφωνίες με τις ΗΠΑ – συμφωνίες που θα λειτουργήσουν πραγματικά. Η οικονομία και η ασφάλεια πρέπει πάντα να συμβαδίζουν και οι λεπτομέρειες αυτών των συμφωνιών έχουν σημασία – όσο καλύτερα είναι δομημένες, τόσο καλύτερα είναι και τα αποτελέσματα».

Η συνάντηση μεταξύ Ζελένσκι και Κέλλογκ επρόκειτο αρχικά να ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου, αλλά ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας Σέρχι Νικιφόροφ δήλωσε αργότερα ότι η αμερικανική πλευρά ζήτησε την ακύρωσή της, χωρίς να διευκρινίσει τον λόγο της αλλαγής. Ο Κέλλογκ δήλωσε στις 19 Φεβρουαρίου ότι στόχος της συνάντησης ήταν να μπορέσει το Κίεβο να εκφράσει τις ανησυχίες του, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν την ανάγκη να παράσχουν στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας έναντι πιθανής μελλοντικής ρωσικής επίθεσης.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ουκρανίας αντάλλαξαν κατηγορίες όταν ο Τραμπ καταλόγισε στην Ουκρανία ευθύνες για τον πόλεμο και αποκάλεσε τον Ζελένσκι δικτάτορα, επικαλούμενος την απόφασή του να μην προβεί σε εκλογές μετά τη λήξη της προεδρικής του θητείας πέρυσι. Ο Ζελένσκι, από την άλλη, δήλωσε στις 19 Φεβρουαρίου ότι ο Τραμπ ζει σε έναν «χώρο παραπληροφόρησης» που δημιούργησε η Ρωσία. Σύμφωνα με το Κίεβο, ο ουκρανικός νόμος απαγορεύει τη διεξαγωγή εκλογών όσο η χώρα παραμένει υπό στρατιωτικό νόμο, ο οποίος επιβλήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο ηγετών αυξήθηκαν όταν ο Ζελένσκι απέρριψε πρόταση των ΗΠΑ να προσφέρει η Ουκρανία 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε ορυκτό πλούτο για να αποπληρώσει την αμερικανική βοήθεια που έλαβε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η προτεινόμενη συμφωνία δεν περιελάμβανε τις διατάξεις ασφαλείας που επιδιώκει η Ουκρανία. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις 20 Φεβρουαρίου, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μάικ Γουόλτς δήλωσε ότι ο Τραμπ είναι απογοητευμένος από τον Ουκρανό ηγέτη για την απόρριψη της συμφωνίας για τα ορυκτά και κάλεσε τον Ζελένσκι να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Η απογοήτευσή του από τον πρόεδρο Ζελένσκι είναι, όπως ακούσατε, πολλαπλή», δήλωσε ο Γουόλτς. «Πρώτον, πρέπει να υπάρξει μια βαθιά εκτίμηση για το τι έκανε ο αμερικανικός λαός, τι έκανε ο Aμερικανός φορολογούμενος, τι έκανε ο pρόεδρος Τραμπ στην πρώτη του θητεία και τι κάναμε έκτοτε. Έτσι, κάποια από τη ρητορική που βγήκε από το Κίεβο, ειλικρινά, και οι προσβολές προς τον πρόεδρο Τραμπ ήταν απαράδεκτες». Ο Γουόλτς απέρριψε επίσης τον υπαινιγμό ότι ο Τραμπ χειραγωγείται από τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αν υπάρχει κάποιος σε αυτόν τον κόσμο που μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με τον Πούτιν, που μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με τον Σι, που μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με τον Κιμ Γιονγκ Ουν – και όχι μόνο – είναι ο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ. Είναι ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων», είπε.

Ο Adam Morrow και το Reuters συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε