Τρίτη, 26 Σεπ, 2023
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο στις 19 Νοεμβρίου 2022. (Ουκρανική Προεδρία μέσω Getty Images)

Ο Ζελένσκι θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στο πρώτο του ταξίδι από την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόκειται να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πρώτο γνωστό ταξίδι του στο εξωτερικό μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του τον Φεβρουάριο.

Η επίσκεψη του Ζελένσκι, που έχει οριστεί για την Τετάρτη, σηματοδοτεί την 300ή ημέρα από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν, η επίσκεψη θα περιλαμβάνει την υποδοχή του Ζελένσκι από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο για διμερείς συναντήσεις.

Στη συνέχεια αναμένεται να ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου, όπου ο Ζελένσκι αναμένεται να απευθυνθεί σε μέλη του κοινού.

Ο Ζελένσκι αναμένεται επίσης να μιλήσει αργότερα σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου στο Καπιτώλιο. Η κίνηση αυτή αναμένεται να επιδείξει «ισχυρή διακομματική υποστήριξη για την Ουκρανία», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το ταξίδι στην Ουάσινγκτον αναμένεται να διαρκέσει μόλις μερικές ώρες, μετά το πέρας του οποίου ο Ζελένσκι αναμένεται να επιστρέψει στο Κίεβο.

Στην αυριανή συνάντηση ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα έχει την ευκαιρία με τον Πρόεδρο Ζελένσκι να έχουν μια εις βάθος στρατηγική συζήτηση για την πορεία προς τα εμπρός, στο πεδίο της μάχης, για τις δυνατότητες και την εκπαίδευση που θα συνεχίσουν να παρέχουν οι ΗΠΑ. και οι σύμμαχοί μας στην Ουκρανία, για τις κυρώσεις και τους ελέγχους των εξαγωγών που έχουμε επιβάλει και θα συνεχίσουμε να αυστηροποιούμε και να ενισχύουμε και έχουν αρκετά σημαντικό κόστος στη ρωσική οικονομία και τη ρωσική αμυντική [και] βιομηχανική βάση, και για τη βοήθεια στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα, καθώς και την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχουν [οι Ηνωμένες Πολιτείες] για να κάνουν τη ζωή του λαού της Ουκρανίας καλύτερη», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το ταξίδι θα αποτελέσει «μια σημαντική δόση ορμής και στήριξης της αμερικανικής και συμμαχικής υποστήριξης [για την Ουκρανία] για τους επόμενους μήνες και για όσο χρειαστεί», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το ταξίδι του Ζελένσκι έρχεται καθώς το Κογκρέσο πρόκειται να ψηφίσει ένα σαρωτικό νομοσχέδιο του Κογκρέσου ύψους 1,66 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 44,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια έκτακτης ανάγκης προς την Ουκρανία και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι (D-Calif.) ενθάρρυνε την Τρίτη τους νομοθέτες να παραστούν αυτοπροσώπως στη συνεδρίαση το βράδυ της Τετάρτης.

«Ολοκληρώνουμε μια πολύ ιδιαίτερη σύνοδο του 117ου Κογκρέσου με νομοθεσία που σημειώνει πρόοδο για τον αμερικανικό λαό, καθώς και υποστήριξη για τη Δημοκρατία μας», έγραψε σε επιστολή της προς τους συναδέλφους της. «Παρακαλούμε να είστε παρόντες σε μια πολύ ιδιαίτερη εστίαση στη Δημοκρατία το βράδυ της Τετάρτης».

Όσο χρειαστεί

Η επίσκεψη του Ζελένσκι έρχεται επίσης εν μέσω προετοιμασιών της κυβέρνησης Μπάιντεν για την αποστολή πυραύλων εδάφους-αέρος Patriot στο Κίεβο για να βοηθήσουν στην άμυνα κατά των επιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές της χώρας.

«Θα εκπαιδεύσουμε τις ουκρανικές δυνάμεις στο πώς να χειρίζονται την πυραυλική συστοιχία Patriot σε μια τρίτη χώρα. Αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο, αλλά τα ουκρανικά στρατεύματα θα μεταφέρουν αυτή την εκπαίδευση πίσω στη χώρα τους για να χειρίζονται αυτή την πυροβολαρχία», δήλωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

«Πρόκειται για την αποστολή ενός μηνύματος στον Πούτιν και ενός μηνύματος στον κόσμο ότι η Αμερική θα είναι εκεί για την Ουκρανία για όσο καιρό χρειαστεί, και ο πρόεδρος Πούτιν υπολόγισε άσχημα την αρχή αυτής της σύγκρουσης όταν υπέθεσε ότι ο ουκρανικός λαός θα υποχωρήσει και ότι το ΝΑΤΟ θα διαλυθεί. Έκανε λάθος και στις δύο αυτές περιπτώσεις, εξακολουθεί να κάνει λάθος για την παραμονή μας και αυτό είναι που θα καταδείξει αυτή η επίσκεψη», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το ταξίδι του Ζελένσκι στις Ηνωμένες Πολιτείες έρχεται μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στην πόλη Μπαχμούτ, στην αμφισβητούμενη επαρχία Ντονέτσκ της Ουκρανίας, στην πρώτη γραμμή του μετώπου, την Τρίτη, όπου επαίνεσε τα ουκρανικά στρατεύματα για την αντοχή τους και απένειμε βραβεία σε στρατιώτες.

Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του από την Μπαχμούτ, ο Ζελένσκι τη Δευτέρα παρέλαβε μια ουκρανική σημαία και είπε ότι θα την έφερνε στους ηγέτες των ΗΠΑ.

«Τα παιδιά παρέδωσαν την όμορφη ουκρανική σημαία μας με τις υπογραφές τους για να τη μεταβιβάσουμε», δήλωσε ο Ζελένσκι στο βίντεο. «Δεν βρισκόμαστε σε μια εύκολη κατάσταση. Ο εχθρός αυξάνει τον στρατό του και ο λαός μας είναι πιο γενναίος και χρειάζεται πιο ισχυρά όπλα. Θα το μεταβιβάσουμε από τα αγόρια στο Κογκρέσο, στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξή τους, αλλά δεν είναι αρκετή. Είναι μια νύξη – δεν είναι αρκετή».

Η Ρωσία ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν έχει πρόθεση να τερματίσει τον πόλεμο σύντομα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε την πρόταση του Ζελένσκι να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία και όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει. Αυτό περιλαμβάνει τις αμφισβητούμενες περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, τις οποίες ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσάρτησε στη Ρωσική Ομοσπονδία στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η δήλωση του Πούτιν σηματοδότησε τη μεγαλύτερη προσάρτηση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε σε ενημέρωση την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει «καμία προσδοκία» ότι οι μάχες στην περιοχή θα μειωθούν καθώς φτάνει ο χειμώνας.

«Καμία ένδειξη, σίγουρα καμία προσδοκία, ότι μέχρι το τέλος του έτους, θα υπάρξει τέλος του πολέμου», είπε. «Κανένας από τους δείκτες δεν δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε