Τετάρτη, 17 Απρ, 2024

Ογκώδης διαδήλωση στο Τελ Αβίβ κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η ισραηλινή κυβέρνηση – Ο Νετανιάχου στις ΗΠΑ

Περισσότεροι από 100.000 Ισραηλινοί διαδήλωσαν χθες Σάββατο στο Τελ Αβίβ κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου. Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε αρκετές πόλεις του Ισραήλ.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πυροδότησε η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος συνεχίζονται για 38η εβδομάδα.

Ένα τεράστιο πανό με κόκκινο φόντο έγραφε «Δικτάτορας κυνηγημένος» δίπλα σε μια φωτογραφία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ, ενώ πλήθος κόσμου εκφράζει σε κάθε ευκαιρία την αποδοκιμασία του για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθεί.

Στα τέλη Ιουλίου, αψηφώντας τις ογκώδεις διαδηλώσεις, το ισραηλινό κοινοβούλιο (Κνεσέτ) ενέκρινε τροπολογία που περιορίζει τη δυνατότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώνει κυβερνητικές αποφάσεις που κρίνει «ανάρμοστες».

Οι επικριτές της μεταρρύθμισης θεωρούν πως συνιστά απειλή για τη δημοκρατία στο Ισραήλ. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση Νετανιάχου υποστηρίζει ότι η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος είναι επιβεβλημένη προκειμένου να περιοριστούν «υπερβολικές» παρεμβάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο κυβερνητικό έργο. Μέχρι στιγμής, οι διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση για την επίτευξη συμβιβασμού δεν έχουν αποδώσει καρπούς.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ εξετάζει οκτώ προσφυγές κατά της επίμαχης τροπολογίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση όταν ρωτήθηκε εάν θα σεβόταν απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά της τροπολογίας. «Θεωρώ πως πρέπει να σεβόμαστε τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ότι το Ανώτατο Δικαστήριο πρέπει να σέβεται τα νομοσχέδια που ψηφίζει η Κνεσέτ», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Δ.Π.

Σε ψυχρό κλίμα η συνάντηση Μπάιντεν-Νετανιάχου

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συνάντησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, για πρώτη φορά από τότε που ο Ισραηλινός ηγέτης επέστρεψε στην εξουσία στα τέλη του περασμένου έτους. Συζήτησαν μια σειρά διμερών και περιφερειακών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ριάντ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Biden Meets Israel’s Prime Minister Netanyahu Amid Frosty Relations
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο περιθώριο της 78ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, στις 20 Σεπτεμβρίου 2023. (Jim Watson/AFP μέσω Getty Images)

 

Ο κος Μπάιντεν άνοιξε τη διμερή συνάντηση υπενθυμίζοντας πόσο καιρό γνωρίζει τον κο Νετανιάχου.

Στη συνέχεια δήλωσε ότι οι δύο τους θα συζητήσουν «δύσκολα ζητήματα», συμπεριλαμβανομένης της υπεράσπισης των «δημοκρατικών αξιών» και της διατήρησης της πορείας προς τη λύση των δύο κρατών με διαπραγματεύσεις, ένα προτεινόμενο πλαίσιο για τη διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Η αποτροπή του Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα αποτέλεσε επίσης προτεραιότητα της συνάντησης.

Τον Μάρτιο, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι δεν θα προσκαλέσει τον κο Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο στο εγγύς μέλλον, λόγω της προσπάθειάς του να αλλάξει το δικαστικό σύστημα του Ισραήλ.

Επίσης, σε συνέντευξή του στο CNN τον Ιούλιο, περιέγραψε το υπουργικό συμβούλιο του κου Νετανιάχου ως ακραίο. «Πρόκειται για ένα από τα πιο εξτρεμιστικά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου», δήλωσε στον Φαρίντ Ζακάρια του CNN.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε ανησυχίες για την προσπάθεια του κου Νετανιάχου να αναμορφώσει το δικαστικό σύστημα της χώρας στις αρχές του έτους. Η Κνεσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, ενέκρινε νομοθεσία που καταργούσε το «δόγμα της δικαιοσύνης και της λογικής», το οποίο χρησιμοποιούσε το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ για να κρίνει τις κυβερνητικές πολιτικές. Οι επικριτές υποστήριξαν ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις του κου Νετανιάχου θα έβλαπταν την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των κυβερνητικών οργάνων και θα αποσταθεροποιούσαν τη δημοκρατία της χώρας.

«Ακόμα και όταν έχουμε κάποιες διαφορές, η δέσμευσή μου στο Ισραήλ, ξέρετε, είναι ακλόνητη», δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης. «Νομίζω ότι χωρίς το Ισραήλ, δεν υπάρχει Εβραίος στον κόσμο που να είναι ασφαλής. Το Ισραήλ είναι απαραίτητο.»

«Ελπίζω ότι θα συναντηθούμε στην Ουάσιγκτον μέχρι το τέλος του έτους», είπε ο κος Νετανιάχου στον Πρόεδρο Μπάιντεν στις εναρκτήριες παρατηρήσεις του.

Και οι δύο ηγέτες τόνισαν τον κοινό στόχο μιας «πιο σταθερής και ευημερούσας Μέσης Ανατολής» και τον νέο οικονομικό διάδρομο που συμφωνήθηκε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί.

Στη σύνοδο κορυφής της G20 στις αρχές του μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ανακοίνωσαν μνημόνιο συμφωνίας για ένα έργο υποδομής που θα συνδέει την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Το έργο θα δημιουργήσει έναν οικονομικό διάδρομο που θα συνδέεται με μια σιδηροδρομική γραμμή και υφιστάμενα λιμάνια που διέρχονται από τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και το Ισραήλ.

Ισραήλ και Σαουδική Αραβία

Κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης, ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την ελπίδα του για την επιτυχία των προσπαθειών εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, σημειώνοντας ότι μια τέτοια ιδέα θα ήταν αδύνατη πριν από μια δεκαετία.

«Νομίζω ότι υπό την ηγεσία σας, κε Πρόεδρε, μπορούμε να σφυρηλατήσουμε μια ιστορική ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας», δήλωσε ο κος Νετανιάχου. «Και νομίζω ότι μια τέτοια ειρήνη θα μας βοηθήσει πολύ να προωθήσουμε το τέλος της αραβοϊσραηλινής σύγκρουσης, να επιτύχουμε τη συμφιλίωση μεταξύ του ισλαμικού κόσμου και του εβραϊκού κράτους και να προωθήσουμε μια πραγματική ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.»

Πριν από τρία χρόνια, το Ισραήλ εξομάλυνε τους δεσμούς του με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν, στο πλαίσιο των λεγόμενων Συμφωνιών του Αβραάμ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει τώρα για μια συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ. Αν και οι Συμφωνίες του Αβραάμ επέφεραν σημαντικές αλλαγές, η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι μια σαουδαραβο-ισραηλινή συμφωνία θα αποτελούσε καμπή στις περιφερειακές σχέσεις του Ισραήλ, τερματίζοντας ουσιαστικά την απομόνωσή του και ανοίγοντας το δρόμο για μια πιο ειρηνική και ευημερούσα περιοχή.

Ωστόσο,δεν είναι όλοι αισιόδοξοι για το χρονοδιάγραμμα επίτευξης μιας τέτοιας συμφωνίας. «Η προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να μεσολαβήσει για μια σαουδαραβο-ισραηλινή συμφωνία είναι μόνο η πιο πρόσφατη σε μια μακρά σειρά διπλωματικών προσπαθειών των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή», έγραψε σε πρόσφατη έκθεσή του ο Τζον Άλτερμαν, ανώτερος αντιπρόεδρος και διευθυντής του Προγράμματος Μέσης Ανατολής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

«Ενώ οι ελπίδες πολλαπλασιάζονται, είναι πιθανό να περάσουν χρόνια προτού επιτευχθεί μια ουσιαστική συμφωνία.»

Της  Emel Akan, με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε