Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
(Simona pilolla 2/Shutterstock)

Οι 5 καλύτερες τροφές μακροζωίας που επιβραδύνουν τη γήρανση

Από την Ann Louise Gittleman

Καθώς έκανα έρευνα για το νέο μου βιβλίο «Radical Longevity», κοίταξα προσεκτικά τους μακροβιότερους πληθυσμούς από την Οκινάουα της Ιαπωνίας και τη Σαρδηνία της Ιταλίας μέχρι την Κόστα Ρίκα, την Ελλάδα, τη Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια και τους Εβραίους Ασκενάζι από την Ανατολική Ευρώπη.

Τι διαφορετικό έκαναν; Είχαν απλώς καλά γονίδια; Προφανώς όχι, επειδή, σύμφωνα με μια Δανική μελέτη σχετικά με τον πληθυσμό και την υγεία, η γενετική ευθύνεται μόνο για το 20% έως 30% των παραγόντων μακροζωίας.

Έτσι, όπως μου αρέσει να λέω, «το DNA σας δεν είναι απλά το πεπρωμένο σας!».

Η μακροζωία έχει να κάνει με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Οι υπερηλικιωμένοι, τείνουν να τρώνε λιγότερες θερμίδες, αλλά απολαμβάνουν τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, υγιεινά και μη επεξεργασμένα. Σταματούν να τρώνε όταν αισθάνονται περίπου 80 τοις εκατό γεμάτοι, τρώνε πιο αργά και απολαμβάνουν τα γεύματα ως χρόνο για παύση και χαλάρωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ακολουθούν οι πέντε κορυφαίες τροφές μακροζωίας που απολαμβάνουν οι υπερηλικιωμένοι σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση. Θα είναι πολύ ωφέλιμο να τις ενσωματώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε στην διατροφή μας, κάτι που δεν είναι δύσκολο γιατί είναι και νόστιμες.

1. Μύρτιλα

Τα βατόμουρα είναι το αγαπημένο μου φρούτο που μπορώ να το καταναλώνω καθημερινά, είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά έχουν πολλά σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα – συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής ρεσβερατρόλης που καταπολεμά τη χοληστερόλη – από οποιοδήποτε άλλο κοινό φρούτο ή λαχανικό.

Μόνο ένα φλιτζάνι βατόμουρα περιέχει περισσότερο από το 25 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C και 4 γραμμάρια φυτικών ινών, καθώς και βιταμίνη Κ και μαγγάνιο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και της φλεγμονής των αρθρώσεων. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες τόσο αντιβακτηριακών όσο και αντιικών ενώσεων και μπορεί ακόμη και να σας προστατεύσουν από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

Οι τανίνες στα βατόμουρα χρησιμεύουν για τον καθαρισμό του πεπτικού συστήματος και προάγουν ένα υγιές ουροποιητικό σύστημα αποτρέποντας την ανάπτυξη βακτηρίων. Περιέχουν αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες εμποδίζουν την απορρόφηση των συνολικών θερμίδων τους. Και είναι φυσικά γλυκά, αλλά η χαμηλή τους ποσότητα φρουκτόζης τα κάνει ένα τέλειο σνακ χωρίς ενοχές.

2. Μπρόκολο

Το μπρόκολο πρέπει να βρίσκεται ψηλά στη λίστα των λαχανικών σας, τονώνει την όραση και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου και δίνει μια νεανική λάμψη στο δέρμα σας.

Υψηλό σε αντιοξειδωτικά, θείο και βιταμίνη C, το μπρόκολο είναι εξαιρετικό αποτοξινωτικό. Περιέχει επίσης ωμέγα 3, αμινοξέα και φυλλικό οξύ για να διατηρεί το δέρμα σας λαμπερό. Πλούσιο σε βήτα-καροτίνη, φώσφορο, ζεαξανθίνη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το μπρόκολο είναι εξαιρετικό για την προστασία των ματιών σας από ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.

Αν αυτό δεν είναι αρκετό για να σας στείλει στην κουζίνα για να μαγειρέψετε λίγο μπρόκολο για δείπνο, τι θα λέγατε για την ικανότητά του να βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης; Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χρώμιο, το οποίο βοηθά την ινσουλίνη να λειτουργεί σωστά ρυθμίζοντας το σάκχαρο στο αίμα και βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης υπό έλεγχο. Το μπρόκολο επίσης περιέχει μέταλλα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα όπως το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, ο φώσφορος και ο χαλκός. Και ξέρατε ότι το μπρόκολο είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου; Παρέχει 47 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου ανά 100 γραμμάρια για να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης ή άλλης αποδυνάμωσης των οστών και των δοντιών.

Μην ξεχνάτε τα φρέσκα φύτρα μπρόκολου! Περιέχουν την υψηλότερη γνωστή πηγή ζωτικών φυτοθρεπτικών συστατικών, ινδόλη-3-καρβινόλη και σουλφοραφάνη, που βοηθούν το συκώτι στην ικανότητά του να επεξεργάζεται και να εξουδετερώνει τις τοξίνες. Το σύστημα αποτοξίνωσης του σώματός μας χωρίζεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, τα ένζυμα αποτοξίνωσης αρχίζουν να επεξεργάζονται τους μεταβολίτες. Στη δεύτερη φάση, τα ένζυμα επεξεργάζονται μεταβολίτες, οι οποίοι διασπώνται ώστε να μπορούν εύκολα να απεκκριθούν από το σώμα.

Η σουλφοραφάνη αυξάνει την παραγωγή των ενζύμων της δεύτερης φάσης, προστατεύοντας το DNA από τις ελεύθερες ρίζες και προάγοντας την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Με την ικανότητα να επηρεάζει περισσότερα από 2.000 γονίδια, να ενεργοποιεί πολυάριθμους αμυντικούς μηχανισμούς και να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, η σουλφοραφάνη είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός παράγοντας τοξικότητας. Μπορείτε επίσης να βρείτε σουλφοραφάνη σε προϊόντα όπως το CS Health, το οποίο είναι 1.000 φορές πιο συμπυκνωμένο από το εκχύλισμα μπρόκολου.

3. Παντζάρια

Τα παντζάρια είναι μια από τις πιο αναγεννητικές τροφές για το σώμα σας, είναι το αστέρι της μακροζωίας που αξίζει να τα προσθέσετε στην καθημερινή σας διατροφή. Τα παντζάρια βοηθούν στην πέψη, αραιώνουν τη χολή, καθαρίζουν το συκώτι, αλκαλοποιούν το αίμα και ακόμη βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία και την αθλητική απόδοση. Είναι πλούσια σε κάλιο, μαγγάνιο, χαλκό, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνη C, σίδηρο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6, νιτρικά άλατα, φυτικές ίνες—και πολλά άλλα. Οι βεταλαΐνες στα παντζάρια συνεργάζονται με τη γλουταθειόνη για να βοηθήσουν το σώμα σας να αποτοξινωθεί.

Εάν ανησυχείτε για την απώλεια βάρους, τα παντζάρια είναι ο καλύτερος φίλος σας λόγω των πλεονεκτημάτων τους για το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη σας. Περιέχουν βεταΐνη, η οποία αραιώνει τη χολή που χρησιμοποιεί το συκώτι σας για να εκκρίνει τοξίνες και βοηθά στη διάσπαση των λιπών, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο, αντί να γεμίζουν τους γοφούς και τους μηρούς σας. Η ανεπάρκεια χολής είναι πολύ συχνή για όσους από εμάς είναι άνω των 60 ετών και ιδιαίτερα περισσότερο για όσους δεν έχουν χοληδόχο κύστη. Για όσους έχουν άθικτη τη χοληδόχο κύστη τους, η βεταΐνη βοηθά επίσης στην πρόληψη των χολόλιθων. Και αυξάνει ακόμη και τη σεροτονίνη, βοηθώντας στην τόνωση της διάθεσής σας.

4. Κριθάρι

Το πιο ενδιαφέρον εύρημα από όλα αφορούσε το κριθάρι. Ήταν το πιο συνηθισμένο δημητριακό που έτρωγαν οι υπερήλικες και αναρωτήθηκα γιατί. Ήξερα ότι ήταν πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες και ήταν επίσης μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου, αλλά αυτό που ανακάλυψα είναι ότι είναι επίσης μια από τις υψηλότερες γνωστές πηγές πυριτίου (ένας σημαντικός ανταγωνιστής του αλουμινίου).

Το αποφλοιωμένο κριθάρι θεωρείται δημητριακό ολικής αλέσεως, καθώς μόνο το εξωτερικό κέλυφος έχει αφαιρεθεί κατά την επεξεργασία. Μπορείτε να προσθέσετε αυτό το υπέροχο δημητριακό στα δημητριακά, τις σούπες και τα μαγειρευτά σας, ακόμη και ως βάση για χούμους.

Τα οφέλη του κριθαριού ολικής αλέσεως πηγάζουν όχι μόνο από την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, αλλά και από τα φυτοθρεπτικά συστατικά του, τα οποία είναι φυτικές ενώσεις με σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως το ότι είναι αντιοξειδωτικά. Στο κριθάρι, αυτά τα φυτοθρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν την ανοσία και είναι νευροπροστατευτικά, αντιφλεγμονώδη, αντιγηραντικά και ορμονορυθμιστικά.

Μου αρέσει ακόμα καλύτερα το κριθαρόχορτο γιατί τα μοναδικά φυτοθρεπτικά συστατικά του βοηθούν στην επιδιόρθωση του DNA. Είναι επίσης πλούσιο σε χλωροφύλλη. Το κριθαρόχορτο περιέχει επίσης αντιφλεγμονώδη ένζυμα και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από την ακτινοβολία.

5. Φασόλια

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, κοινό φαγητό που καταναλώνουν οι υπερήλικες δεν είναι άλλο από τα φασόλια. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα φασόλια είναι ένα από τα τρόφιμα με τις υψηλότερες φυτικές ίνες στη γη. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, βοηθούν στον έλεγχο της παχυσαρκίας, του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου και των γαστρεντερικών διαταραχών.

Και είναι εξαιρετικά σημαντικό να σημειωθεί ότι χωρίς επαρκείς διαλυτές φυτικές ίνες, η χολή ανακυκλώνεται στο σώμα μας αντί να διοχετεύεται έξω από το σώμα. Όταν συμβεί αυτό, γίνεται τοξικό και συχνά οδηγεί σε φλεγμονή του εντέρου, νόσο της χοληδόχου κύστης και του ήπατος και δερματικές παθήσεις όπως έκζεμα, ψωρίαση και ακμή.

Η προσθήκη φασολιών στη διατροφή σας μπορεί να είναι μια από τις πιο σημαντικές συνήθειες υγείας που μπορείτε να ενσωματώσετε λόγω της περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Ωστόσο, όπως γνωρίζουν οι υπερηλικιωμένοι, είναι σημαντικό να μειώσετε την περιεκτικότητα σε λεκτίνη για να μειώσετε την καταστροφή της επένδυσης του πεπτικού σας συστήματος και να αποτρέψετε τα αέρια ή το φούσκωμα. Για να το κάνετε αυτό, συνιστώ να μουλιάζετε τα φασόλια σας.

Μουλιάστε για τουλάχιστον 12 ώρες πριν το μαγείρεμα και προσθέστε μηλόξυδο στο νερό. Η προσθήκη μαγειρικής σόδας λέγεται ότι ενισχύει την εξουδετέρωση της λεκτίνης. Και το μαγείρεμα των φασολιών για τουλάχιστον 15 λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία λέγεται ότι μειώνει την τοξικότητα της λεκτίνης κατά 500 τοις εκατό.

Είθε να ζήσετε μέχρι τα 110 και να απολαύσετε αυτές τις πέντε υπερτροφές που αναφέρονται παραπάνω για να ενισχύσετε τη μακροζωία σας, να βελτιστοποιήσετε την υγεία σας και να ζήσετε με ευημερία την ζωής σας! Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με τη μακροζωία, μπορείτε να ανατρέξετε στο βιβλίο μου, «Radical Longevity».

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στον ιστότοπο AnnLouise.com

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε