Σάββατο, 27 Ιούλ, 2024
Κινέζοι παραστρατιωτικοί αστυνομικοί φρουρούν ένα σοκάκι δίπλα στην πλατεία Τιενανμέν πριν από μια ολονύκτια πρόβα στρατιωτικής παρέλασης για τον εορτασμό της 70ής επετείου της κομμουνιστικής Κίνας. Πεκίνο, 7 Σεπτεμβρίου 2019. (Greg Baker/AFP via Getty Images)

Οι Αυστραλοί παραμένουν «παγωμένοι» απέναντι στην Κίνα, καθώς αυξάνεται η ανησυχία για τη στρατιωτική απειλή της Ταϊβάν

Νέα μελέτη αποκάλυψε ότι σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον για την Ταϊβάν, λίγο περισσότεροι από τους μισούς Αυστραλούς θα ήταν αντίθετοι με τη φυσική είσοδο της σύγκρουσης στο έδαφος της Ταϊβάν.

Ωστόσο, οι Αυστραλοί ήταν υπέρ της υποστήριξης στην Ταϊβάν, με το 80% να δηλώνει ότι θα δέχονταν Ταϊβανέζους πρόσφυγες στην Αυστραλία, το 76% να υποστηρίζει την επιβολή οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων στο Πεκίνο, το 64% να υποστηρίζει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας και ένα άλλο 61% να υποστηρίζει τη χρήση του αυστραλιανού ναυτικού για να εμποδίσει την Κίνα να αποκλείσει την περιοχή γύρω από την Ταϊβάν.

Η δημοσκόπηση, που ολοκληρώθηκε από το Ινστιτούτο Lowy με έδρα το Σίδνεϊ, δείχνει επίσης ότι οι Αυστραλοί επιμένουν να θεωρούν την Κίνα απειλή για την ασφάλεια, με την πλειοψηφία της χώρας να συνεχίζει να πιστεύει ότι είναι «πολύ» ή «λίγο» πιθανό το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) να αποτελέσει στρατιωτική απειλή για τη χώρα μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

«Οι Αυστραλοί δεν θέλουν να δουν μια σύγκρουση στην περιοχή μας και είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την εμπλοκή της χώρας σε περίπτωση που ξεσπάσει ένας πόλεμος», δήλωσε ο Ράιαν Νήλαμ, Διευθυντής του Προγράμματος Κοινής Γνώμης και Εξωτερικής Πολιτικής του Ινστιτούτου Lowy.

«Αλλά είναι επίσης έτοιμοι να συμπαρασταθούν στις δημοκρατίες που απειλούνται.»

Το αμερικανικό πλοίο USS Chung-Hoon παρατηρεί ένα πλοίο του κινεζικού ναυτικού να πραγματοποιεί έναν «μη ασφαλή», όπως τον χαρακτήρισε, ελιγμό στο στενό της Ταϊβάν, στις 3 Ιουνίου 2023. Το κινεζικό πολεμικό πλοίο έκοψε απότομα την πορεία του αμερικανικού αντιτορπιλικού, αναγκάζοντας το αμερικανικό πλοίο να επιβραδύνει για να αποφύγει τη σύγκρουση. (Mass Communication Specialist 1st Class Andre T. Richard/U.S. Navy via AP)

 

Η εμπιστοσύνη των Αυστραλών στην Κίνα παραμένει σταθερά χαμηλή, μόλις στο 13%, ποσοστό που παραμένει σχεδόν ίδιο με αυτό της δημοσκόπησης του προηγούμενου έτους.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 2022, ο Μάικλ Φούλιλαβ, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Lowy, δήλωσε ότι η απώλεια εμπιστοσύνης οφείλεται στην πεποίθηση ότι το κομμουνιστικό καθεστώς έχει αλλάξει.

«Η εξωτερική του πολιτική έχει σκληρύνει και η διάθεσή του να δεχτεί κριτική έχει εξαφανιστεί», δήλωσε το 2022.

Η αλλαγή της στάσης ακολουθεί τη διπλωματική εκστρατεία του Πεκίνου ως πολεμιστή-λύκου κατά της Αυστραλίας, στο αποκορύφωμά της οποίας το Πεκίνο χρησιμοποίησε τον εμπορικό εξαναγκασμό και τις απειλές για να χειραγωγήσει την αυστραλιανή κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης. Η κινεζική πρεσβεία στην Αυστραλία εξέδωσε μάλιστα έναν κατάλογο με 14 ζητήματα τα οποία, όπως είπε, η χώρα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει προτού εξομαλυνθούν οι διπλωματικές σχέσεις.

Αυτά περιελάμβαναν τη λήξη των αρνητικών σχολιασμών στα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης και από τους Αυστραλούς βουλευτές σχετικά με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ), τον τερματισμό των εκκλήσεων για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την προέλευση του COVID-19, τη διακοπή των προσπαθειών της κυβέρνησης για την οικοδόμηση συνεργασίας με τους εταίρους του Ινδο-Ειρηνικού, την άρση της απαγόρευσης της Huawei από το δίκτυο 5G της χώρας το 2018 και τους νόμους της Αυστραλίας για την ξένη παρέμβαση.

Ούτε η Ρωσία είναι αξιόπιστη

Αλλά η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται στο παροιμιώδες σκυλόσπιτο με τους Αυστραλούς.

Οι Αυστραλοί πιστεύουν επίσης ότι η Ρωσία, όπως και η Κίνα, δεν είναι σε θέση να ενεργήσει υπεύθυνα στον κόσμο, σε αντίθεση με την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, οι οποίες βρίσκονται στην κορυφή των χωρών που εμπιστεύονται περισσότερο οι Αυστραλοί.

«Είναι δύσκολο να δούμε την εμπιστοσύνη στη Ρωσία να ανακάμπτει όσο συνεχίζεται η επιθετικότητά της απέναντι στην Ουκρανία», δήλωσε ο κ. Φούλιλαβ.

«Κατά το δεύτερο έτος της σύγκρουσης και καθώς η Ουκρανία προετοιμάζει την αντεπίθεσή της, η συντριπτική πλειοψηφία των Αυστραλών εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της βοήθειας προς το Κίεβο.»

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε στην πλατεία Μαϊντάν, στο Κίεβο της Ουκρανίας, την Κυριακή 3 Ιουλίου 2022, κατά τη 12ωρη επίσκεψή του στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. (AAP Image/Lukas Coch)

 

Σχεδόν το 85% υποστηρίζει την αποδοχή προσφύγων από την Ουκρανία, ενώ πάνω από τα τρία τέταρτα υποστηρίζουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, τα δύο τρίτα των Αυστραλών τάσσονται είτε «έντονα» είτε «κάπως» υπέρ της απόφασης για την απόκτηση πυρηνικών υποβρυχίων στο πλαίσιο της συμφωνίας AUKUS.

Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς είναι αβέβαιοι ή έχουν την πεποίθηση ότι τα υποβρύχια δεν θα επηρεάσουν την περιφερειακή ασφάλεια. Σχεδόν οι μισοί Αυστραλοί πιστεύουν επίσης ότι δεν άξιζε η εκτιμώμενη τιμή των 386 δισεκατομμυρίων δολαρίων (262 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ).

Η ασφάλεια των αλυσίδων εφοδιασμού είναι σημαντική για τους Αυστραλούς

Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι το 70% των Αυστραλών πιστεύει ότι το έθνος πρέπει να διασφαλίσει ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού του περνούν από φιλικές χώρες, ακόμη και αν αυτό σημαίνει υψηλότερες τιμές. Αντίθετα, το 29% ήθελε να διατηρήσει το κόστος όσο το δυνατόν χαμηλότερα, ακόμη και αν αυτό σήμαινε ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού περνούσαν από μη φιλικές χώρες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης προέκυψαν μετά από ένα σημαντικό πλήγμα που δέχθηκε η Αυστραλία στην εξαγωγική της βιομηχανία, όταν το ΚΚΚ επέβαλε εμπορικές κυρώσεις σε διάφορα αυστραλιανά προϊόντα σε αντίποινα για το αίτημα της κυβέρνησης Μόρισον για ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με την προέλευση του COVID-19. Η συνεχιζόμενη κατάσταση έχει κοστίσει στην αυστραλιανή οικονομία περίπου 20 δισεκ. δολάρια (13,5 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ).

Κινέζος παραστρατιωτικός αστυνομικός, στην πύλη εισόδου της πρεσβείας της Αυστραλίας στο Πεκίνο, στις 9 Ιουλίου 2020. (Nicolas Asfour/AFP via Getty Images)

 

Πολλοί Αυστραλοί είναι επίσης επιφυλακτικοί απέναντι στις ενέργειες του Πεκίνου στην περιοχή του Ειρηνικού, με σχεδόν το 90% των Αυστραλών να εξακολουθούν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο το Πεκίνο να ανοίξει στρατιωτική βάση σε μια νησιωτική χώρα του Ειρηνικού.

Η βαθιά αυτή ανησυχία ακολουθεί τις αποκαλύψεις ότι οι Νήσοι Σολομώντος υπέγραψαν συμφωνία ασφαλείας με το Πεκίνο, η οποία επιτρέπει τη στάθμευση στρατευμάτων, όπλων και ναυτικών πλοίων στο έδαφός τους, το οποίο συνορεύει με μια ζωτικής σημασίας περιφερειακή εμπορική οδό.

Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση των Νήσων Σολομώντος παραχώρησε σύμβαση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Κίνας για την αναβάθμιση του διεθνούς λιμανιού της. Η κινεζική κρατική κατασκευαστική εταιρεία φέρεται να ήταν η μόνη εταιρεία που υπέβαλε προσφορά για το έργο.

 

Των Rebecca Zhu και Victoria Kelly-Clark

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε