Δευτέρα, 22 Ιούλ, 2024
Το λογότυπο της Temu εμφανίζεται σε έναν φορητό υπολογιστή στο San Anselmo της Καλιφόρνια, στις 26 Φεβρουαρίου 2024. (Εικονογράφηση: Justin Sullivan/Getty Images)

Οι Αμερικανοί προειδοποιούνται να σταματήσουν να κάνουν αγορές μέσω της κινεζικής εφαρμογής Temu

«Η Temu δεν είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για αγορές όπως η Amazon ή η Walmart. Είναι μια επιχείρηση κλοπής δεδομένων», λέει ο γενικός εισαγγελέας του Αρκάνσας Τιμ Γκρίφιν.

Ο κορυφαίος εισαγγελέας του Αρκάνσας προειδοποίησε στις 2 Ιουλίου ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί στη χρήση της εφαρμογής Temu, επειδή πρόκειται ουσιαστικά για μια «επιχείρηση κλοπής δεδομένων».

«Η απειλή από την Κίνα δεν είναι καινούργια και είναι πραγματική», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας του Αρκάνσας Τιμ Γκρίφιν στο Fox Business στις 2 Ιουλίου, μία εβδομάδα μετά την κατάθεση αγωγής από το γραφείο του κατά της εταιρείας. «Η Temu δεν είναι μια διαδικτυακή αγορά όπως η Amazon ή η Walmart. Είναι μια επιχείρηση κλοπής δεδομένων που πουλάει αγαθά ως μέσο για έναν σκοπό».

Είπε ότι είναι «σύνηθες για μια διαδικτυακή αγορά όπως η Amazon, όπως η Walmart, να συλλέγει ορισμένα δεδομένα των καταναλωτών στο πλαίσιο της κανονικής λειτουργίας της επιχείρησης. Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει εδώ».

Αντίθετα, η εταιρεία χρησιμοποιεί κακόβουλο και κατασκοπευτικό λογισμικό για να «μπει στο τηλέφωνό σας, στη συσκευή σας και να συλλέξει τα δεδομένα σας», δήλωσε ο κ. Γκρίφιν.

«Όχι μόνο τα παραδοσιακά δεδομένα των καταναλωτών, αλλά χρησιμοποιώντας κακόβουλο λογισμικό, κατασκοπευτικό λογισμικό για να έχουν πλήρη πρόσβαση στις πληροφορίες σας. Και [πηγαίνοντας] ένα βήμα παραπέρα, ο κώδικάς τους είναι γραμμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγεται η ανίχνευση», είπε.

Η Temu λειτουργεί από τη μητρική εταιρεία Pinduoduo Inc. με έδρα τη Σαγκάη της Κίνας, η οποία περιλαμβάνει «πρώην Κινέζους κομμουνιστές αξιωματούχους» στις τάξεις της, δήλωσε ο κ. Γκρίφιν.

Η αγωγή, η οποία κατατέθηκε κατά της μητρικής εταιρείας της εταιρείας, ζητά δίκη με σώμα ενόρκων καθώς και μόνιμο αποκλεισμό των δραστηριοτήτων συλλογής δεδομένων της Temu. Ζητείται επίσης πρόστιμο 10.000 δολαρίων για κάθε παραβίαση ενός νόμου της πολιτείας του Αρκάνσας, γνωστού ως νόμος περί παραπλανητικών πρακτικών.

Η αγωγή επικαλείται κυρίως έρευνα της Grizzly Research, η οποία αναλύει εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, και ισχυρίζεται ότι η Temu μπορεί «σκόπιμα […] να αποκτήσει απεριόριστη πρόσβαση στο λειτουργικό σύστημα του τηλεφώνου ενός χρήστη, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της κάμερας του χρήστη, της συγκεκριμένης θέσης, των επαφών, των μηνυμάτων κειμένου, των εγγράφων και άλλων εφαρμογών».

Στην έκθεσή της, η Grizzly Research ανέφερε ότι υποψιάζεται ότι η Temu «ήδη πουλάει, ή σκοπεύει να πουλήσει, παράνομα κλεμμένα δεδομένα από πελάτες δυτικών χωρών για να διατηρήσει ένα επιχειρηματικό μοντέλο που κατά τα άλλα είναι καταδικασμένο σε αποτυχία».

«Η Temu εκτιμάται ότι χάνει 30 δολάρια ανά παραγγελία. Οι διαφημιστικές της δαπάνες και τα έξοδα αποστολής (1 έως 2 εβδομάδες από την Κίνα, ταχεία παράδοση στις ΗΠΑ) είναι αστρονομικά», αναφέρεται στην έκθεση.

«Αναρωτιέται κανείς πώς αυτή η επιχείρηση θα μπορούσε ποτέ να είναι κερδοφόρα. Η Temu είναι ένας διαβόητος κακός παράγοντας στον κλάδο της. Βλέπουμε αχαλίνωτη χειραγώγηση χρηστών, απάτες που μοιάζουν με αλυσιδωτές επιστολές από συγγενείς και φίλους για την προώθηση εγγραφών και, συνολικά, τις πιο επιθετικές και αμφισβητήσιμες τεχνικές για τη χειραγώγηση μεγάλου αριθμού ανθρώπων για την εγκατάσταση της εφαρμογής».

Σε δήλωσή της μετά την κατάθεση της αγωγής, η Temu δήλωσε ότι είναι «απογοητευμένη» και δήλωσε ότι η αγωγή δεν παραθέτει «καμία ανεξάρτητη πραγματογνωμοσύνη».

«Οι ισχυρισμοί της αγωγής βασίζονται σε παραπληροφόρηση που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, κυρίως από έναν πωλητή ανοικτών πωλήσεων, και είναι εντελώς αβάσιμοι. Αρνούμαστε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς και θα υπερασπιστούμε σθεναρά τους εαυτούς μας», δήλωσε η εταιρεία. «Κατανοούμε ότι ως νέα εταιρεία με καινοτόμο μοντέλο εφοδιαστικής αλυσίδας, κάποιοι μπορεί να μας παρεξηγήσουν με την πρώτη ματιά και να μην μας καλωσορίσουν».

Σύμφωνα με τον ιστότοπο αναλύσεων Backlinko, η Temu ήταν η εφαρμογή αγορών με τις περισσότερες λήψεις σε όλο τον κόσμο το 2023, με περισσότερες από 330 εκατομμύρια λήψεις – περίπου 1,8 φορές περισσότερες από την εφαρμογή Amazon Shopping.

Την 1η Ιουλίου, το Texas Public Policy Foundation (Ίδρυμα Δημόσιας Πολιτικής του Τέξας) εξέδωσε παρόμοια προειδοποίηση για την εφαρμογή, λέγοντας ότι «μπορεί να έχει πρόσβαση σχεδόν σε οτιδήποτε στο τηλέφωνό σας», πράγμα που σημαίνει ότι οι αξιωματούχοι του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας «θα μπορούσαν θεωρητικά να εγκαταστήσουν εφαρμογές και αρχεία κατασκοπευτικού λογισμικού στην έξυπνη συσκευή ενός ατόμου για να τα χρησιμοποιήσουν για την πλήρη παρακολούθηση όλων των δραστηριοτήτων του χρήστη σε ένα τηλέφωνο».

«Αυτό θα επέτρεπε στην Κίνα να παρακολουθεί τις κινήσεις στο πληκτρολόγιο και τα αρχεία καταγραφής για να έχει άμεση εικόνα των διαπιστευτηρίων σύνδεσης για άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τραπεζικούς λογαριασμούς», προειδοποίησε το ίδρυμα.

Οι εκπρόσωποι της Temu δεν απάντησαν μέχρι την ώρα της δημοσίευσης του άρθρου σε αίτημα των Epoch Times για σχολιασμό.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε