Τετάρτη, 24 Απρ, 2024
Οι υπουργοί οικονομικών της G7, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, του OECD και του ΔΝΤ, σε μια κοινή φωτογραφία στο Λάνκαστερ Χάους, Λονδίνο, 5 Ιουνίου 2021. (Henry Nicholls /Reuters)

Οι χώρες της G7 καταλήγουν σε ιστορική συμφωνία για φορολόγηση μεγάλων πολυεθνικών

ΛΟΝΔΙΝΟ — Μια ομάδα των πλουσιότερων χωρών του κόσμου έφτασε σε μια συμφωνία ορόσημο το Σάββατο για κλείσιμο των διασυνοριακών φορολογικών «παραθύρων» που χρησιμοποιούνται από κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου.

Η ομάδα των επτά χωρών είπε ότι θα υποστηρίξει έναν ελάχιστο παγκόσμιο φόρο μεγάλων επιχειρήσεων τουλάχιστον 15 τοις εκατό, και θα θέσει μέτρα που θα διασφαλίσουν ότι οι φόροι πληρώνονται στις χώρες όπου λειτουργούν οι επιχειρήσεις.

«Μετά από χρόνια συζήτησης, οι υπουργοί οικονομικών της G7 έφτασαν σε μια ιστορική συμφωνία για αναμόρφωση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος για γίνει κατάλληλο για την παγκόσμια ψηφιακή εποχή», είπε ο Βρετανός υπουργός οικονομικών Ρίσι Σουνάκ σε δημοσιογράφους.

Το σύμφωνο, που θα μπορούσε να διαμορφώσει την βάση μιας παγκόσμιας συνθήκης τον επόμενο μήνα, στοχεύει στον τερματισμό του επί δεκαετιών «αγώνα προς τα κάτω» στον οποίον χώρες συναγωνίζονται για την προσέλκυση επιχειρηματικών γιγάντων με υπερβολικά χαμηλούς φόρους και εξαιρέσεις.

Αυτό με την σειρά του έχει κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολαρίων στα δημόσια ταμεία – ένα μειονέκτημα που τώρα χρειάζεται να αλλάξουν με ακόμα περισσότερη βιασύνη για να πληρώσουν για το τεράστιο κόστος της στήριξης οικονομιών που ταλαιπωρήθηκαν από την κρίση κορωνοϊού.

Οι υπουργοί συναντήθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο στο Λονδίνο για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας COVID-19.

Οι υπουργοί επίσης συμφώνησαν να κινηθούν προς το να κάνουν τις εταιρείες να δηλώνουν την περιβαλλοντική τους επίπτωση με έναν πιο τυποποιημένο τρόπο ώστε οι επενδυτές να μπορούν ευκολότερα να αποφασίσουν αν θα τις χρηματοδοτήσουν, ένας βασικός στόχος για την Βρετανία.

Πλούσια κράτη έχουν προσπαθήσει για χρόνια να συμφωνήσουν για έναν τρόπο απόκτησης περισσότερων εσόδων από μεγάλες πολυεθνικές όπως οι Google, Amazon, και Facebook, που συχνά εξασφαλίζουν κέρδη σε περιοχές όπου πληρώνουν μικρό ή μηδενικό φόρο.

Η διοίκηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έδωσε στις τελματωμένες συζητήσεις νέα ώθηση προτείνοντας έναν ελάχιστο παγκόσμιο φόρο μεγάλων επιχειρήσεων της τάξης του 15 τοις εκατό, πάνω από το επίπεδο σε χώρες όπως η Ιρλανδία αλλά κάτω από το χαμηλότερο επίπεδο στις G7.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε