Τρίτη, 07 Φεβ, 2023
Ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλλιβαν μιλά στην καθημερινή συνέντευξη τύπου στον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον, 12 Μαρτίου 2021. (Olivier Douliery/AFP μέσω Getty Images)

Οι δασμοί δεν είναι προτεραιότητα κατά την συνάντηση ΗΠΑ-Κίνας: Σάλλιβαν

Το εμπόριο δεν θα έχει κεντρική θέση όταν η αποστολή της Ουάσινγκτον συναντήσει τους ομολόγους τους της Κίνας στην Αλάσκα την επόμενη εβδομάδα, είπε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλλιβαν σε δημοσιογράφους στις 12 Μαρτίου.

Ο Σάλλιβαν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονυ Μπλίνκεν, θα μιλήσουν με τον υπουργό εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι και τον διπλωμάτη εξωτερικής πολιτικής Γιανγκ Τζιετσί στις 18 Μαρτίου, στην πρώτη ανωτάτου επιπέδου συνάντηση από την ανάληψη του αξιώματος από τον Τζο Μπάιντεν.

Ερωτηθείς για τους εμπορικούς δασμούς στην Κίνα, είπε ότι δεν αναμένει ότι «η εμπορική συμφωνία πρώτου σταδίου θα είναι ένα βασικό θέμα στην συζήτηση την επόμενη εβδομάδα.»

«Αυτή είναι η προσπάθειά μας να πούμε καθαρά στην κινεζική κυβέρνηση πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να προχωρήσουν σε ένα στρατηγικό επίπεδο, ποια πιστεύουμε πως είναι τα θεμελιώδη συμφέροντα και αξίες μας, και ποιες είναι οι ανησυχίες μας με τις δραστηριότητές τους», είπε ο Σάλλιβαν σε σύντομη συνέντευξη τύπου στον Λευκό Οίκο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκφράσουν ανησυχίες για τις δράσεις του καθεστώτος στο Χονγκ Κονγκ, Σιντζιάνγκ, Ταϊβάν, και θέματα που αναφέρουν οι ασιάτες σύμμαχοι την Παρασκευή – τον «εξαναγκασμό συμμόρφωσης από το Πεκίνο προς την Αυστραλία, την παρενόχληση που κάνουν γύρω από τις νήσους Σενκάκου, την επιθετικότητά τους στα σύνορα με την Ινδία», είπε ο Σάλλιβαν.

«Έτσι αυτό θα παραμείνει περισσότερο σε αυτήν την ζώνη και δεν θα πάει σε λεπτομέρειες ερωτήσεων περί δασμών ή ελέγχου εξαγωγών», είπε.

Πρόσθεσε ότι θα μεταφέρουν το μήνυμα «σε ένα ευρύ επίπεδο» ότι η διοίκηση θα λάβει δράσεις για την προστασία της αμερικανικής τεχνολογίας από το να χρησιμοποιηθεί με τρόπους που υπονομεύουν τις αμερικανικές αξίες ή ασφάλεια.

«Αλλά όσον αφορά τις λεπτομέρειες των θεμάτων, έχουμε περισσότερα να κάνουμε με τους συμμάχους μας και εταίρους για να βρούμε μια κοινή προσέγγιση, μια συνεργατική προσέγγιση, πριν μιλήσουμε συγκεκριμένα για αυτά τα ζητήματα με την κινεζική κυβέρνηση», είπε.

Ο Μπάιντεν είχε την πρώτη διάσκεψη κορυφής την Παρασκευή με επικεφαλής της Ιαπωνίας, Ινδίας, και Αυστραλίας, μια ανεπίσημη συμμαχία γνωστή ως η «Τετράδα». Ο Σάλλιβαν, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου, είπε ότι «μίλησαν για τον ανταγωνισμό των μοντέλων μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας» και εξέφρασαν αυτοπεποίθηση ότι «η δημοκρατία είναι το καλύτερο σύστημα» για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Οι τέσσερις επικεφαλής «διασαφήνισαν ότι κανένας εξ αυτών δεν τρέφει αυταπάτες περί Κίνας», σύμφωνα με τον Σάλλιβαν.

Στις 11 Μαρτίου, την τελευταία μέρα του ετησίου συνεδρίου της Κίνας στο Πεκίνο, η Βουλή των 2.895 μελών του καθεστώτος «επικύρωσε» ένα προαποφασισμένο προσχέδιο απόφασης για τον έλεγχο των εκλογών στο Χονγκ Κονγκ. Η εκλογική αναμόρφωση θα εξασφαλίζει ότι μόνον πιστοί του Πεκίνου μπορούν να κυβερνούν την πόλη, μια κίνηση που ο εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, χαρακτήρισε ως «μια άμεση επίθεση στην αυτονομία του Χονγκ Κονγκ, τις ελευθερίες του, και τις δημοκρατικές διαδικασίες.»

Ενώ ο Πράις είπε πως η διοίκηση «σίγουρα δεν θα επιτεθεί συζητώντας τις περιοχές στις οποίες διαφωνούμε», το Πεκίνο έδειξε σήματα ότι δεν θα αλλάξει πορεία.

Ο Τζάο Λίτζιεν, εκπόσωπος τύπου του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών, χαρακτήρισε την δίωξη των μουσουλμανικών μειονοτήτων της Σιντζιάνγκ – την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ονόμασε «γενοκτονία» τον Ιανουάριο – ως «ψεύδη και παραπληροφόρηση».

Προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να «σταματήσουν την παρέμβαση στα θέματα του Χονγκ Κονγκ της Κίνας».

«Η Κίνα θα αποσαφηνίσει την θέση της», είπε σε μια προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι η συνάντηση, «που προτάθηκε από την πλευρά των ΗΠΑ», θα πρέπει να «εστιαστεί στην συνεργασία».

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε