Δευτέρα, 20 Μαΐ, 2024
Η συνεργάτης του Τζέφρι Επστάιν, Γκισλέιν Μάξγουελ, κάθεται καθώς διαβάζεται η ετυμηγορία για την ενοχή της στη δίκη της για σεξουαλική κακοποίηση σε σκίτσο δικαστηρίου στη Νέα Υόρκη στις 29 Δεκεμβρίου 2021. (Jane Rosenberg/Reuters)

Οι δικηγόροι της Γκισλέιν Μάξγουελ ζητούν επιείκεια στην καταδίκη

Οι δικηγόροι της Γκισλέιν Μάξγουελ, της κάποτε φίλης του σωματέμπορου Τζέφρι Επστάιν, ζήτησαν από περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη ποινή «αρκετά χαμηλότερη» από τα 20 χρόνια που πρότεινε το Τμήμα Αναστολών.

Η Μάξγουελ καταδικάστηκε στα τέλη του 2021 για σεξουαλική διακίνηση ανηλίκων προς τον εκλιπόντα Έπσταϊν, έναν πλούσιο χρηματιστή με δεσμούς με εκλεκτά πρόσωπα της βρετανικής βασιλικής οικογένειας και της επιχειρηματικής και πολιτικής σφαίρας των ΗΠΑ. Η αίτηση της Μάξγουελ για νέα δίκη απορρίφθηκε από το δικαστήριο τον Απρίλιο.

Τώρα, σε δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο Μανχάταν στις 15 Ιουνίου, οι δικηγόροι της Μάξγουελ ισχυρίστηκαν ότι άξιζε επιείκεια επειδή, ενώ διευκόλυνε την εκμετάλλευση από τον Επστάιν, ο εκλιπών χρηματιστής ήταν ο «εγκέφαλος» και «κύριος θύτης».

«Ο Επστάιν απέφυγε μια σημαντική ποινή όταν διώχθηκε για πρώτη φορά στη Φλόριντα για αυτά τα αδικήματα και στη συνέχεια απέφυγε κάθε περαιτέρω τιμωρία πεθαίνοντας ένα μήνα μετά τη σύλληψη και την κράτησή του στη Νέα Υόρκη», έγραψαν οι δικηγόροι της Μάξγουελ (pdf).

«Όμως το Δικαστήριο αυτό δεν μπορεί να καταδικάσει την κα. Μάξγουελ σαν να ήταν ο αντικαταστάτης του Επστάιν απλώς και μόνο επειδή ο Επστάιν δεν είναι πλέον εδώ. Η κα. Μάξγουελ δεν μπορεί και δεν πρέπει να φέρει όλη την τιμωρία για την οποία θα έπρεπε να θεωρηθεί υπεύθυνος ο Έπσταϊν».

Οι δικηγόροι θέλουν επίσης ο δικαστής να λάβει υπόψη του τις συνθήκες που λέγεται ότι υπέστη η Μάξγουελ κατά την προδικαστική κράτησή της στην απομόνωση και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι οποίες, όπως λένε, ήταν πιο «επαχθείς και τιμωρητικές» από το συνηθισμένο.

Για αυτούς και για άλλους λόγους, υποστήριξαν ότι μια ποινή μικρότερη των 20 ετών θα ήταν «επαρκής, αλλά όχι μεγαλύτερη από την αναγκαία».

Για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους, οι δικηγόροι προσκόμισαν επιστολές από την οικογένεια και τους φίλους της, έναν πρώην υπάλληλο και έναν ιατροδικαστή-ψυχίατρο που την αξιολόγησε στη φυλακή, σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσουν ότι η Μάξγουελ χαρακτηρίζεται «κακοποιός, πλούσια κληρονόμος και αδιάφορη κοσμική κυρία».

Οι δικηγόροι της Μάξγουελ, κάνοντας λόγο για ελαφρύτερη ποινή, είπαν ότι είχε «τραυματική παιδική ηλικία με έναν αυταρχικό, ναρκισσιστή και απαιτητικό πατέρα», γεγονός που την έκανε, όπως λένε, ευάλωτη στον Έπσταϊν, τον οποίο φέρεται να γνώρισε αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα της. Αυτό, λένε, ήταν το «μεγαλύτερο λάθος που έκανε στη ζωή της».

Ζήτησαν επίσης από τον δικαστή να λάβει υπόψη του την ηλικία της 60χρονης σωματέμπορου, το γεγονός ότι καταδικάζεται για τα λεγόμενα «μη βίαια αδικήματα» που συνέβησαν πριν από δεκαετίες, καθώς και άλλους παράγοντες, όπως οι συνθήκες προφυλάκισής της.

Ενώ αποδόθηκε δικαιοσύνη για ορισμένα από τα θύματα του Έπσταϊν και της Μάξγουελ όταν καταδικάστηκε τον Απρίλιο, ένας ειδικός κατά της εμπορίας ανθρώπων δήλωσε ότι η δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε συνολικά, καθώς κανένας από τους πελάτες της σεξουαλικής εκμετάλλευσης δεν συνελήφθη.

«Η Γκισλέιν Μάξγουελ πρέπει να είναι πίσω από τα κάγκελα, οπωσδήποτε. Άρα υπάρχει δικαιοσύνη, αλλά συνολικά για την καταπολέμηση του εγκλήματος της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, απολύτως καμία δικαιοσύνη», δήλωσε στο NTD ο Τζάκο Μπούγιενς, ιδρυτής της SHAREtogether, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εμπορίας παιδιών, σε συνέντευξή του τον Ιανουάριο.

Ο Μπούγιενς δήλωσε ότι κανένας από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στην πλευρά της «ζήτησης» του εγκλήματος, τα ονόματα των οποίων φέρεται να περιλαμβάνονται σε ένα «μικρό μαύρο βιβλίο» 97 σελίδων, δεν βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα. Το βιβλίο αυτό είναι σφραγισμένο βάσει συμφωνίας μεταξύ του δικηγόρου της Μάξγουελ και των εισαγγελέων.

«Ο νόμος απέτυχε να εντοπίσει όσους αγοράζουν σεξ με παιδιά. Αυτοί που είναι η πλευρά της ζήτησης στη βιομηχανία πρέπει να συλληφθούν και πρέπει να παραδειγματιστούν – και πάλι, αυτό δεν συνέβη. Βλέπουμε ένα βιβλίο να σφραγίζεται, βλέπουμε ονόματα να σφραγίζονται, βλέπουμε κανέναν από τους αγοραστές να μην πηγαίνει στο εδώλιο του μάρτυρα. Κανένας από τους αγοραστές δεν βλέπει ποινή φυλάκισης», δήλωσε.

Η καταδίκη του Μάξγουελ έχει προγραμματιστεί για τις 28 Ιουνίου από την δικαστή του αμερικανικού δικαστηρίου Άλισον Νέιθαν.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε