Κυριακή, 23 Ιούν, 2024
(David McNew/Getty Images)

Οι δήμοι που καίγονται στη Β.Εύβοια είχαν απορρίψει απόφαση της ΡΑΕ για αιολικά πάρκα πριν 2 εβδομάδες

Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η αποκάλυψη πως η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) είχε εκδώσει αποφάσεις για άδειες κατασκευής αιολικών πάρκων για τις περιοχές που αυτή τη στιγμή καίγονται αβοήθητες στη βόρεια Εύβοια. Μάλιστα τις αποφάσεις είχαν απορρίψει με ψήφισμα οι δήμοι των περιοχών στις 22/7.

Πιο συγκεκριμένα η ΡΑΕ εξέδωσε την υπ΄αριθμόν 504/2021 απόφαση, με την οποία χορηγούσε άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 48 MW, στη θέση «ΠΥΞΑΡΙΑ ΠΡΙΟΝΑΣ», των Δημοτικών Ενοτήτων ΚΗΡΕΩΣ, ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, των Δήμων ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ – ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ, ΔΙΡΦΥΩΝ – ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΙΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» και το δ.τ. «ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΙΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ Μ.Α.Ε.».

Η απόφαση 504/2021 εκδόθηκε στις 24 Ιουνίου 2021. Η εταιρεία που λάμβανε το “πράσινο” φως για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη θέση «Πυξαριά Πριόνας» είναι η Αιολική Μαρμαρίου Ευβοίας Μ.Α.Ε., μέλος του ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Ένα στιγμιότυπο οθόνης με τη απόφαση από τον ιστότοπο της ΡΑΕ

 

Το σύνολο των ανεμογεννητριών που προβλέπονται από τις άδειες είναι συνολικά 65.

Λίγες μέρες μετά, υπήρξε αίτημα έκτακτης σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας γι’ αυτό το θέμα, όπου εξέφρασαν τις ανησυχίες τους καθώς οι ιδιοκτησίες στις οποίες η ΡΑΕ έδωσε άδειες στη Βόρεια Εύβοια ανήκουν σε δασικούς συνεταιρισμούς, στην Εκκλησία και βρίσκονται και σε περιοχές NATURA.

Στις 15 Ιουλίου 2021 ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης, δήμαρχος Μαντουδίου – Αγίας Άννας, σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα Eviathema.gr, αναφερόταν στην απόφαση της ΡΑΕ.

Το δημοτικό συμβούλιο με ψήφισμα τελικά εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση της ΡΑΕ στις 22/7, δηλαδή 15 ημέρες πριν από τη φωτιά.

Το άρθρο 117 του Συντάγματος ορίζει ότι η «Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό». Ωστόσο, με την απόφαση 2499/2012 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικράτειας, έκρινε ότι το Σύνταγμα μπορεί να καταστρατηγηθεί εάν είναι να γίνουν αιολικοί σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας. Εισηγητής της απόφασης ήταν η κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε