Σάββατο, 13 Ιούλ, 2024
Στιγμιότυπο από βίντεο που δημοσιεύθηκε από την Υπηρεσία Τύπου Πριγκόζιν στις 23 Ιουνίου 2023, όπου ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο εκατομμυριούχος επικεφαλής του ιδιωτικού μισθοφορικού στρατού Βάγκνερ, δίνει συνέντευξη, σε απροσδιόριστη τοποθεσία. (Prigozhin Press Service via AP)

Οι δυνάμεις της Βάγκνερ καταλαμβάνουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη ρωσική πόλη Ροστόφ, λέει ο επικεφαλής της Βάγκνερ, ενώ το Κρεμλίνο διατάσσει τη σύλληψή του

Η Ρωσία κατηγορεί τον επικεφαλής της Βάγκνερ για υποκίνηση ένοπλης ανταρσίας

Ο επικεφαλής και ιδρυτής του ρωσικού ιδιωτικού μισθοφορικού στρατού Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε ότι η στρατιωτική του δύναμη των 25.000 ατόμων καταλαμβάνει τώρα όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Ροστόφ, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου της, ενώ η Ρωσία ζητεί τη σύλληψή του με την κατηγορία της υποκίνησης ένοπλης εξέγερσης.

Στο Ροστόφ, περίπου 60 μίλια από τα σύνορα με την Ουκρανία, βρίσκεται και το αρχηγείο της ρωσικής Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, η οποία επιβλέπει τις μάχες στην Ουκρανία.

Ο Πριγκόζιν, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram νωρίς το Σάββατο, απαίτησε να συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον κορυφαίο στρατηγό της Ρωσίας Βαλερί Γερασίμοφ στο στρατιωτικό αρχηγείο, για να συζητήσουν τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Είπε ότι τα στρατεύματα της Βάγκνερ θα προχωρήσουν και προς τη Μόσχα, εάν οι δύο δεν συναντηθούν μαζί του στο Ροστόφ-ον-Ντον.

Αυτό συμβαίνει ενώ η Ρωσία ανακοίνωσε τη διενέργεια ποινικής έρευνας κατά του Πριγκόζιν με την κατηγορία της υποκίνησης ένοπλης εξέγερσης, αφότου ο ίδιος ορκίστηκε αντίποινα κατά του ρωσικού στρατού και της ηγεσίας του, για την επίθεση που ισχυρίστηκε ότι δέχθηκαν στρατιώτες της Βάγκνερ από τον ρωσικό στρατό την Παρασκευή, 22 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, ο Πριγκόζιν δήλωσε νωρίτερα στο Telegram ότι τα στρατόπεδα της Βάγκνερ στην Ουκρανία χτυπήθηκαν την Παρασκευή από ρουκέτες, ελικόπτερα και πυρά πυροβολικού, τα οποία σκότωσαν περίπου 2.000 στρατιώτες της Βάγκνερ.

Ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε ότι η επίθεση διατάχθηκε από τον Γερασίμοφ μετά από συνάντηση με τον Σοϊγκού, κατά την οποία αποφάσισαν να καταστρέψουν τη Βάγκνερ. Η Epoch Times δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους παραπάνω ισχυρισμούς.

Η ομάδα Βάγκνερ είναι μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο. Οι συμβεβλημένοι στρατιώτες της Βάγκνερ, από την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022, πολέμησαν ως ομόλογοι του ρωσικού στρατού σε μάχες εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων.

Ο Πριγκόζιν δήλωσε στο Telegram ότι σε απάντηση στην επίθεση της Παρασκευής που φέρεται να έγινε από τον ρωσικό στρατό, οι στρατιώτες της μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ θα τιμωρήσουν τον Σοϊγκού με ένοπλη εξέγερση. Προέτρεψε τους Ρώσους στρατιώτες να μην προβάλλουν αντίσταση. «Δεν πρόκειται για στρατιωτικό πραξικόπημα, αλλά για απονομή δικαιοσύνης», είπε, προσθέτοντας:

«Αυτοί που κατέστρεψαν τα παλικάρια μας, που κατέστρεψαν τις ζωές πολλών δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών, θα τιμωρηθούν».

Η Ρωσία ανοίγει ποινική έρευνα και διατάζει σύλληψη

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση της Παρασκευής κατά της Βάγκνερ. Το υπουργείο δήλωσε επίσης ότι οι κατηγορίες του Πριγκόζιν «δεν είναι αληθινές και αποτελούν προβοκάτσια».

Οι Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες Ασφαλείας (FSB), η εσωτερική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας, άνοιξε ποινική έρευνα κατά του Πριγκόζιν με την κατηγορία της έκκλησης σε ένοπλη εξέγερση, μετέδωσε το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο την Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή, η οποία αποτελεί μέρος της FSB. Σε περίπτωση καταδίκης, ο Πριγκόζιν αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.

Η FSB κάλεσε επίσης τους στρατιώτες της Βάγκνερ να αρνηθούν να ακολουθήσουν τις «εγκληματικές και προδοτικές εντολές» του Πριγκόζιν και να τον συλλάβουν.

«Οι δηλώσεις και οι ενέργειες του Πριγκόζιν συνιστούν ουσιαστικά εκκλήσεις για ένοπλη εμφύλια σύγκρουση στο ρωσικό έδαφος και μαχαιριά στην πλάτη των Ρώσων στρατιωτών που πολεμούν με τις φιλοναζιστικές ουκρανικές δυνάμεις», ανέφερε η FSB, όπως μετέδωσε το TASS.

Ο Πριγκόζιν, πρώην σύμμαχος του Πούτιν, τους τελευταίους μήνες κατηγορεί ανοιχτά τον Σοϊγκού και τον Γερασίμοφ για μεγάλη ανικανότητα.

Την Παρασκευή, ο Πριγκόζιν προέβη σε άλλη μια σοβαρή κατηγορία, ισχυριζόμενος ότι τα επιχειρήματα της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 – την οποία ο Πούτιν έχει αποκαλέσει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» – βασίζονται σε ψέματα της ηγεσίας του στρατού.

Πριγκόζιν: Στρατεύματα πέρασαν στη Ρωσία

Ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε σήμερα Σάββατο, γύρω στις 2 π.μ. τοπική ώρα, ότι οι δυνάμεις του είχαν περάσει τα σύνορα από την Ουκρανία και βρίσκονταν στο Ροστόφ του Ντον.

Είπε ότι «θα καταστρέψουν οποιονδήποτε» σταθεί στο δρόμο τους, προσθέτοντας: «Προχωράμε μπροστά και θα προχωρήσουμε μέχρι τέλους», προσθέτοντας ότι, μέχρι στιγμής, τα στρατεύματά του δεν έχουν αντιμετωπίσει καμία αντίσταση στα διάφορα σημεία ελέγχου.

Σύμφωνα με το TASS, το οποίο επικαλείται πηγή των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, η ασφάλεια ενισχύθηκε αργά την Παρασκευή σε κρίσιμες εγκαταστάσεις της Μόσχας, ενώ τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί στην πρωτεύουσα, με τις ειδικές μονάδες της ρωσικής εθνοφρουράς να βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή.

Το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε επίσης ότι αστυνομικά και στρατιωτικά σημεία ελέγχου έχουν συσταθεί στο Ροστόφ, κοντά στην έδρα της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι όλες οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας αναφέρουν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «όλο το εικοσιτετράωρο» σχετικά με την κατάσταση γύρω από τον Πριγκόζιν. Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι «λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Από την πλευρά του, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε λακωνικά σε ανάρτησή του στο Twitter: «Παρακολουθούμε.»

Η Ομάδα Βάγκνερ

Η Ομάδα Βάγκνερ, που ονομάζεται επισήμως Ιδιωτική Στρατιωτική Εταιρεία (PMC) Βάγκνερ, έχει ηγηθεί μεγάλου μέρους των μαχών στην Ουκρανία, ιδίως στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Αυτό περιελάμβανε τις πολύμηνες μάχες στην ουκρανική πόλη Μπαχμούτ, όπου έλαβαν χώρα οι πιο μακροχρόνιες και αιματηρές μάχες. Τον Μάιο, η ομάδα Βάγκνερ και οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την κατεστραμμένη από τον πόλεμο πόλη.

Η Epoch Times είχε αναφέρει τον Φεβρουάριο ότι ένας κινεζικός κατασκευαστής δορυφόρων, με την υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, παρείχε βοήθεια στη Βάγκνερ για τη διεξαγωγή των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Η Ομάδα Βάγκνερ έκανε την εμφάνισή της για πρώτη φορά το 2014, όταν εθεάθη σε δράση στην ανατολική Ουκρανία, τις εβδομάδες που ακολούθησαν την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Οι στρατιώτες της Βάγκνερ έχουν, από το 2014, αναπτυχθεί και στη Συρία, όπου η Ρωσία υποστήριξε την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο. Στη Λιβύη, πολέμησαν στο πλευρό των δυνάμεων του διοικητή Χαλίφα Χίφτερ. Η Ομάδα Βάγκνερ έχει, επίσης, δράσει στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μάλι.

Από την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, οι μαχητές της Βάγκνερ έχουν κατηγορηθεί για φρικαλεότητες, συμπεριλαμβανομένων μαζικών δολοφονιών, εκτελέσεων αμάχων και αποκεφαλισμών αιχμαλώτων συνείδησης.

Τον Ιανουάριο, το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η Βάγκνερ «είναι σχεδόν βέβαιο ότι διοικεί πλέον 50.000 μαχητές στην Ουκρανία», αλλά στα τέλη Μαΐου, ο Πριγκόζιν υποστήριξε ότι η ομάδα Βάγκνερ έχασε περίπου 20.000 στρατιώτες στις μάχες στο Μπαχμούτ.

Καθώς οι στρατιώτες της Βάγκνερ πολεμούσαν και πέθαιναν μαζικά στην Ουκρανία, ο Πριγκόζιν επέκρινε έντονα τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας.

Σε εικόνα που προέρχεται από βίντεο που δημοσιεύτηκε από την Υπηρεσία Τύπου Πριγκόζιν στις 5 Μαΐου 2023, ο επικεφαλής της ομάδας Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, στέκεται μπροστά από πολλαπλά πτώματα που κείτονται στο έδαφος σε άγνωστη τοποθεσία. (Prigozhin Press Service via AP)

 

Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από την ομάδα του τον Μάιο, ο Πριγκόζιν στεκόταν δίπλα σε σειρές από πτώματα μαχητών της Βάγκνερ, τον θάνατο των οποίων απέδιδε στην αμέλεια του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, κατηγορώντας τον Σοϊγκού για ανικανότητα και ότι στέρησε από τα στρατεύματά του τα όπλα και τα πυρομαχικά που χρειάζονταν για να πολεμήσουν.

 

Το Reuters και το Associated Press συνέβαλαν σε αυτό το ρεπορτάζ.

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε