Τρίτη, 23 Απρ, 2024
Η Αποστολή Υποστήριξης και Βοήθειας του ΔΟΑΕ στη Ζαπορίζια φτάνει στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, αποτελούμενη από προσωπικό του ΔΟΑΕ για την πυρηνική ασφάλεια, την προστασία και τις διασφαλίσεις. (ΔΟΑΕ μέσω Wikimedia Commons)

Οι έλεγχοι του ΔΟΑΕ δεν ανακάλυψαν εκρηκτικά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε πως στελέχη του «δεν παρατήρησαν νάρκες ή εκρηκτικά» στις οροφές του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, δήλωσε χθες ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ραφαέλ Γκρόσι.

Στις αρχές του Ιουλίου, το Κίεβο κατηγόρησε  τη Μόσχα ότι ετοιμάζει «προβοκάτσια», με τον ουκρανικό στρατό να ερίζει ότι τοποθετήθηκαν «αντικείμενα που μοιάζουν να είναι εκρηκτικοί μηχανισμοί» στις οροφές των αντιδραστήρων 3 και 4. Το Κρεμλίνο προειδοποίησε από την πλευρά του πως είναι πιθανή ουκρανική «επίθεση» που θα είχε «καταστροφικές συνέπειες».

Μετά την ανταλλαγή κατηγοριών, ο ΔΟΑΕ ζήτησε καλύτερη πρόσβαση για να «επαληθεύσει τα γεγονότα επίτοπου» κατά τρόπο «ανεξάρτητο και αντικειμενικό».

Στελέχη του ΔΟΑΕ είχαν «απρόσποκτη» πρόσβαση το απόγευμα της Πέμπτης – μετά από «επανειλημμένα αιτήματα» του Οργανισμού για να επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις – στις στέγες «των δύο αντιδραστήρων και μπόρεσαν επίσης να δουν καθαρά τις οροφές στις αίθουσες όπου βρίσκονται οι τουρμπίνες», είπε ο Γκρόσι.

Ο Οργανισμός, ωστόσο, εξακολουθεί να ζητά πρόσβαση στις οροφές των άλλων τεσσάρων μονάδων του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού.

Ο ΔΟΑΕ τόνισε τη σημασία της «έγκαιρης» πρόσβασης σε όλες τις εγκαταστάσεις προκειμένου να παρακολουθείται η πλήρης συμμόρφωση με την προστασία του τόπου κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πυρηνικό ατύχημα με πιθανές συνέπειες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον», σημείωσε ο Γκρόσι.

Επιπλέον, ο ΔΟΑΕ επιβεβαιώνει ότι «οι νάρκες που παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά στις 23 Ιουλίου σε μια ουδέτερη ζώνη που κατέλαβαν οι Ρώσοι «ήταν ακόμα στη θέση τους» την Τρίτη. Δεν αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, τόνισε ο Οργανισμός.

Ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός πραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, ο οποίος καταλήφθηκε από τον στρατό της Ρωσίας την 4η Μαρτίου 2022, έχει γίνει επανειλημμένα στόχος πυρών και έχει υποστεί επίσης επανειλημμένα διακοπές ηλεκτροδότησης, με την επισφαλή κατάσταση να εγείρει ανησυχίες για σοβαρό πυρηνικό δυστύχημα. Και οι έξι αντιδραστήρες του έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας από τον Σεπτέμβριο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε