Παρασκευή, 14 Ιούν, 2024
Το δεσμευμένο πετρελαιοφόρο Pegas με ρωσική σημαία φαίνεται αγκυροβολημένο στις ακτές της Καρύστου, στο νησί της Εύβοιας, στις 19 Απριλίου 2022. (Βασίλης Τριανταφύλλου/Reuters)

Οι ελληνικές αρχές δέσμευσαν ρωσικό πετρελαιοφόρο με 19 μέλη του πληρώματος – Η αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας

Οι ελληνικές αρχές δέσμευσαν ένα ρωσικό πετρελαιοφόρο κοντά στην Κάρυστο της Εύβοιας, σύμφωνα με αξιωματούχους. Η κατάσχεση εντάσσεται στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ κατά της Μόσχας.

«Δεσμεύτηκε στο πλαίσιο των κυρώσεων της ΕΕ», δήλωσε αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Ναυτιλίας.

Οι νέες κυρώσεις, που έχουν σχεδιαστεί για να ασκήσουν πίεση στη ρωσική οικονομία λόγω της συνεχιζόμενης ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας στην Ουκρανία, έχουν απαγορεύσει στα πλοία με ρωσική σημαία να καταπλέουν στα λιμάνια του μπλοκ της ΕΕ.

Το δεξαμενόπλοιο μεταφοράς αργού πετρελαίου μήκους 250 μέτρων με την ονομασία Pegas, δεσμεύτικε στα ανοικτά των ακτών κοντά στην Κάρυστο την Τρίτη, ανέφερε το υπουργείο Ναυτιλίας. Στο δεξαμενόπλοιο επέβαιναν 19 μέλη του ρωσικού πληρώματος.

Το λιμενικό σημείωσε ότι η εντολή δέσμευσης του πλοίου αφορούσε μόνο το ίδιο το πλοίο και όχι το αργό πετρέλαιο που μετέφερε.

Η αμερικανική ομάδα υπεράσπισης United Against Nuclear Iran (UANI), η οποία παρακολουθεί την κυκλοφορία δεξαμενόπλοιων που σχετίζονται με το Ιράν μέσω πλοίων και δορυφορικής παρακολούθησης, δήλωσε ότι το Pegas φόρτωσε περίπου 700.000 βαρέλια αργού πετρελαίου από το νησί Σίρι του Ιράν τον Αύγουστο του 2021.

Το Pegas κατευθυνόταν προς τη νότια χερσόνησο της Πελοποννήσου για να φορτώσει το φορτίο του σε άλλο δεξαμενόπλοιο, αλλά οι κακές καιρικές συνθήκες το ανάγκασαν να αγκυροβολήσει λίγο έξω από την Κάρυστο, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στη συνέχεια προσπάθησε να ξεφορτώσει το φορτίο σε τουρκικό λιμάνι πριν κατευθυνθεί προς την Ελλάδα, ανέφερε το UANI.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα παρακολούθησης πλοίων Marine Traffic, το Pegas ναυπηγήθηκε το 2003 και έχει χωρητικότητα (DWT) 115.500. Η αξία του πλοίου αποτιμάται στα 15,9 εκατομμύρια δολάρια.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέτασε επίσης το ενδεχόμενο να απαγορεύσει στα πλοία με ρωσική σημαία να εισέρχονται σε λιμάνια στο πλαίσιο των διεθνών κυρώσεων για την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τον Μάρτιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, σταματώντας περίπου 500.000 βαρέλια ημερησίως νέων αποστολών αργού πετρελαίου να εισέρχονται σε αμερικανικά λιμάνια.

Μετά τις πρόσθετες κυρώσεις κατά των ρωσικών δεξαμενόπλοιων, τα πλοία που μεταφέρουν αργό πετρέλαιο και άλλα πετρελαιοειδή όλο και περισσότερο ακολουθούν την πρακτική της απενεργοποίησης των αναμεταδοτών του πλοίου.

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου, υπήρξε μια αύξηση 600% στη σκοτεινή δραστηριότητα μεταξύ των ρωσικών πετρελαιοφόρων.

Η διεθνής ναυτική νομοθεσία απαιτεί από τα εμπορικά πλοία να έχουν ενεργοποιημένο το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης (AIS) των πλοίων όταν βρίσκονται στη θάλασσα. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει κατατάξει την απενεργοποίηση ή τη χειραγώγηση του AIS ως κορυφαία παραπλανητική ναυτιλιακή πρακτική.

Η αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στην δέσμευση του πλοίου

 Η ρωσική πρεσβεία ανακοίνωσε μέσω twitter πως βρίσκεται σε επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές σχετικά με το ζήτημα του πετρελαιοφόρου που δεσμεύτηκε από τις ελληνικές αρχές στο αγκυροβόλιο της Καρύστου.

«Η πρεσβεία ελέγχει τις πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί στα ελληνικά ΜΜΕ σχετικά με τη δέσμευση του πετρελαιοφόρου Pegas στην περιοχή της Εύβοιας με πλήρωμα 19 ναυτικών. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές για το παρόν ζήτημα» ανέφερε συγκεκριμένα η ανάρτηση.

 Από το NTD News

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε