Τετάρτη, 17 Απρ, 2024
Ένας σταθμός συμπιεστών του αγωγού φυσικού αερίου Jagal βρίσκεται κοντά στο Mallnow της Γερμανίας, στις 21 Μαρτίου 2022. (Sean Gallup/Getty Images)

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου αυξάνονται καθώς η Ρωσία κλείνει τις κάνουλες

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν άλμα πάνω από 7% εντός της ημέρας τη Δευτέρα, στηριζόμενες στο απότομο ράλι της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι περικοπές της προσφοράς της Ρωσίας προκάλεσαν ανησυχίες για κρίσιμες ελλείψεις και δελτία.

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια αναφοράς για το φυσικό αέριο, τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης TTF front-month gas, σημείωσαν άνοδο 7,442% στα 126,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 8:44 π.μ. της 20ής Ιουνίου στο Άμστερνταμ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ICE.

Η άνοδος αυτή έρχεται μετά το ράλι των τιμών κατά 40 και πλέον τοις εκατό την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου σε κορυφαίους αγοραστές στην Ευρώπη, κατηγορώντας ένα τεχνικό πρόβλημα που σχετίζεται με τις δυτικές κυρώσεις.

Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Ιταλίας χαρακτήρισαν τις μειώσεις της Ρωσίας πολιτική κίνηση και η κίνηση της Μόσχας επιδείνωσε τις ενεργειακές εντάσεις στην Ευρώπη, μετά την προηγούμενη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τη Δανία.

«Τόσο εμείς όσο και η Γερμανία και άλλοι υποστηρίζουμε ότι πρόκειται για ψέμα, υπάρχει μια πολιτική χρήση του φυσικού αερίου» από τη Ρωσία, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο της Ουκρανίας στις 16 Ιουνίου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι μειωμένες ροές σχετίζονται με προβλήματα στις τουρμπίνες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του βασικού αγωγού Nord Stream 1 και επέμεινε ότι δεν υπήρξαν σκόπιμες ενέργειες από τη Μόσχα για τη διακοπή των προμηθειών.

Η Ευρώπη επιδιώκει να μειώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά δύο τρίτα έως το τέλος του έτους και έχει στραφεί σε περισσότερες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να καλύψει το έλλειμμα. Όμως, μια έκρηξη και μια πυρκαγιά σε μια βασική εξαγωγική εγκατάσταση στο Φρίπορτ του Τέξας έθεσε εκτός λειτουργίας περίπου το ένα πέμπτο της αμερικανικής ικανότητας εξαγωγής φυσικού αερίου, ασκώντας πίεση στον εύθραυστο εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

«Οι τιμές του ευρωπαϊκού κόμβου εκτοξεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά τη μείωση των προμηθειών από την Gazprom μέσω της βασικής διαδρομής ροής Nord Stream 1 κατά 60%», ανέφερε σε σημείωμά της η συμβουλευτική εταιρεία Timera Energy. «Αυτή η ανανεωμένη πίεση στην αγορά έρχεται ως προειδοποίηση για το πόσο δύσκολη θα είναι μια ομαλή βραχυπρόθεσμη μετάβαση από το ρωσικό φυσικό αέριο».

Η προσπάθεια της Ευρώπης να αντικαταστήσει τις ρωσικές ροές με εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου αντιμετωπίζει μια δυσχέρεια με τη μορφή ενός τετραετούς έως πενταετούς χρονικού διαστήματος για τη θέση σε λειτουργία νέας δυναμικότητας, δήλωσε η Timera Energy, που σημαίνει ότι οι νέες επενδύσεις δεν θα έχουν αντίκτυπο τουλάχιστον μέχρι το 2026.

«Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη θα πρέπει να δώσει μάχη με την Ασία και τη Λατινική Αμερική για οποιαδήποτε πρόσθετη προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου για να διευκολύνει τη μείωση των ρωσικών εισαγωγών από αγωγούς. Αυτό σημαίνει υψηλότερες τιμές, όπως είδαμε την περασμένη εβδομάδα», προέβλεψε η εταιρεία συμβούλων.

Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας έχει οδηγήσει τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι, στις 19 χώρες που μοιράζονται το κοινό νόμισμα του ευρώ, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε τον Μάιο σε υψηλό ρεκόρ, σε ετήσια βάση 8,1%. Η μεγαλύτερη συνεισφορά στον πληθωρισμό της ευρωζώνης προήλθε από την ενέργεια, με 3,87 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι φόβοι για έλλειψη φυσικού αερίου το χειμώνα στην Ευρώπη, η οποία λαμβάνει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, έχουν προκαλέσει προειδοποιήσεις από αξιωματούχους ότι οι χώρες της ΕΕ μπορεί να κινδυνεύσουν με δελτίο ενέργειας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε