Δευτέρα, 22 Ιούλ, 2024
Το iPhone 12 και το iPhone 12 Pro εκτίθενται κατά τη διάρκεια της ημέρας παρουσίασης στο Λονδίνο, στις 23 Οκτωβρίου 2020. (Ming Yeung/Getty Images)

Οι γαλλικές ρυθμιστικές αρχές απαγορεύουν την πώληση ενός μοντέλου iPhone λόγω ανησυχιών για την εκπομπή ακτινοβολίας

Οι ρυθμιστικές αρχές της Γαλλίας στις 12 Σεπτεμβρίου διέταξαν τον τεχνολογικό γίγαντα Apple να διακόψει τις πωλήσεις ενός από τα iPhone της στη χώρα, λόγω ανησυχιών ότι εκπέμπει υπερβολική ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Ο Εθνικός Οργανισμός Συχνοτήτων της Γαλλίας (ANFR) ενημέρωσε την Apple για την απόφασή του να απαγορεύσει τις πωλήσεις του iPhone 12 μετά τη διεξαγωγή δοκιμών που έδειξαν ότι ο ειδικός ρυθμός απορρόφησης (SAR) του smartphone ήταν ελαφρώς πάνω από το νόμιμο όριο, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Μετάβασης και Τηλεπικοινωνιών Ζαν-Νοέλ Μπαρό στη Le Parisien.

Αυτό σημαίνει ότι τα iPhones, τα οποία πωλούνται από την Apple από το 2020, εξέπεμπαν περισσότερα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που ήταν επιρρεπή να απορροφηθούν από το σώμα από ό,τι επιτρέπει ο νόμος.

Σε δελτίο τύπου, η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι 141 κινητά τηλέφωνα ελέγχθηκαν πρόσφατα από διαπιστευμένο εργαστήριο, επιτρέποντάς τους να διασφαλίσουν ότι οι τιμές SAR συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές διαπίστωσαν απορρόφηση ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας από το σώμα σε 5,74 Watt ανά χιλιόγραμμο κατά τη διάρκεια δοκιμών στις οποίες η συσκευή κρατήθηκε στο χέρι ή τοποθετήθηκε στην τσέπη του παντελονιού.

Το πρότυπο της ΕΕ για το SAR είναι 4,0 Watt ανά χιλιόγραμμο.

Οι τιμές SAR βρέθηκαν να είναι κατάλληλες για τις συσκευές iPhone 12 που μεταφέρονται σε απόσταση 5 mm από το σώμα, όπως σε τσέπες παλτών ή τσάντες, δήλωσαν οι ρυθμιστικές αρχές.

Η ενημέρωση λογισμικού μπορεί να βοηθήσει

Ως αποτέλεσμα, το ANFR ζητά από την Apple να αφαιρέσει άμεσα τη συσκευή από τα ράφια της γαλλικής αγοράς.

«Κατά συνέπεια, η Apple πρέπει να λάβει αμέσως όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει τη διάθεση του iPhone 12 από την αλυσίδα εφοδιασμού στην αγορά», δήλωσε η ANFR. «Όσον αφορά τα τηλέφωνα που είναι ήδη σε χρήση, η Apple πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα για να φέρει τα τηλέφωνα σε συμμόρφωση το συντομότερο δυνατό, διαφορετικά, η Apple θα πρέπει να ανακαλέσει τον εξοπλισμό».

«Η ANFR αναμένει από την Apple να αναπτύξει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να θέσει τέρμα στη μη συμμόρφωση», συνέχισαν οι ρυθμιστικές αρχές. «Η παράλειψη δράσης θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάκληση του εξοπλισμού που έχει ήδη διατεθεί στους καταναλωτές. Εάν η Apple επιλέξει να ενημερώσει τα τηλέφωνά της, αυτό θα πρέπει να επαληθευτεί από την ANFR.

«Έχει δοθεί εντολή στους αξιωματικούς του ANFR να ελέγξουν ότι το iPhone 12 δεν προσφέρεται πλέον προς πώληση σε όλα τα κανάλια διανομής στη Γαλλία, από την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023», κατέληξαν οι ρυθμιστικές αρχές.

Η Apple δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Ο κ. Μπαρό δήλωσε στη Le Parisien ότι μια ενημερωμένη έκδοση λογισμικού θα ήταν πιθανότατα αρκετή για να διορθώσει τα προβλήματα ακτινοβολίας που συνδέονται με το τηλέφωνο.

Η Γαλλία «έτοιμη να διατάξει την ανάκληση»

Σημείωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές αναμένουν ότι η Apple θα απαντήσει στα ευρήματα εντός δύο εβδομάδων και ότι η παράλειψη αυτής της απάντησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο δραστικά μέτρα.

«Εάν δεν το πράξουν, είμαι έτοιμος να διατάξω την ανάκληση όλων των iPhone 12 που κυκλοφορούν. Ο κανόνας είναι ο ίδιος για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών κολοσσών», δήλωσε.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι επιστήμονες και οι ερευνητές διίστανται στις απόψεις τους σχετικά με τους κινδύνους καρκίνου και την αιτιώδη συνάφεια της χρήσης κινητών τηλεφώνων.

Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που παράγονται από τα κινητά τηλέφωνα χαρακτηρίζονται από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο ως «πιθανώς καρκινογόνα» για τον άνθρωπο.

Εν τω μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δηλώνει ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες διεξήχθη μεγάλος αριθμός μελετών για να εκτιμηθεί κατά πόσον τα κινητά τηλέφωνα ενέχουν δυνητικό κίνδυνο για την υγεία και ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστωθεί δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση κινητών τηλεφώνων.

«Εκτός από τη χρήση συσκευών “hands-free”, οι οποίες κρατούν τα κινητά τηλέφωνα μακριά από το κεφάλι και το σώμα κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών κλήσεων, η έκθεση μειώνεται επίσης με τον περιορισμό του αριθμού και της διάρκειας των κλήσεων», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΠΟΥ. «Η χρήση του τηλεφώνου σε περιοχές με καλή λήψη μειώνει επίσης την έκθεση, καθώς επιτρέπει στο τηλέφωνο να εκπέμπει με μειωμένη ισχύ. Η χρήση εμπορικών συσκευών για τη μείωση της έκθεσης σε πεδία ραδιοσυχνοτήτων δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική».

Η απαγόρευση πώλησης των iPhone 12 στη Γαλλία ήρθε την ίδια ημέρα που η Apple παρουσίασε τις νέες συσκευές iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max με μια σειρά από νέα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης μιας θύρας USB-C σε αντίθεση με την τυπική θύρα Lightning.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε