Τρίτη, 28 Μαρ, 2023
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι (στο παραβάν) μιλάει κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, στις 30 Μαΐου 2022. (Kenzo Tribouillard/Pool/AFP via Getty Images)

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να αποκλείσουν το 90 τοις εκατό του ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του έτους

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τη Δευτέρα να επιβάλουν εμπάργκο στις περισσότερες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στο μπλοκ μέχρι το τέλος του έτους, στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας που επεξεργάστηκαν σε μια σύνοδο κορυφής με επίκεντρο τη βοήθεια προς την Ουκρανία με ένα πακέτο νέας οικονομικής στήριξης που καθυστερεί από καιρό.

Το εμπάργκο καλύπτει το ρωσικό πετρέλαιο που εισάγεται δια θαλάσσης, επιτρέποντας μια προσωρινή εξαίρεση για τις εισαγωγές που παραδίδονται μέσω αγωγών, μια κίνηση που ήταν ζωτικής σημασίας για να φέρει την Ουγγαρία που δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα σε μια απόφαση που απαιτούσε συναίνεση.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η συμφωνία καλύπτει περισσότερα από τα δύο τρίτα των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επικεφαλής του εκτελεστικού κλάδου της ΕΕ, δήλωσε ότι η τιμωρητική αυτή κίνηση θα «μειώσει αποτελεσματικά περίπου το 90 τοις εκατό των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία στην ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους».

Ο Μισέλ δήλωσε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να παράσχουν στην Ουκρανία μια σειρά βοήθειας ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας της εμπόλεμης χώρας. Δεν ήταν σαφές εάν τα χρήματα θα προέλθουν σε επιχορηγήσεις ή δάνεια.

Ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στους διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, απάντησε στην απόφαση της ΕΕ στο Twitter, λέγοντας: «Όπως σωστά είπε χθες, η Ρωσία θα βρει άλλους εισαγωγείς».

Η νέα σειρά κυρώσεων θα περιλαμβάνει επίσης πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών σε φυσικά πρόσωπα, ενώ η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, η Sberbank, θα αποκλειστεί από το SWIFT, το βασικό διεθνές σύστημα χρηματοπιστωτικών μεταφορών, από το οποίο η ΕΕ είχε προηγουμένως απαγορεύσει την είσοδο σε αρκετές μικρότερες ρωσικές τράπεζες. Τρεις μεγάλοι ρωσικοί κρατικοί ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί θα εμποδίζονται να διανέμουν το περιεχόμενό τους στην ΕΕ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε