Τρίτη, 23 Απρ, 2024
Οι παγκόσμιοι ηγέτες ποζάρουν με μέλη της ιταλικής ιατρικής ομάδας για μια ομαδική φωτογραφία την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής των ηγετών της G20 στη Ρώμη, Ιταλία, στις 30 Οκτωβρίου 2021. (Ludovic Marin/Pool μέσω Reuters)

Οι ηγέτες της G20 υποστηρίζουν τον παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γιέλεν επιβεβαίωσε ότι οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G20) ενέκριναν μια «ιστορική συμφωνία» για νέους διεθνείς φορολογικούς κανόνες, συμπεριλαμβανομένου ενός παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου.

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε σε δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι οι ηγέτες της G20 θα επισημοποιήσουν αυτό το Σαββατοκύριακο την έγκρισή τους για συμφωνία η οποία θα καθιερώσει παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φορολογικό συντελεστή 15 τοις εκατό.

Σύμφωνα με προσχέδιο συμπερασμάτων της διήμερης συνόδου κορυφής της G20, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη της Ιταλίας, οι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ το 2023, αναφέρει το προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί επίσημα την Κυριακή, σύμφωνα με το Reuters.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ταξίδεψε στη Ρώμη για τη σύνοδο κορυφής, έγραψε στο Twitter ότι οι ηγέτες της G20 «κατέστησαν σαφή την υποστήριξή τους για έναν ισχυρό παγκόσμιο ελάχιστο φόρο», χαρακτηρίζοντάς τον «κάτι περισσότερο από μια φορολογική συμφωνία– είναι η διπλωματία που αναδιαμορφώνει την παγκόσμια οικονομία μας και αποδίδει στον λαό μας».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προώθησε τον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο ως τρόπο μείωσης της διεθνούς φορολογικής διαιτησίας από τις αμερικανικές πολυεθνικές και, εν μέρει, για να αμβλύνει τον αντίκτυπο της προτεινόμενης εγχώριας αύξησης της φορολογίας των εταιρειών από τον Μπάιντεν.

Η Γιέλεν, η οποία υπήρξε ένθερμη υποστηρίκτρια του φόρου, έγραψε στο Twitter: «Αντί να ανταγωνιστούμε την ικανότητά μας να προσφέρουμε χαμηλότερους συντελεστές, η Αμερική θα ανταγωνιστεί τώρα τις δεξιότητες του λαού μας, τις ιδέες μας και την ικανότητά μας να καινοτομούμε – που είναι ένας αγώνας που μπορούμε να κερδίσουμε».

Η αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επικαλέστηκε μια ανεξάρτητη μελέτη που διαπίστωσε ότι ένας παγκόσμιος ελάχιστος φορολογικός συντελεστής 15 τοις εκατό θα οδηγούσε σε τουλάχιστον 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετα έσοδα ετησίως μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πλαίσιο των δύο πυλώνων — το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που συντονίζονται από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης  για μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας — έχει ως στόχο να αναγκάσει τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις  να καταβάλλουν φόρους όπου δραστηριοποιούνται και κερδίζουν κέρδη, επιδιώκοντας παράλληλα να τερματίσουν έναν αγώνα δρόμου προς τα κάτω όσον αφορά τους διεθνείς φορολογικούς συντελεστές εταιρειών.

«Η συμφωνία λειτουργεί επειδή καταργεί τα κίνητρα για την κατάργηση των αμερικανικών θέσεων εργασίας, θα βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις και θα μας δώσει περισσότερους πόρους για να επενδύσουμε στους ανθρώπους μας στην πατρίδα», δήλωσε η αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «αλλαγή παιχνιδιού για τους Αμερικανούς εργαζόμενους, τους φορολογούμενους, και επιχειρήσεις».

«Κατά την κρίση μας, αυτό δεν είναι απλώς μια φορολογική συμφωνία, είναι μια αναδιαμόρφωση των κανόνων της παγκόσμιας οικονομίας», πρόσθεσε η αξιωματούχος.

Η έκκληση της κυβέρνησης Μπάιντεν για διεθνή συνεργασία σχετικά με τον παγκόσμιο εταιρικό κατώτατο φορολογικό συντελεστή είναι μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τουλάχιστον εν μέρει τυχόν μειονεκτήματα που ενδέχεται να προκύψουν από την πρόταση του προέδρου για αύξηση του αμερικανικού εταιρικού φορολογικού συντελεστή, μια κίνηση που χαρακτηρίζεται από Ρεπουμπλικάνους και επιχειρηματικούς ομίλους ως πλήξη της ανταγωνιστικότητας των αμερικανικών εταιρειών και επιβράδυνση της αύξησης των μισθών.

Η συμφωνία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αρκετά εμπόδια προτού τεθεί σε ισχύ, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι κάθε χώρα πρέπει ακόμα να επικυρώσει το φόρο μέσω εσωτερικής νομοθετικής διαδικασίας. Επίσης, η έγκριση από τις ΗΠΑ της σχετικής φορολογικής νομοθεσίας που πρότεινε ο Μπάιντεν θα είναι καίριας σημασίας, ειδικά από τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες φιλοξενούν πολλές από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες και μια απόρριψη από το Κογκρέσο θα προκαλούσε αβεβαιότητα για το σύνολο του έργου.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε