Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (R-3) μιλάει στην παράλληλη εκδήλωση "Παγκόσμιες υποδομές", ενώ (A-Δ) η πρόεδρος της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σουλτς, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ παρακολουθούν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G-7 στο Σλος Ελμάου κοντά στο Γκάρμις-Παρτενκίρχεν της Γερμανίας, στις 26 Ιουνίου 2022. (Sean Gallup/Getty Images)

Οι ηγέτες της G7 ανακοίνωσαν παγκόσμιο πρόγραμμα υποδομών 600 δισ. δολαρίων για να αντιμετωπίσουν τη διπλωματία της παγίδας χρέους του Πεκίνου

Οι ηγέτες της G7 που εκπροσωπούν τις πλουσιότερες δημοκρατίες του κόσμου ανακοίνωσαν στις 26 Ιουνίου τη διοχέτευση 600 δισ. δολαρίων για παγκόσμια προγράμματα υποδομών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επέκταση του κινεζικού καθεστώτος μέσω της χρηματοδότησης τεράστιων δανείων σε φτωχές χώρες για την κατασκευή υποδομών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλοι ηγέτες της G7 δεσμεύτηκαν να συγκεντρώσουν 600 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027 για το σχέδιο, γνωστό ως Σύμπραξη για τις παγκόσμιες υποδομές και επενδύσεις, που αποσκοπεί στη στήριξη των αναγκών υποδομών των χωρών με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, δεν πρόκειται για βοήθεια ή φιλανθρωπία», δήλωσε ο Μπάιντεν καθώς παρουσίασε το σχέδιο μετά τη συνάντηση στην αρχή της τριήμερης συνόδου κορυφής στη Γερμανία.

«Είναι μια επένδυση που θα αποφέρει κέρδη για όλους, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού λαού και των λαών όλων των εθνών μας».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κινητοποιήσουν 200 δισεκατομμύρια δολάρια για τη σύμπραξη τα επόμενα πέντε χρόνια «μέσω επιχορηγήσεων, ομοσπονδιακής χρηματοδότησης και αξιοποίησης επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η Ευρώπη ανακοίνωσε ότι θα κινητοποιήσει 300 δισ. ευρώ κατά την ίδια περίοδο.

«Αυτή θα είναι μόνο η αρχή», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ξεχωριστή ανακοίνωση. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι της G7 θα επιδιώξουν να ενεργοποιήσουν πρόσθετα κεφάλαια από άλλους ομοϊδεάτες εταίρους, πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες, ιδρύματα χρηματοδότησης της ανάπτυξης, κρατικά επενδυτικά ταμεία και άλλα».

«Η διπλωματία της παγίδας χρέους»

Το σχέδιο για τις υποδομές θεωρείται ως μια μετονομασία της πρωτοβουλίας Build Back Better World, επίσης γνωστής ως B3W, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην περσινή σύνοδο κορυφής της G7 στην Αγγλία ως απάντηση στο σχέδιο Belt and Road (BRI) του κινεζικού καθεστώτος, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το BRI, που ξεκίνησε από τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ το 2013, έφτασε στο αποκορύφωμά του επεκτείνοντας την επιρροή του καθεστώτος το 2015 μέσω παγκόσμιων εμπορικών συνδέσεων και της κατασκευής σιδηροδρόμων, λιμανιών, αυτοκινητοδρόμων και άλλων έργων υποδομής. Περισσότερες από 140 χώρες έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία, με ανάμεικτα αποτελέσματα.

Οι επικριτές της BRI έχουν αποκαλέσει το έργο μια μορφή «διπλωματίας της παγίδας χρέους», η οποία επιβαρύνει τα αναπτυσσόμενα έθνη με βιώσιμα επίπεδα χρέους, αφήνοντάς τα ευάλωτα στην παραχώρηση στρατηγικών υποδομών και πόρων στο Πεκίνο. Τον Σεπτέμβριο, το ερευνητικό εργαστήριο AidData μέτρησε τουλάχιστον 42 χώρες με έκθεση στο δημόσιο χρέος προς την Κίνα που υπερβαίνει το ένα δέκατο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους.

«Είναι στο χέρι μας να δώσουμε μια θετική και ισχυρή επενδυτική ώθηση στον κόσμο για να δείξουμε στους εταίρους μας στον αναπτυσσόμενο κόσμο ότι έχουν μια επιλογή», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής.

Η εταιρική σχέση θα επικεντρωθεί στους τομείς της υγείας, των ψηφιακών υποδομών, της ισότητας των φύλων, του κλίματος και της ενεργειακής ασφάλειας.

Ο Μπάιντεν υπογράμμισε διάφορα εμβληματικά έργα, συμπεριλαμβανομένου ενός έργου ανάπτυξης ηλιακής ενέργειας στην Αγκόλα ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την υποστήριξη του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, της αμερικανικής Τράπεζας Εξαγωγών-Εισαγωγών, της αμερικανικής εταιρείας AfricaGlobal Schaffer και της αμερικανικής εταιρείας ανάπτυξης έργων Sun Africa.

«Όταν οι δημοκρατίες δείχνουν τι μπορούμε να κάνουμε, όλα όσα έχουμε να προσφέρουμε, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα κερδίζουν τον ανταγωνισμό κάθε φορά», πρόσθεσε.

Το Reuters και η Eva Fu συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε