Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (Δ) συναντάται με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στην πανεπιστημιούπολη του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Άπω Ανατολής στο νησί Ρούσκι στο Βλαδιβοστόκ, στις 25 Απριλίου 2019. (Alexey Nikolsky/ AFP via Getty Images)

Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας ανταλλάσσουν επιστολές για ενίσχυση των σχέσεων, ισχυρίζεται η Πιονγκγιάνγκ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να έγραψε στις 15 Αυγούστου στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν προτρέποντας τον να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των χωρών τους, σύμφωνα με τα επίσημα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Πιονγιάνγκ.

Στην επιστολή προς τον Κιμ, με την οποία τιμά την απελευθέρωση της κορεατικής χερσονήσου από την ιαπωνική αποικιοκρατία, ο Πούτιν φέρεται να αναφέρει ότι η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να «επεκτείνουν τις συνολικές και εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις με κοινές προσπάθειες».

Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν επιβεβαιώσει τη γνησιότητα των αναφορών.

Το βορειοκορεατικό κρατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Κορέας (KCNA) υποστηρίζει ότι στην επιστολή ο Πούτιν μετέφερε στον Κιμ ότι οι στενότερες σχέσεις τους θα «συμβάλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας της κορεατικής χερσονήσου και της περιοχής της βορειοανατολικής Ασίας».

Στην απάντησή του, ο Κιμ είπε ότι η φιλία μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας που σφυρηλατήθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο συνεχίζει να αναπτύσσεται, σύμφωνα με ξεχωριστή αναφορά του KCNA.

Ο Κιμ είπε ότι η στρατηγική και τακτική συνεργασία μεταξύ των δύο εθνών έχει φθάσει σε νέο επίπεδο, με κοινές προσπάθειες για την αποτροπή των στρατιωτικών απειλών και των προκλήσεων που προκαλούνται από «εχθρικές δυνάμεις». Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι οι σχέσεις συνεργασίας τους θα «γίνουν ισχυρότερες σε όλους τους τομείς» μετά από μια συμφωνία που υπέγραψε με τον Πούτιν το 2019, ανέφερε το KCNA.

Αν και η έκθεση δεν προσδιόρισε σε ποιες εχθρικές δυνάμεις αναφερόταν ο Κιμ, η Βόρεια Κορέα έχει κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ότι επιβάλλουν «εχθρικές πολιτικές» εναντίον της Πιονγκγιάνγκ, της πρωτεύουσας της Βόρειας Κορέας.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει αρνηθεί να επαναλάβει τις συνομιλίες αποπυρηνικοποίησης με τις Ηνωμένες Πολιτείες -οι οποίες σταμάτησαν το 2019- ακόμη και όταν η Ουάσινγκτον επανέλαβε ότι δεν έχει «καμία εχθρική πρόθεση» απέναντι στην Πιονγκγιάνγκ και είναι πρόθυμη να εμπλακεί σε συζητήσεις χωρίς προϋποθέσεις.

Ρωσία και Κίνα εμποδίζουν τις κυρώσεις του ΟΗΕ

Από το 2006, η Βόρεια Κορέα υπόκειται σε κυρώσεις του ΟΗΕ, τις οποίες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αυξάνει σταθερά με την πάροδο των ετών σε μια προσπάθεια να αποκόψει τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ.

Η Κίνα και η Ρωσία, ωστόσο, έχουν παροτρύνει για χαλάρωση των κυρώσεων του ΟΗΕ προκειμένου να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση της Βόρειας Κορέας. Επίσης, άσκησαν βέτο σε ψηφοφορία που προώθησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας τον Μάιο.

Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, δήλωσε απογοητευμένη από τα βέτο της Ρωσίας και της Κίνας, οι οποίες δεν είχαν μπλοκάρει καμία από τις προηγούμενες εννέα ψηφοφορίες για κυρώσεις από το 2006.

«Είμαι πέρα για πέρα απογοητευμένη που το Συμβούλιο δεν μπόρεσε να ενωθεί και να αντιταχθεί στα παράνομα προγράμματα [όπλων μαζικής καταστροφής] και βαλλιστικών πυραύλων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας. Και αυτή η αποτυχία οφείλεται μόνο στην Κίνα και τη Ρωσία», δήλωσε η Τόμας-Γκρίνφιλντ σε δήλωσή της μετά την ψηφοφορία.

Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει μια σειρά εκτοξεύσεων πυραύλων το 2022, μεταξύ των οποίων και μία με τον μεγαλύτερο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλό της, τον Hwasong-17. Όλες αυτές οι εκτοξεύσεις απαγορεύονται βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

Η Katabella Roberts και το Reuters συνέβαλαν σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε