Δευτέρα, 15 Ιούλ, 2024
Μαχητικό αεροσκάφος F-16 συμμετέχει στην άσκηση του NATO Air Shielding κοντά στην αεροπορική βάση στο Lask της Πολωνίας, στις 12 Οκτωβρίου 2022. (Radoslaw Jozwiak/AFP via Getty Images)

Οι ΗΠΑ αναχαιτίζουν 4 ρωσικά στρατιωτικά αεροπλάνα που εισήλθαν στην ζώνη αεράμυνας της Αλάσκας

Μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ αναχαίτισαν τέσσερα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη που εισήλθαν στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας (ADIZ) της Αλάσκας στις 13 Φεβρουαρίου.

Η Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD), η οποία εποπτεύει τον εναέριο χώρο της Βόρειας Αμερικής και την άμυνά της, απάντησε στην εισβολή με δύο μαχητικά F-16 και πέντε άλλα αεροσκάφη υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων δύο F-35, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τύπου.

Οι δυνάμεις της NORAD αναχαίτισαν με επιτυχία μια ομάδα ρωσικών βομβαρδιστικών και μαχητικών που εισήλθαν στην ADIZ της Αλάσκας.

Η ADIZ της Αλάσκας δεν αποτελεί μέρος του εναέριου χώρου των ΗΠΑ, αλλά τη ζώνη που την περιβάλλει άμεσα και στην οποία η NORAD παρακολουθεί και εντοπίζει ξένα αεροσκάφη.

Στην ανακοίνωση της NORAD αναφέρεται ότι η εισβολή «δεν σχετίζεται με κανέναν τρόπο» με διάφορες προσπάθειες υψηλού προφίλ της NORAD για την κατάρριψη αγνώστου ταυτότητας εναέριων φαινομένων (UAP) τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η ενέργεια ήταν περισσότερο ρουτίνα παρά κλιμάκωση, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να διεισδύσουν στην ADIZ της χώρας αρκετές φορές το χρόνο σε μια προσπάθεια να δοκιμάσουν τις αντιδράσεις των ΗΠΑ.

«Από τότε που η Ρωσία επανέλαβε τη δραστηριότητα της αεροπορίας μεγάλου βεληνεκούς εκτός περιοχής το 2007, η NORAD έχει δει έναν ετήσιο μέσο όρο περίπου έξι έως επτά αναχαιτίσεων ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών στην ADIZ», ανέφερε η δήλωση.

«Οι αριθμοί αυτοί ποικίλλουν κάθε χρόνο από 15 έως μηδέν».

Το περιστατικό έρχεται σε συνέχεια μιας ξεχωριστής αναχαίτισης ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους από ολλανδικά μαχητικά αεροσκάφη.

Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε επίσης την Τρίτη και προέκυψε από μια προφανή προσπάθεια ρωσικών μαχητικών να προσεγγίσουν τον πολωνικό εναέριο χώρο μετά την ανακοίνωση ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί την Πολωνία για να σηματοδοτήσει τη συμπλήρωση ενός έτους από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν θα μεταβεί στην Πολωνία από τις 20 έως τις 22 Φεβρουαρίου και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, όπου οι δυο τους θα συζητήσουν τη διμερή συνεργασία και την προσπάθεια του ΝΑΤΟ να ενισχύσει την άμυνα της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική επίθεση.

«Δεν θα ήταν υπέροχο αν ο πρόεδρος δεν χρειαζόταν να κάνει ένα ταξίδι γύρω από την επέτειο ενός έτους ενός πολέμου που δεν έπρεπε ποτέ να ξεκινήσει; Δυστυχώς, σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε», δήλωσε ο Συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 10 Φεβρουαρίου.

«Θέλει να βεβαιωθεί ότι στέλνει αυτό το ισχυρό μήνυμα όχι μόνο για την αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και της διεθνούς κοινότητας, και να καταστήσει σαφές στον ουκρανικό λαό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να του συμπαραστέκονται και στο μέλλον».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε